marynowane kanie

Składniki: kanie (kapelusze) średniej wielkości 8 jajo 2 mleko ok. 50 ml bułka tarta olej do smażenia szalotki 8-10 Zalewa: ocet 10% 1 szklanka woda 5 szklanek sól 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki liście Zobacz więcej
Mój Mężczyzna wstał wczoraj skoro świt i pojechał z moim Tatą do lasu na grzyby, znaleźli masę maślaków i kani, z maślaków zrobiliśmy oczywiście sosik, a jeśli chodzi o kanie... potrzebne składniki: Zobacz więcej
Zdarza się, chociaż niezbyt często, że kani jest dużo. Tak dużo, że nie dalibyśmy rady zjeść całego kosza tych pysznych grzybów. Można je przetwarzać na różne sposoby a nawet suszyć czy mrozić w Zobacz więcej
Di gotuje
Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di gotuje
Kanie panierowane

Kanie panierowane 14

Takie kanie to mój przysmak odkąd sięgam pamięcią! Kochany brat doskonale o tym wie, więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie rosną w ciągu całego roku... Wykonanie proste, Zobacz więcej
Di gotuje
Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di gotuje
Flaczki z kani

Flaczki z kani 26

Kanie to bardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą Zobacz więcej
Gdy w poprzednią niedzielę i trzy dni później naszym łupem padły wielkie sowie kapelusze, musiałam je jakoś zagospodarować, zrobiłam więc smażone kanie w zalewie octowej. Dlaczego napisałam „sowie Zobacz więcej
kasiuniak86
kasiuniak86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wśród kuchennych marzeń
Kania

Kania 280

Kania - Przekąski - Moje kuchenne inspiracje - bloog.pl Bloog FotoBloogi załóż bloga zaloguj MENU Moje kuchenne inspiracje Pierogi z jagodami (23.08.2016)Biwakowanie na działce 2016 (23.08.2016)Kania Zobacz więcej
Oj nie ma grzybów w lasach, przynajmniej tych w moich okolicznych. Za to jest prawdziwy urodzaj kani. Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak Zobacz więcej
badylarnia
badylarnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Badylarnia
Smażone kanie

Smażone kanie 3455

Składniki: kanie bułka tarta mąka mleko roślinne sól olej Kanie dokładnie płuczemy i namaczamy na kilka minut w mleku z solą. Następnie odsączamy z nadmiaru płynu, obtaczamy w mące i bułce tartej. Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
smażone kanie

smażone kanie 3315

Składniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować Zobacz więcej
kilo przyjemności
kilo przyjemności Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kilo przyjemności
Smażone kanie

Smażone kanie 1799

Grzyby uwielbiam, a gdy same przychodzą do mojego domu to nic mi innego nie potrzeba:) Dziś kanie alla schabowy :) Czytaj więcej » Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Smażone kanie

Smażone kanie 1579

Sezon na kanie w pełni. Rodzice uwielbiają zbierać grzyby i kiedy przynieśli ostatnio kilka pełnych koszy, postanowiłam je jakoś zagospodarować. Najwięcej znaleźli maślaków i kani. Niestety prawdziwki Zobacz więcej
składniki: 2-3 kapelusze kani (bez nóżek) 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz tłuszcz dosmażenia wykonanie: Kapelusze kani oczyszczamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie panierujemy w mące, Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Smażone kanie

Smażone kanie 1614

Uwielbiam kanie... Jadam je jednak tylko wówczas gdy zostaną zaakceptowane przez mojego tatę - w innym wypadku nigdy bym się nie odważyła :) A jeśli kanie to najczęściej smażone. Zapraszam :) Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kanie faszerowane

Kanie faszerowane 1254

Małe kanie są urocze. Najlepiej byłoby je zostawić żeby urosły i rozwinęły się, ale istnieje niebezpieczeństwo, że ktoś nam je sprzątnie sprzed nosa zanim będą większe. Można też delikatnie je Zobacz więcej
Składniki: kanie jaja mleko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Grzyby pozbawić trzonów, dokładnie umyć. Kapelusze krótko namoczyć w wodzie lub mleku by się rozwinęły. Jaja roztrzepać z mlekiem. Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Faszerowane kanie

Faszerowane kanie 1378

Będąc w lesie na grzybach znaleźliśmy całe poletko czubajki kani i to takiej rozwiniętej parasolowatej i takiej jeszcze zwiniętej. Pomysł na faszerowane kanie powstał po drodze do domu. Danie wyszło Zobacz więcej
jagienka
jagienka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sierotka marysia w kuchni
Panierowane kanie

Panierowane kanie 848

Gdy na rynku zobaczyłam wielkie kapelusze kani nie mogłam się oprzeć i ich nie kupić. Choć w głowie przez krótka chwilę zaświtała mi myśl, że to może być muchomor :-) i tak kupiłam dwa piękne grzyby Zobacz więcej
Nie ma co się oszukiwać - jesień w pełni i zima powoli daje znać o sobie. Wczoraj Słońce mocno operowało, a dziś nad ranem temperatura spadła u nad do -4 stopni C. o godzinie szóstej. Podejrzewam, że Zobacz więcej
kaska193
kaska193 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.rodzinne-gotowanie.pl
Opiekane kanie

Opiekane kanie 762

Składniki: 10 kani (mogą być inne grzyby) (Wcześniej tzn. w sezonie je zamrażam i czekają do wigilii) Olej 2 jajka Bułka tarta Sól, pieprz Kanie odmrażam, osuszam ręcznikiem, posypuje solą i Zobacz więcej