marynowane małże dania

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej Zobacz więcej
. Z bogatej karty, na przystawkę wybrałam przepyszny tatar z wędzonego łososia ze szparagowym vinaigrette z małżami nowozelandzkimi. Po spałaszowaniu całej porcji niecierpliwie czekałam na danie Zobacz więcej
rodzaje win, wybierając te, które naszym zdaniem pasują do dania najbardziej. Przyrządziliśmy: - marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych - pikantną pierś z Zobacz więcej
Kupiłem ostatnio w markecie mrożone małże bez skorupek i przez długi czas zastanawiałem się co z nimi zrobić. Spróbowałem ugotować zupę i wyszła całkiem dobra, ale nie aż tak, żeby promować ją na Zobacz więcej
Trudność: | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 2 osób Mule w pomidorach Marynowane małże to wariacja na temat małży po marynarsku. Niestety zamiast świeżych – udało mi się kupić małże w Zobacz więcej
sosie ze świeżą natką, do tego mięsiste małże to droga do kulinarnego satori. (Tutaj pasuje całkiem niezłe Vinho Verde, o bogatym owocowym aromacie i lekkim mineralnym posmakiem.). Bardzo gratuluję Zobacz więcej
na przystawkę grillowanych małży św. Jakuba podanych z bukietem sezonowych warzyw (szparagi!!) w sosie śmietanowo-ziołowym (29 zł) oraz również grillowanych krewetek "Black Tiger" ( 5 sztuk za 25 Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Ostryga jadalna

Ostryga jadalna 195

1
. Ostrygi znane były już w starożytności. Starożytni Rzymianie specjalizowali się w ich hodowli, budując w tym celu pierwsze specjalne zbiorniki ze słoną wodą. Około XVII wieku na stołach królów Zobacz więcej
Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej, czyli owoce morza, oliwa z oliwek i dobre wino. Do tego szafran, który nadaje paelli niesamowitego, wyjątkowego smaku. Hiszpanie wiedzą co dobre! PRZEPIS na 3 Zobacz więcej
Majchrzak, która przysłała przepis nakanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera. Przepis absolutnie wartywypróbowania! A co będziemy gotować we wrześniu? Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejne menu sylwestrowe. Mam nadzieję, że propozycje przypadną Wam do gustu i coś stworzycie z mojego bloga. Dzisiejsze propozycje są uzupełnieniem zeszłorocznych Zobacz więcej
i ośmiornice. Generalnie jest to danie z chili więc dość pikantne, ale wersji peruwiańskiej dodaje się często lokalne papryczki ají limo albo rocoto i wtedy jest ekstremalnie ostre. Małe ośmiorniczki Zobacz więcej
w koperkowym sosie i innych przekąsek. Ponadto - robią zakupy w części sklepowej przy wejściu, gdzie można kupić ostrygi, ryby świeże, wędzone (sielawy, jesiotry, pstrągi i węgorze), marynowane, w Zobacz więcej
zdobyte podczas spotkaniaAkademii Smaku Siemensgdzie wspólnie z szefem kuchni restauracji "Sowa i Przyjaciele" Konradem Birkiem przygotowaliśmy wspaniałe dania. Przepis na sałatkę z ośmiornicy jest Zobacz więcej
Bourguignon czyli wołowina po burgundzku Krewetki flambèe Ravioli al cacao czyli ravioli czekoladowe z dynią Satay z kurczaka z warzywami Spaghetti z małżami w sakiewce Pieczywo Miękka focaccia z Zobacz więcej
Omlet z łososiem i cukinią Hiszpańska tortilla dla zakochanych Serce z parówki i jajka Jajka z łososiem Jajka z kawiorem Naleśniki z wędzonym łososiem Pasta z łososia wędzonego z Zobacz więcej
) DANIE GŁÓWNE: Muszle conchiglioni nadziewane szpinakiem i serem ricotta na sosie pomidorowo bazyliowym Polędwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem i pomidorami z sosem estragonowym podawana z Zobacz więcej
ryba będzie najlepsza, okoń morski (inaczej labraks lub sea bass) sola, flądra!, dorsz, ale może to być też łosoś czy inne owoce morza: krewetki, małże… Rybę kroimy na kawałki: mniejsze lub większe Zobacz więcej
jest dosyć dobrze schowana w budynku Hiltona i z zewnątrz raczej trudno jest ją zauważyć. Wyglądała bardziej jak sklep z winami i przekąskami niż dobra restauracja. Nic bardziej mylnego, po tym jak Zobacz więcej
min aż okra będzie całkiem miękka. Podajemy z ryżem lub kasza jaglaną. Możemy też dodać wcześniej podduszonej jagnięciny lub cielęciny i uzyskać wspaniały gulasz. Smacznego! Dania główne, Dodatki, Zobacz więcej