marynata mięsa przed wędzeniem

Jak kraj długi i szeroki, każdy, albo prawie każdy, ma swoja marynatę do mięsa, do wędzenia. A oto i mój przepis, podpatrzony u pana, który od lat zajmuje się u nas obróbką mięsa. Składniki 1litr Zobacz więcej
Składniki: karczek bez kości cienkie plastry wędzonego boczku Marynata: posiekana świeża papryczka chilli 2-3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki Maggi lub sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek papryka Zobacz więcej
Szaszłyki z kurczaka i boczku Składniki : 300g udźca z kurczaka bez kości, 200g boczku, 2 cebule, sól, pieprz, olej, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki papryki wędzonej. Przygotowanie : Do miseczki wlej Zobacz więcej
SKŁADNIKI 5 małych piersi z kurczaka 3 pomidory liść sałaty 10 plasterków wędzonego boczku 3 łyzki oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz WYKONANIE Piersi umyć , osuszyć, w poprzek naciąć głęboko, by Zobacz więcej
) Grzybki, cebulę, paprykę i ogórki pokroić bardzo drobniutko. Łososia można zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekać, wymieszać go z majonezem, pieprzem, chrzanem, dodać pokrojone Zobacz więcej
Pikantne pałki z wędzoną papryką Składniki : 4 pałki z kurczaka, 1 łyżka wędzonej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, olej. Przygotowanie : Mięso dokładnie oczyść. Do miski Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
SZASZŁYKI

SZASZŁYKI 2137

3
Po wszystkich słodkościach czas na mięsiwo. SKŁADNIKI 0,5 kg szynki, łopatki, karczku, filetów drobiowych w zależności jakie chcemy mieć szaszłyki 0,5 kg brzucha lub boczku wędzonego cebula papryka Zobacz więcej
Pasja Gotowania
Pasja Gotowania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Gotowania
Indyk w curry

Indyk w curry 322

0
Do indyka świetnie pasuje przyprawa curry. Bardzo lubimy takie połączenie! 200 g fileta z indyka marynata: kurkuma, rozmaryn, pieprz biały, sól, papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra w Zobacz więcej
Pyszna karkówka w obłędnej marynacie, grillowana z plastrami cebulki. Składniki: ok. 10 plastrów karkówki Marynata: 150 ml oleju rzepakowego 200 g ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1,5 łyżki brązowego Zobacz więcej
ilości ok 30g/kg mięsa. W nakrytym naczyniu pozostawić na 48h w lodówce. Następnie wyjąc i powiesić na haku na 2 doby w temp. ok 15 stopni. Po tym czasie powiesić w wędzarni i wędzić dymem o temp. do Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Mi
Marynowane schabowe

Marynowane schabowe 583

0
, pieprz 1/4 szklanki oliwy bułka tarta do panierowania 2-3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Mięso oczyściłam i osuszyłam. W miseczce wymieszałam ze sobą oliwę, sos sojowy i przyprawy. Do Zobacz więcej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na pół. Z jogurtu i przypraw oraz ziół robimy marynatę w której dokładnie obtaczamy mięso. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny Zobacz więcej
Składniki surowy boczek, 700 g Marynata: oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, 3 łyżki sos Worcestershire, 1 łyżka czosnek, 3 ząbki papryka słodka i ostra wędzona, po 1 i 1/2 łyżeczki sól Zobacz więcej
Składniki : na około 2 kg mięsa 2 l wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki soli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu Zobacz więcej
Świetny jako przystawka, do pogryzienia przy oglądaniu filmu czy ulubionego serialu :) Możecie go również podać jako dodatek do mięs czy ryb. Składniki: różyczki z 1 średniej wielkości kalafiora 4 Zobacz więcej
Świetny jako przystawka, do pogryzienia przy oglądaniu filmu czy ulubionego serialu :) Możecie go również podać jako dodatek do mięs czy ryb. Składniki: różyczki z 1 średniej wielkości kalafiora 4 Zobacz więcej
Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Marynowana makrela

Marynowana makrela 755

0
Przepis na domowo marynowaną makrelę. Najpierw solona, a następnie marynowana w occie i przyprawach. Taka makrela wychodzi smaczniejsza od wędzonej lub zwykłego śledzia. W ten sam sposób Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Mi
Żeberka na ostro w miodzie

Żeberka na ostro w miodzie 622

0
Pikantne, słodkawe, miękkie. Mięso samo odchodzi od kości. Chwilkę marynowałam je w oliwie, miodzie i ostrej papryce. Polecam wszystkim mięsożercom. Składniki: 5-6 żeberek 1-2 łyżki miodu 1/4 szklanki Zobacz więcej
wędzona wędlina ROBIENIE WĘDZONEJ WĘDLINY marynata do wędzonek: • 7 litrów przegotowanej wody, • 1/2 kg soli (można nieco mniej), • 2 listki laurowe, • 4 szt. ziela angielskiego, • 3-4 bubki jałowca, Zobacz więcej