marynata do karczmy

Z urlopu w Tatrach przywiozłam oscypki i bundz. Po chwili namysłu, jakie ciepłe danie można by z nimi przygotować, postanowiłam zrobić polędwiczki wieprzowe z oscypkiem i żurawiną. Danie Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie 373

0
spróbowałam śledzia w takiej formie i od razu się w nim zakochałam. Śledzia w śmietanie można znaleźć w menu niemal każdej tradycyjnej polskiej karczmy. Ta marynata jest jeszcze wspaniała z tego Zobacz więcej
Inwałdzkie żeberka Zaprezentuje Wam coś na widok czego nasi mężczyźni dostają istnego ślinotoku. Dziś wróciliśmy z weekendu w hotelu Kocierz, który góruje nad Andrychowem. W samym hotelu (poza Zobacz więcej
Powiał chłód nocny… Drzewa pieśń jesienną Nucą po cichu — nad kolebką własnéj Zagłady… Z chmurek wyjrzał miesiąc jasny, Jak upiór, głębię rzuciwszy bezdenną. Nędzną wioszczynę sen otulił w sploty Zobacz więcej
jednopalnikowa
jednopalnikowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jednopalnikowa
Kotlet Harnasia

Kotlet Harnasia 172

1
laurowy – ziele angielskie – kilka ziaren czarnego pieprzu – oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kilka kropli octu KOTLET HARNASIA: – ok. 40 dag schabu bez kości – 1,5 opakowania bryndzy (tanią i Zobacz więcej
lokalach byłem nieprzychylnie nastawiony do wizji jedzenia, ale powstało kilka lokali między innymi Karczma po Zbóju. Tak więc postanowiłem zaryzykować. Zjadłem tam golonkę jak smakowała i czy warto Zobacz więcej
Stek wołowy – na pewno ma większą liczbę zwolenników niż przeciwników. Ja osobiście uwielbiam tak przyrządzone mięso. Większość ludzi słysząc stek wołowy myśli o polędwicy. Oczywiście, z tej części Zobacz więcej
kuchni hotelu Bania, Adam Zeńczak. Na dobry i mocny początek na stole wylądowały kilkunastokilogramowe tusze jagnięce. A wraz z nimi ciężkie topory do rąbania. Naszym zadaniem było podzielić tusze na Zobacz więcej
z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem. Najprościej rzecz ujmując – ostatni dzień ostatków, czyli wtorek przed Środą Popielcową to „śledzik”, ostatnia okazja, by Zobacz więcej
w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie i dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny. Zobacz więcej