Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii takich jakie najbardziej lubimy. Ja domasy makowej daję bardzo dużo, drobno posiekanych bakalii. Taką masę można wykorzystać domakowca, klusek zmakiem albo
Zobacz więcej
Okres przedświąteczny jest świetną okazją, żeby odkurzyć przepisy wyszperane gdzieś z notatników lub starych zapisków. Ja tak właśnie mam. Ciągle coś znajduję, przypominam sobie dawne czasy, a w sumie
Zobacz więcej
Wesołych Świąt! Dla Was wszystkich kochani, obyście spędzali je tak jak lubicie :) oczywiście smacznie i jak najbardziej spokojnie, by odpocząć od codziennego zgiełku i pośpiechu. Masa makowa: 600 g
Zobacz więcej
Mak, tak jak pomarańcze i mandarynki kojarzą mi się ze świętami. Kutia, makowiec, kluski z makiem. Mmmm pychta, ale najpierw trzeba zrobić domową maskę makową, która jest posdstawą wyżej wymienionych
Zobacz więcej
Pyszna, słodka i bardzo aromatyczna masa makowa kojarzy mi się od zawsze z okresem Świąt Bożego Narodzenia. W moim domu przyrządzało się taką właśnie masę makową, do której można dodać swoje ulubione
Zobacz więcej
Bardzo interesująca masa makowa ze świeżą żurawiną, przez to kwaskowa, nadająca się do nadziewania słodkiego pieczywa drożdżowego - drożdżówek, strucli makowych, ale także ciasta francuskiego i filo.
Zobacz więcej
Moja pierwsza poważna strucla z makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody. Skorzystałam z pomysłu na struclę zTEGO PRZEPISU Piszę "skorzystałam", ponieważ:
Zobacz więcej
Tylko raz w życiu pokusiłam się o upieczenie czegoś z masą makową zakupioną w sklepie. Oczywiście masa była bardzo tłusta i wodnista, przez co wypiek wylądował w koszu, bo powstał zakalec. Od tamtej
Zobacz więcej
Dziś mam dla Was przepis na seromakowiec idealny. Wiem, wiem, wielu tak mówi, ale nieskromnie przyznam, że upiekłam go kilka dni temu i wszyscy byli oczarowani. Cienkie, delikatne ciaso, aromatyczna
Zobacz więcej
Przyznaję, że w przeszłości zdarzało mi się używać do wypieków gotowej masy makowej w puszce. Zawsze jednak zwracałam uwagę na skład i wybierałam te bez konserwantów. Od kilku lat jednak zauważyłam
Zobacz więcej
Samodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić mak. No i wiem co
Zobacz więcej
Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia
Zobacz więcej
Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę
Zobacz więcej
Miałam okazję być posiadaczką kupnej masy makowej i powiem szczerze, że tej domowej nie dorasta do pięt. Z racji tego, że nie mam w domu maszynki do mielenia musiałam sobie poradzić blenderem, który
Zobacz więcej
Masa makowa - masa do makowca, pierogów z makiem | Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetworyMasa makowa - masa do makowca, pierogów z makiem | Przepisy na dania obiadowe,
Zobacz więcej
NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) - Przepisy Joli Log In Sign Up NA SŁODKO OBIAD PIECZYWO ŚWIĘTA I OKAZJE SAŁATKI I SURÓWKI SŁOIKI SKLEP FILMY WSPÓŁPRACA KONTAKT POTRAWY WIGILIJNE
Zobacz więcej
Masa makowa – domowa najlepsza. Makiełki, makowiec, rogaliki- to potrawy w których można ją wykorzystać. Może zrobimy też w tym roku kutię ? Masa makowa może być różna. To co do niej dodamy zależy od
Zobacz więcej
Kolejny makowy przepis świąteczny na naszym blogu :). Tym razem lekki biszkopt makowy bez mąki, przełożony masą orzechową. To smak dzieciństwa mojej mamy, która bardzo ucieszyła się że upiekłam
Zobacz więcej
Domowa masa makowa spędza niektórym z nas sen z powiek. Najczęściej słyszę argument "Ach, nie mam maszynki do mielenia", a jak już macie, to jest to dla Was dosyć czasochłonne, a w całym ferworze
Zobacz więcej
Masa makowa zrobiona samodzielnie to jest cały sekret udanych makowców. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Jeśli nie macie możliwości zmielić
Zobacz więcej