marynata do karczmy

Z urlopu w Tatrach przywiozłam oscypki i bundz. Po chwili namysłu, jakie ciepłe danie można by z nimi przygotować, postanowiłam zrobić polędwiczki wieprzowe z oscypkiem i żurawiną. Danie Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie 336

0
spróbowałam śledzia w takiej formie i od razu się w nim zakochałam. Śledzia w śmietanie można znaleźć w menu niemal każdej tradycyjnej polskiej karczmy. Ta marynata jest jeszcze wspaniała z tego Zobacz więcej
Inwałdzkie żeberka Zaprezentuje Wam coś na widok czego nasi mężczyźni dostają istnego ślinotoku. Dziś wróciliśmy z weekendu w hotelu Kocierz, który góruje nad Andrychowem. W samym hotelu (poza Zobacz więcej
Powiał chłód nocny… Drzewa pieśń jesienną Nucą po cichu — nad kolebką własnéj Zagłady… Z chmurek wyjrzał miesiąc jasny, Jak upiór, głębię rzuciwszy bezdenną. Nędzną wioszczynę sen otulił w sploty Zobacz więcej
jednopalnikowa
jednopalnikowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jednopalnikowa
Kotlet Harnasia

Kotlet Harnasia 127

1
Kotlet Harnasia, Bacy, Juhasa czy też góralski/tatrzański/pieniński to w gruncie rzeczy wiele nazw podobnego dania – kotleta z oscypkiem, często też boczkiem, czasem grzybami czy bryndzą, podawanego w Zobacz więcej
lokalach byłem nieprzychylnie nastawiony do wizji jedzenia, ale powstało kilka lokali między innymi Karczma po Zbóju. Tak więc postanowiłem zaryzykować. Zjadłem tam golonkę jak smakowała i czy warto Zobacz więcej
stek z rostbefu o grubości 2 – 2,5 cm oliwa z oliwek lub masło klarowane sól i pieprz Przygotowanie: Doskonale pamiętam swój pierwszy stek wołowy w życiu. Zaczynając pracę w kuchni – w karczmie nad Zobacz więcej
kuchni hotelu Bania, Adam Zeńczak. Na dobry i mocny początek na stole wylądowały kilkunastokilogramowe tusze jagnięce. A wraz z nimi ciężkie topory do rąbania. Naszym zadaniem było podzielić tusze na Zobacz więcej
z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem. Najprościej rzecz ujmując – ostatni dzień ostatków, czyli wtorek przed Środą Popielcową to „śledzik”, ostatnia okazja, by Zobacz więcej
w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie i dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny. Zobacz więcej