Macie swoje ulubione dania? Ja dzisiaj zjadłam bardzo szybki i syty obiad. Dawno już nie kupowałam świeżego łososia, dlatego postanowiłam to zmienić. W końcu dzisiaj niedziela, dlatego zrobiłam
Zobacz więcej
sorry za zdjęcia, taki mamy klimat... Uwielbiam marynować mięso suchą marynatą i nie rozumiem dlaczego marynowanie na sucho jest tak mało popularne w Polsce. Jako dziecko chyba nigdy nie miałem okazji
Zobacz więcej
Jeśli ktoś ma profil na FB, zachęcam do odwiedzania (i polubienia Nieba na Talerzu, rzecz jasna:), gdyż oprócz mnie, opisuje tam swoje domowe pychoty moja przyjaciółka BeElka. W ostatnim czasie podała
Zobacz więcej
Paprykę jelapeno do domu przyniósł mąż, wielbiciel wszelakich ostrości. Jelapeno to mega ostra papryka którą się w Turcji je w formie turşu czyli marynaty. Długo szukałam odpowiedniego przepisu na
Zobacz więcej
Codziennie metry obierek z jabłek trafiają do kosza a przecież można z nich tanim kosztem zrobić pyszne wino lub ocet jabłkowy. Zamień ocet spirytusowy na zdrowy ocet jabłkowy. Ocet z jabłek możesz
Zobacz więcej
Domowy ocet jabłkowy jest najlepszy. Ja zwykle robię go w bardzo prostej wersji, dodając jedynie trochę cukru. Ostatnio jednak znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej "Pikantne marynaty" przepis na
Zobacz więcej
Jeśli mięso jest bardzo dobrej jakości, to przyrządzenie powinno być nieskomplikowane. Rostbefowi z dobrej jakości wołowiny nie potrzeba zbyt wiele. Nawet natarty solą i pieprzem będzie bardzo
Zobacz więcej
Nadszedł czas na świąteczne przepisy. Takie drobiazgi, które można zrobić wcześniej i trzymać w spiżarni aż do Bożego Narodzenia. Zajrzałam do książki Trine Hahnemann pt.“Scandinavian Christmas” i
Zobacz więcej
Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałat, dressingów i marynat. Ocet owocowy można przygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym
Zobacz więcej
Dzisiaj podzielę się z Wami moim prostym i niezawodnym przepisem na octową zalewę do moczenia śledzi. Matiasy z marynaty nie są już słone, nabierają nowego, lepszego smaku. Można je już jeść albo
Zobacz więcej
Dzięki uprzejmości firm zostałam wybrana do grona Ambasadorów Marek Marynujemy i Jamar. Testowanie octów było wielką przyjemnością. Duży wybór wśród octów przyczynił się do powstania różnych marynat i
Zobacz więcej
Ale miła niespodzianka. Zostałam wybrana do grona 23 Ambasadorów Marek Marynujemy i Jamar :) Bardzo się cieszę, że mam zaszczyt reprezentować Marki Marynujemy i Jamar , i okazję aby skorzystać z ich
Zobacz więcej
W Wytwórni Octu i Musztardy w Olsztynku produkcję uruchomiono w lipcu 1965 roku. Minęło już 50 lat. Stała modernizacja pozwoliła uruchomić nowe linie produkcyjne, dzięki czemu w ofercie spółki
Zobacz więcej
Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym
Zobacz więcej
Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego Celebro Składniki na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej
Zobacz więcej
Czas na rybę. Moja propozycja to morszczuk na słodko-ostro. Składniki: Filet z morszczuka Żółta papryka Marchew Łyżeczka oliwy z oliwek Marynata: łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżeczka oliwy, 2 łyżki
Zobacz więcej
Tweet Niedawno pisałam Wam o moich kumkwatowych zbiorach przy okazji przepisu na kumkwatowiec, dziś kończę swój sezon na te owoce aromatyczną marynatą, która będzie służyła mi jako dodatek do letnich
Zobacz więcej
Witajcie :) Dzisiaj bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na nietypową ( a może ją już znacie...)marynatęz czerwonej papryki i kiwi. Marynata na bazie zdrowego octu jabłkowego z dodatkiem miodu i
Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam was na kolejną część przewodnika po przyprawach. Dowiedzie się z niego jakie jest zastosowanie octu oraz sosów w kuchni. Postaram się was zachęcić po sięganie po tego typu rzeczy i
Zobacz więcej
Jeszcze nie skończyłam zabawy z cukinią! Jeszcze raz polecam cukinię w słoiku - marynowaną, tym razem nie w oliwie, a w occie jabłkowym. W tym roku rozpanoszyła się nam w ogrodzie cukinia żółta.
Zobacz więcej