Kolejne nasze odkrycie z przepastnej księgi z przepisami wprost z Jerozolimy. Jeśli znudzeni już jesteście zwykłą, smażoną czy pieczoną rybą, ten przepis jest dla Was! Składniki: 3 łyżki oliwy 2
Zobacz więcej
W ostatnim poście wspominałam Wam, że wiele się u mnie zmieniło w ostatnich latach jeśli chodzi o podejście do odżywiania. Jako nastolatka (a nie jestem nią od już dość dawna) byłam przyzwyczajona do
Zobacz więcej
Książki kucharskiej Jerusalemnikomu już chyba nie trzeba polecać, została uznana za jedną z ciekawszych pozycji na rynku książek kucharskich minionego roku. Ta książka to prawdziwa kulinarna przygoda
Zobacz więcej
Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika, i obojętnie czy to makrela czy śledź. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w
Zobacz więcej
Ryba w sosie słodko kwaśnym Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna Przepisy ze zdjęciami czyli fotografia kulinarna oraz filmy kulinarne Navigation Home Przepisy na obiad Przepisy
Zobacz więcej
Książka kucharska - Rybny akwen sobota, 04 maja 2013 15:58 Rybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna
Zobacz więcej
Dziś coś dla miłosników ryb. Ryba bardzo aromatyczna i pełna smaków. Marynowana ryba słodko - kwaśna Yotama Ottolenghi /Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, "Jerozolima"/ składniki na 4 duże porcje - 3
Zobacz więcej
Przepis na pyszną rybę w marynacie octowej. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie mintaj • sok z połówki cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • mąka • bułka tarta • olej do smażenia
Zobacz więcej
Ryby często wymagają niewielkiego doprawienia, żeby były smaczne. Można je oczywiście przygotować na szybko, jednak podobnie jak mięso, zyskują na smaku po wcześniejszym marynowaniu. Poniżej
Zobacz więcej
Drugi przepis na dorsza z "Jerozolimy". Szczerze mówiąc trudno mi się zdecydować, który jest lepszy i czy w ogóle. Na pewno ten jest lżejszy. Marynowana ryba słodko - kwaśna 3 łyżki oliwy 2 średniej
Zobacz więcej
Dla odmiany biała ryba w wersji marynowanej. Nie smażona tylko gotowana na parze i zalana aromatyczną marynatą. Do tego dania można użyć każdą inną rybę o białym mięsie. Taką rybę można podać na
Zobacz więcej
Ryby w zalewie octowej pokochałam miłością pierwszą i chyba na zawsze. Zwłaszcza te z mazurskich jezior. Problemy z gotowcami są dwa: cena nieadekwatna do kosztów składników i często sam smak. Dobre
Zobacz więcej
Zdarzyło Wam się nie mieć pomysłu na wykorzystanie ryb, na przykład tych, przygotowywanych przy okazji Świąt? Wiadomo, że każda ryba smakuje najlepiej, gdy jest świeża. Jest jednak dobry sposób, poza
Zobacz więcej
Ceviche czyli marynowana surowa ryba | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania....Zapraszam serdecznie :) Początek Ciasta i torty Dania główne Makarony
Zobacz więcej
W obecnych czasach ryby i mięso marynuje się w soli aby zmienić ich smak i strukturę mięsa. Kiedyś technika ta stosowana była aby przedłużyć mięsu i rybom świeżość i trwałość. Teraz jest to technika
Zobacz więcej
Jak większość moich ulubionych przepisów, tak i ten, poznałam dzięki mojej Babuni D. :) Marynowana ryba, którą pochłaniałam (jedzeniem nie można było tego nazwać:p) ogromnymi porcjami podczas
Zobacz więcej
Bardzo lubię marynowane śledzie, często kupuję sobie 1 podwójny płat i robię z niego sałatki. Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami Sałatka
Zobacz więcej
Składniki: - 3 łyżki oliwy - 2 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone na plasterki o grubości 1 cm - 1 łyżka nasion kolendry - 2 papryki (czerwona i żółta) pozbawione gniazd nasiennych i
Zobacz więcej
Składniki: flądra 12 średnie, przyprawa do ryb 1 opakowanie, sok z cytryny 1 sztuka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba przyprawę do ryb dobrze wymieszać z sokiem z jednej
Zobacz więcej
Ryba usmażona i następnie zamarynowana w occie ma kilka zalet. Do największych z nich należy to, że można ją długo przechowywać. Poza tym jest smaczna, pod wpływem octu miękną ości i nie są tak
Zobacz więcej