marynata do sarniny

na cienkie długie plastry najlepiej obieraczką do warzyw a potem wzdłuż na paski niczym tagliatelle. Paski warzyw blanszujemy we wrzątku – marchew i pietruszkę ok 3 minuty, pora ok minuty. Warzywa Zobacz więcej
Dziś zamieszczam pierwszy przepis, którego miałam okazję być współautorką na warsztatach ,,Smaki dziczyzny" zorganizowanych przez Durszlak i Makro. O samych warsztatach też niedługo napiszę coś Zobacz więcej
Wszelkie rzadziej pieczone mięsiwa jak jagnięcina, sarnina, dziczyzna zawsze kojarzą mi się sarmatami z sumiastymi wąsami, Kmicicem, Zagłobą i ucztami przy suto zastawionych stołach. Doświadczenie Zobacz więcej
z dzika. Dzisiaj przedstawię Wam pierwszy przepis. Comber z sarniny z marynowanymi warzywami Kawałek combra należało dokładnie oczyścić z błonek bo twardnieją w obróbce termicznej i następnie Zobacz więcej
Książka kucharska - Mięsny zagajnik wtorek, 04 grudnia 2012 20:39 Pierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i Zobacz więcej
Nieraz kosztowałem różnych potraw z dziczyzny lecz jakoś zawsze pojawiał się jakiś taki "opór w głowie" który nie pozwalał do końca zachwycać się smakiem i trwało to tak do czasu, kiedy to sam Zobacz więcej
30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona papryka w proszku pieprz sól 50 ml oliwy z oliwek Zobacz więcej
wersji carpaccio . Dzisiaj proponuję carpaccio z sarniny, ale nie surowej, tylko lekko podpieczonej. Składniki (4 porcje): 600g combra sarniego (im grubszy, tym lepiej) olej do smażenia (np. z pestek Zobacz więcej
Pieczeń z combra sarniny marynowanej przed pieczeniem w winie .Doskonałe danie na świąteczny obiad . Czas : 1,5 godziny + 48 godzin w marynacie Składniki : 0, 6 kg mięsa z combra sarniego 1 szklanka Zobacz więcej
Dostaliśmy kiedyś w prezencie kawał udźca sarniego. Długo nie miałam pojęcia, co z niego zrobić, więc tkwił sobie nieszczęśnik w zamrażarce... dopóki przeglądając magazyn „Kuchnia” nie natrafiłam na Zobacz więcej
sarninę wołowiną. Planowałam kupić dzika, ale przywieźli tylko sarninę. Ragu wyszło przepyszne, mięso było bardzo delikatne i praktycznie bez tłuszczu, rozpływało się w ustach. Ragu z sarniny z Zobacz więcej
Pieczony udziec sarny z rozmarynowymi ziemniakami Szczęście i dobre oko myśliwego ( wielkie dzięki Adam ;) ) sprawiły, że znowu na moim blogu i w kuchni, zagościła dziczyzna, tym razem sarnina. Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Liść laurowy

Liść laurowy 145

0
mają szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej są podstawowym składnikiem w bouquet garni i wszelkich marynat. Dodaje się je do zalewy przy kwaszeniu i konserwowaniu ogórków, papryki, zielonych Zobacz więcej
Księdze Czekolady" zobaczyłam przepis na sarninę w sosie czekoladowym, postanowiłam w podobny sposób przyrządzić jagnięcinę. Przepis zmodyfikowałam, dostosowując go do własnego gustu kulinarnego. Jak Zobacz więcej
sarninę wołowiną. Planowałam kupić dzika, ale przywieźli tylko sarninę. Ragu wyszło przepyszne, mięso było bardzo delikatne i praktycznie bez tłuszczu, rozpływało się w ustach. Ragu z sarniny z Zobacz więcej
NADIA
NADIA Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlakiem daktyli
Pilaw z sarniną

Pilaw z sarniną 255

0
, że kraje Maghrebu preferują kuskus zamiast pilaw, który czasami żartobliwie określany jest jako "kuskus Półwyspu Arabskiego". Dzisiejsza wersja pilaw jest z pewnością bardzo wykwintna za sprawą Zobacz więcej
Dzięki pasji wujka Marcina, o której już kiedyś wspominałam, mamy przyjemnność raczyć się dziczyzną. Z przyjemnością się więc raczymy, bo to mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze, niż Zobacz więcej
: jest mięciutkie, aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach. Tak zrobiona dziczyzny smakuje mi najbardziej. Świetnie sprawdzi się na stole bez względu na okazję. I wiecie co? Nawet jeśli nie Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z sarniny

gulasz z sarniny 954

1
Kolejna propozycja z sarną w roli głównej. Tym razem dostarczony kawałek był zdecydowanie z przeznaczeniem na gulasz, ale - podobnie jak comber - marynowałam go w całości przez dwa dni. Można marynatą Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Sarna w chlebie

Sarna w chlebie 674

0
dobrze :) Oczywiście z dziczyzną smakuje najlepiej, ale jeśli nie macie dostępu do takiego mięsa albo nie możecie sobie na nie pozwolić, użyjcie wieprzowiny (np. mięsa od szynki) albo wołowiny (np. Zobacz więcej