masa do tortu gotowana na parze

wódki/25ml wody) Przygotować krem - najlepiej jajeczny: Rozmieszać 1 kostkę miękkiego masła i pozostawić w misce. Ubić 3 jajka z 4,5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na pulchną masę (najlepiej na Zobacz więcej
Biszkopt ubijany na parze jest delikatny i puszysty . Idealny do tortów na wszelkie okazje a także na placki biszkoptowe i rolady. Składniki: * 7 jajek * 1 szklanka cukru * 1,5 szklanki mąki Zobacz więcej
Tort z masą z białej czekolady i wanilią oraz musem truskawkowym. A dla mojej córeczki specjalnie jej ulubiony piesek Loopdidoo ;) Składniki: Biszkopt (o średn. 20 cm) polewa czekoladowa, ew. masa Zobacz więcej
i nieco poprawiłam kształt bomby, ale niestety nie starczyło czasu na zdjęcie... Kawowy tort "na szybko" z okazji świąt dla rodzinki. ;) Z resztek biszkoptowych powstały również bajaderki, których Zobacz więcej
Dawno temu Szekspir rzekł:„Czymże jest nazwa? To, co zwiemy różą, pod inną nazwą równie słodko by pachniało”.Kimże ja jestem by podważać jego słowa? A jednak… Mimo całej irracjonalnosci z tym Zobacz więcej
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na ciasto do niedzielnej kawki , polecam tego pysznego i delikatnego brzdąca . Przepis na ten biszkopt pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy , to ona mnie tego Zobacz więcej
Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Tort chałwowy

Tort chałwowy 1071

0
Tort chałwowy Dodane 11 maja, 2012 w Ciasta Jeden z najlepszych tortów jakie robiłam. Dla tych którzy nie lubią zbyt słodkich rzeczy może nie wydawać się taki dobry, ale miłośnicy słodkości będą w Zobacz więcej
joannaM
joannaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodkości na talerzu
Tort Marcello

Tort Marcello 708

0
1 łyżeczka cukru Czekoladę rozpuścić na parze, następnie roztopić w niej masło, całość lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę czekoladową Zobacz więcej
(na parze). Gdy czekolada będzie całkowicie płynna odstawiamy ją do ostygnięcia. Tymczasem masło ucieramy z cukrem. Miksujemy i stopniowo dodajemy po troszku rozkłócone (roztrzepane) jajka. Dodajemy Zobacz więcej
na krem czekoladowy. Jajka ubić z cukrem na parze (w metalowej miseczce na garnku z gotującą się wodą) na puszystą masę. Miseczkę zdjąć z garnka, dodać posiekaną drobno czekoladę i wymieszać. Dodać Zobacz więcej
gryczaną białą), z dodatkiem ugotowanego na parze brokuła oraz ziarnistego serka wiejskiego, doprawionej świeżymi ziołami i czosnkiem. Idealnie sprawdzi się na kanapki, wytrawne gofry, krakersy oraz Zobacz więcej
Anna R
Anna R Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozczochrane okruszki
Ptysie.

Ptysie. 81

0
Będąc na studiach miałam swoją ulubioną cukiernię, ptysie które tam pałaszowałam z koleżankami były chyba najlepsze jak do tej pory. Robiąc masę maślaną do tortu i próbując ubite na parze białka Zobacz więcej
. Masa czekoladowa: 2 jajka 1/3 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady kostka masła Czekoladę topimy na parze i przestudzamy. Jajka ubijamy z cukrem. Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając Zobacz więcej
Mariola88
Mariola88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe ciasta
Tort :Kawa-kokos-orzech

Tort :Kawa-kokos-orzech 515

4
kawę w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Wlewamy do niej spirytus. Jaja i cukier ubijamy na parze do zgęstnienia, około 7 minut( ja postawiłam metalową miskę nad gotującą się w garnku wodą). Mają mieć Zobacz więcej
, krem budyniowy i dżem truskawkowo-wiśniowy . Składniki : Spód - czyli Tort Węgierski Górna warstwa : Biszkopt : 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki Zobacz więcej
: Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta Zobacz więcej
jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone. Kawę zaparzyć wrzątkiem, dodać likier. Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone. Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno Zobacz więcej
obrotach). 7. Na wystudzonym cieście układamy maliny i posypujemy je pociętymi listkami mięty. 8. Czekoladową masę wylewamy na poukładane na cieście maliny i miętę. 9. Wstawiamy do lodówki na minimum Zobacz więcej
serka mascarpone, 100g białej czekolady, 2 łyżki cukru. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na Zobacz więcej