Kiedyś w sklepach nie było gotowych mas kajmakowych i robiło się takie w domu..troszkę pracochłonne..w sumie nie pracochłonne, tylko czasu trzeba, bo taka masa gotuje się długo i trza pilnować,
Zobacz więcej
W tym poście pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250
Zobacz więcej
Długozastanawiałamsię, czy zamieścić przepis na zrobienie masy kajmakowej, i tak oto dzielę się nim... co by te osoby, które nie są leniwe mogły spędzić ciut więcej czasu w kuchni ;) PRZEPIS
Zobacz więcej
Tarta z masą kajmakową, czekoladą oraz bitą śmietaną. Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom czekolady, słodkich kremów oraz masy kajmakowej. Tarta składa się z trzech warstw: spodu
Zobacz więcej
Przewidując weekendowe spotkania towarzyskie rozejrzałam się co by tu. Naoglądawszy się zdjęć rozmaitych wybrałam sernik. Inny, niż piekłam do tej pory. Wyszedł równiutki, nie opadł nic ani nie
Zobacz więcej
Udało się! Z małymi komplikacjami, ale się udało! Upiekłam tort! Mój pierwszy w życiu tort! Najpierw pierwszy raz w życiu ubiłam białka na sztywną pianę (wow udało się), potem zrobiłam biszkopt,
Zobacz więcej
Banalnie proste w wykonaniu babeczki. Ich smak jest cudowny, maślany, słodki. Użyty do masy kajmak nadaje rewelacyjny aromat i kolor. Idealne do przechowywania, ponieważ w temp. pokojowej zachowują
Zobacz więcej
Tytuł posta mówi sam za siebie. Do przygotowania tego deseru potrzebujemy bananów (skropionych sokiem z cytryny), serka mascarpone i masy kajmakowej. Składniki możemy łączyć w dowolnych proporcjach,
Zobacz więcej
Mazurek z masą kajmakową Ostatnio cierpię na ciągły deficyt wolnego czasu. W związku z tym wpisów jest bardzo mało. Nie oznacza to jednak, że nie gotuję. Cały czas gotuję i eksperymentuję i staram się
Zobacz więcej
Jedyny sposób, żeby uwolnić się od pokusy, to jej ulec? Tak, o czym się boleśnie przekonałam. pokusa... Dwa dni temu ogarnęła mnie nieodparta ochota na karmelowy shortbread z bloga White Plate.
Zobacz więcej
Domowe wafle to mój smak dzieciństwa. Kruche wafle, słodka masa kajmakowa i koniecznie kwaśny dżem na przełamanie słodyczy. Deser nie wymagający pieczenia, więc nie może się nie udać. Czas jego
Zobacz więcej
Dawno mnie tu nie było, za co gorąco przepraszam. Studia oraz sesja, która na szczęście się już skończyła pochłaniają bardzo dużo czasu. Jednak już wracam na bloga wraz z nowymi przepisami i
Zobacz więcej
Składniki: 1 paczka wafli mleko skondensowane słodzone 1 kostka masła Wykonanie: Mleko umieszczamy w wysokim naczyniu zalewamy wodą i gotujemy około 2,5 godz. (masę otwieramy dopiero po ostudzeniu
Zobacz więcej
Parę dni temu opublikowaliśmy przepis na likier krówkowy z cukierków. Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i
Zobacz więcej
Dzisiaj propozycja na składniki zbloga Dorotus,aczkolwiek u mnie wersja bardzo uboga,bo pominęłam warstwę śmietanowo-bananową,no i sernik Doroty to dzieło mistrzowskiej ręki ;). Ja po świętach wolałam
Zobacz więcej
Pyszny, tradycyjny mazurek z masą kajmakową. Słodki, kruchy i piekny. Można tez zamiennie robić z polewą czekoladową i bakaliami. Idealny na Wielkanocny stół. SKŁADNIKI: 750 g mąki pszennej 400 g
Zobacz więcej
Dzisiaj pragnę Was zaprosić na przepyszny tort.... Orzechowe blaty.... kajmakowa masa na bazie delikatnego serka mascarpone... Słodycz przełamana kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki.... Smaki
Zobacz więcej
Błyskawiczna masa kajmakowa zastąpi gotową masę kupowaną w sklepie. Jest pyszna i kremowa idealna do przekładania ciast , wafli ,tortów może być dodatkiem do smakowitych deserów . składniki na około
Zobacz więcej
Mega szybkie do zrobienia, mega smaczne. Bardzo szybko znikają z talerza. Uwielbiam takie wafle od dziecka. Kiedyś pamiętam moja mama robiła masy maślane z dżemem, albo z dodatkiem kakao. Ja
Zobacz więcej
Domowy kajmak Domowa masa kajmakowa (masa krówkowa) - doskonała do wypieków - zarówno jako polewa, jak i do przekładania poszczególnych warstw ciasta. Słodki dodatek do ciast, deserów czy wafli. Może
Zobacz więcej