marynowane kozaki

{{headerMessage}}
Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :) A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Marynowane prawdziwki nie różnią się w smaku od marynowanych podgrzybków, czy kozaków. Ale za to ładnie wyglądają. Grzybki czyścimy, gotujemy w wodzie i gorące przekładamy do słoika o pojemości 250 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mamy sezon grzybowy jak widać . Praca wre , wróciłam z lasu i zabrałam zaraz się do czyszczenia. Dziś tylko prawdziwki i kozaki więc łebki pójdą do marynowania, a resztę do sosu :) Składniki na Zobacz więcej
klliisiaa
klliisiaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mon petit-dejeuner, j'adore!
240.

240. 103

0
{{headerMessage}}
kanapki z jabłkami, bananami, śliwkami i innymi owocami, ale ze świeżą gruszką jeszcze nie miałam okazji. Skoro smakują mi z marynowanymi gruszkami to byłam pewna, że takie też mi posmakują i... nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zupa grzybowa na Wigilię - Najlepsza! Uwielbiam zbierać grzyby, nawet bardziej niż jeść. Uwielbiam je potem czyścić, obierać, kroić, suszyć, marynować, obgotowywać... ja chcę do lasu na grzyby!!!! A Zobacz więcej
{{headerMessage}}
koncentraty pomidorowe Pudliszki , można dać koncentrat bez dodatków smakowych , ale można również dodać smakowe koncentraty Pudliszek jak np. ze świeżą natka pietruszki czy z bazylią tradycyjnie Zobacz więcej
mnhtn
mnhtn Obserwuj blogaObserwujesz bloga
miloscdojedzenia.pl
Sos Grzybowy

Sos Grzybowy 3441

0
{{headerMessage}}
odmienić każde, nawet najmniej wyszukane danie. Same w sobie też są oczywiście genialne. Kto nie lubi smażonych kani, rydzów na masełku czy zwykłych marynowanych grzybków… Sezon na przepisy z Zobacz więcej
cozjeść
cozjeść Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedztaniej
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 11302

0
{{headerMessage}}
, gdy już podniesiemy swoje opasłe tyłki sprzed ekranu komputera i udamy się do lasu, gdzie nazbieramy pełno młodych, szlachetnych grzybów (mogą to być prawdziwki, kozaki, maślaki, kozaki, Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
grzybowe żniwa

grzybowe żniwa 105

0
{{headerMessage}}
. grzyby marynowane świeże leśne grzyby (prawdziwki, kozaki, maślaki, gołąbki), liście laurowe, ziele angielskie, kolendra w ziarnach zalewa (proporcje na oko, do smaku): woda, ocet spirytusowy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grzyby duszone można podawać jako sos do mięsa czy makaronu, albo jako osobne danie na przykład z ziemniakami. Do niedawna w zasadzie w ogóle ich nie lubiłam i nie gotowałam. Grzyby suszone, grzyby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako, że jestem zapalonym grzybiarzem, to zapewne w tym sezonie pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna propozycja sałatki, lecz tym razem bardziej kaloryczna. Może również posłużyć jak danie na zimno i robić za przystawkę. Mam jeszcze kilka słoiczków grzybów marynowanych (rydze, maślaki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moje wydanie śledzia, które powstało bardzo spontanicznie :). Spróbuję zebrać przepis w całość, bo jak coś tworzę to robię zapiski, ale trudno mi je potem odszyfrować. Składniki: 60-70 dag płatów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Aż trudno uwierzyć, że w tym roku to moje pierwsze marynowane grzyby. Albo sucho, albo za gorąco, a teraz powoli zaczynają się przymrozki przy gruncie i grzyby ani myślą wychodzić. Zrobiłam zaledwie 4 Zobacz więcej
StaryZeszyt
StaryZeszyt Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Grzyby w sosie pomidorowym

Grzyby w sosie pomidorowym 94

2
{{headerMessage}}
Co zrobić po udanym grzybobraniu? Jeść, suszyć, mrozić, marynować w occie. Można też z zebranych grzybów przygotować pyszny słodko-kwaśny sos do słoików na zimę z dodatkiem koncentratu pomidorowego i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
uzbierałam razem z moim małżonkiem dość dużo. Przede wszystkim kozaki szare i czerwone, prawdziwki, maślaki, kurki, sitaki, kilka podgrzybków i kanie. Poza tym, wśród zarośli i drzew niesamowita Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię grzyby. Ba, nawet bardzo lubię grzyby. Pieczarki, boczniaki, shitake, maślaki i prawdziwki. Suszone, duszone, pieczone. Marynowane (ech, jadłam kiedyś w Nowym Sączu jakieś cudo, którego nazwy Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
MAKARON Z KURKAMI

MAKARON Z KURKAMI 194

0
{{headerMessage}}
Grzyby w moim domu rodzinnym jadało się w różnych postaciach. Świeże, smażone podane w śmietanie lub przygotowane na okres zimowy - suszone lub marynowane. Te bardzo popularne: podgrzybki, prawdziwki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
krajobrazowi. W brzozowym zagajniku toczy się gra kolorów, to kwitnące wrzosy tworzą tam iście bajkowy obraz, kontrastując wszystkimi odcieniami fioletu z biało-czarną korą drzew. Nagle pośród trawy Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
Grzybobranie

Grzybobranie 191

0
{{headerMessage}}
grzybów. Zbiory uważam za bardzo udane, gdyż uzbierałem całą kobiałkę maciupeńkich grzybków, które nazywamy miodówkami, do tego 4 borowiki szlachetne, kilka kozaków, kurki, zielonki i podgrzybki. Nie Zobacz więcej