marynata do maślaków

Sezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowizbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów.Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Zobacz więcej
Kończę sezonprzetworówgrzybami marynowanymi. Zdziwiłam się ze nic w zeszłym roku na blogu się niepojawiłow tym temacie, bogrzybkówbyło dużo i pólka od marynowanych maślaków się uginała. Dlatego Zobacz więcej
doris
doris Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Szaleństwa
Maślaki marynowane

Maślaki marynowane 3565

1
Seria grzybowa w toku:) dzisiaj zamarynowane maślaczki. Mam nadzieję, że z serii grzybowej powstanie jeszcze kilka wpisów gdyż w weekend wybieram się znów do lasu:) Składniki: ok. 1kg malutkich Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3099

2
Grzybki w occie to nieodłączny element mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, robiła moja mama. Słoiczki otwierane były tylko na rodzinne imprezy a my dzieciaki zawsze strofowani, by nie jeść Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby w occie

Grzyby w occie 1629

1
mnie pyszne i idealne. Zamiast podgrzybków można zamarynować borowiki, koźlaki, maślaki, kurki lub malutkie pieczarki. Polecam. Grzyby w occie Składniki: 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, Zobacz więcej
famke
famke Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wypiecz Wymaluj
Maślaki marynowane

Maślaki marynowane 2244

2
Moje pierwsze zamarynowane własnoręcznie zebrane maślaki! Fantastyczne uczucie. To zaczątek mojego przyszłego wiejskiego życia – już niebawem – w przyszłym roku będę wiodła prawdziwie wiejskie życie. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 1513

0
Grzyby marynowane Grzyby marynowane to podstawa polskiej kuchni, uwielbiam marynowane grzyby. Nie muszę nadmieniać, że to bardzo elegancka zakąska nie tylko do wódki. Grzybki doskonale pasują do Zobacz więcej
średniej wielkości cebuli dokładamy grzyby i na wierzchu sypiemy po 2 łyżeczki gorczycy - (w borowikach ją pominęłam ze względu na mojego M., uwielbia marynowane grzyby, ale bez gorczycy, następny Zobacz więcej
grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek)+ masło (2 łyżki) 3/4szklanki wody (lub bulionu) Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na Zobacz więcej
grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki lub pieczarki) ok. 2,5 szklanki wody (tylko aby zakryła kapelusze) 1 łyżka soli Składniki na zalewę octową: 3 szklanki wody 1 szklanka octu Zobacz więcej
. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka Zobacz więcej
cebula) i gotujemy. Najkrócej gotujemy maślaki – 10 minut, a podgrzybki i borowiki 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy grzyby z wody i odsączamy. Grzyby przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików Zobacz więcej
Jestem kontenta. Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla Zobacz więcej
i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w Zobacz więcej
, wkładamy do naczynia z mięsem, zalewamy 1 szklanką wina, dodajemy ocet, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna jałowca. Zostawiamy w lodówce na przynajmniej 12 godzin. Po Zobacz więcej
Udziec indyczy z grzybami Udziec z indyka, serwowany z dodatkiem leśnych grzybów w pomidorowo porowym sosie, jest gwarancją sukcesu każdego obiadu. składnikidla 6 osób marynata do mięsa 1,5 kg udźca z Zobacz więcej
" Porcja na małą tortownicę 3-4 płaty rozwałkowanego ciasta francuskiego na oko dwie garście pokrojonych grzybów (u mnie znalazły się podgrzybki, 4 kurki, zabłąkany prawdziwek i maślak zebrany przez Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mops w kuchni
Grzybki marynowane

Grzybki marynowane 427

0
przypraw i ewentualnie po 1-2 zblanszowanych cebulkach. Ja uwielbiam opcję z cebulkami, ale podobno to właśnie przez cebulę zalewa zmienia konsystencję na bardziej śluzowatą. W tym roku się Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 661

0
Grzybiarze ruszają do lasów po tegoroczne zbiory: podgrzybki, borowiki, maślaki, kurki albo opieńki. Z pewnością część zebranych przez Was grzybów zasuszycie, zamrozicie lub od razu zrobicie z nich Zobacz więcej