masa makowa drożdze

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak pozywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapeniac szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla Zobacz więcej
cm. Placki posmarować równymi porcjami nadzienia i układać jeden na drugim. Czwartego, górnego placka nie smarujemy nadzieniem. Kwiat formować metodą pokazaną w tym filmie. Co do kwestii nadzienia , Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
NaStole.pl
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 436

3
składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto drożdżowo – francuskie przepis: 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki suchysz drożdży 1 małe jajko 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,7 szklanki mąki 1,5 Zobacz więcej
składniki. SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 100g cukru 350g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka (1 całe jajko i jedno żółtko) 80g masła rozpuszczonego i Zobacz więcej
składniki. SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 100g cukru 350g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka (1 całe jajko i jedno żółtko) 80g masła rozpuszczonego i Zobacz więcej
genialną cynamonowo-maślano-cukrową drogą, ale często eksperymentuję. I tak na zdjęciach mamy akurat wersję z posiekanymi orzechami włoskimi, przyprawą piernikową i brązowym cukrem, na święta robiłam Zobacz więcej
) z łyżką cukru (ja to zawsze robię w małym rondelku, w którym przez dosłownie 20 sekund podgrzewam mleko, rozpuszczam drożdze i cukier, przykrywam pokrywką i wstawiam w ciepłe miejsce, zawsze jest to Zobacz więcej
na maśle i także mielę razem ze śliwkami. Dodaję trzy jajka, sól, pieprz- porządnie. Mieszam wszystko porządnie.Foremkę do pasztetu wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam dwa plastry boczku. Zobacz więcej