masa makowa zapiekana

dwukrotnie. Do maku dodajemy żółtka, miód i piane z białek. Tak przygotowany mak wykładamy na kaszę. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wykładamy na masę makową. Zapiekamy ok. 25 minut. Zobacz więcej
#55 Pieczone jabłko z domową masą makową i bakaliami, danio waniliowe z cynamonem, orzechy włoskie Znowu zapiekam i uczę się cierpliwości. Cierpliwość nie jest moją domeną. Kolejny poniedziałek minie Zobacz więcej
. . Ciasto na naleśniki: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 1 jajko 5 łyżek mąki sól, 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju . Z podanych składników zrobić ciasto i upiec 8 naleśników. . Farsz: ok. 300 g Zobacz więcej
. Mak gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Do maku dodajemy żółtka, miód i piane z białek. Tak przygotowany mak wykładamy na kaszę. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i Zobacz więcej
łyżki miodu, rodzynki, 3 duże jabłka, cynamon. Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody na małym ogniu i czekamy aż woda całkowicie się wchłonie. Kaszę słodzimy cukrem wanilinowym i przekładamy do formy, Zobacz więcej
do niego sól, cukier, mąkę i miód. Twaróg ucieramy z białkiem. dodajemy miód, mąkę i mieszamy. Na dno natłuszczonego naczynka do zapiekania układamy masę makową, a na nią nakładamy twaróg. Wstawiamy Zobacz więcej
kuchnia krokusia
kuchnia krokusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia krokusia
Seromakowiec

Seromakowiec 6795

0
Tradycyjnie przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i co roku gościł na świątecznym stole w moim rodzinnym domu Jeśli chodzi o święta to jestem wierna tradycji i seromakowiec musi być Składniki: Zobacz więcej
« Usmiechnij się przy piątku: Mini pizza - antipasti » Kruche ciasto z masą makową i powidłami Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 150 g cukru pudru 250 g margaryny jajko 2 żółtka 2 łyżki Zobacz więcej
Testując komosę ryżową na słodko wymyśliłam sobie takie naleśniki. Bardzo przyjemnie komponowała się z tłustym, wiejskim twarożkiem w makowej, naleśnikowej oprawce zapiekanej w piekarniku na Zobacz więcej
Co zrobić kiedy nie odpowiada nam drożdżowy makowiec? Trzeba upiec mazurka z nadzieniem makowym i polewą czekoladową. Kruchy, słodki, kwaśny dzięki wiśniowej marmoladzie. Wymaga odrobiny pracy, Zobacz więcej
Paulinka_K
Paulinka_K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne przepisy
Seromak

Seromak 634

4
Seromak ma wielu zwolenników, a jednym z nich jestem ja. Idealne połączenie sera i maku, wilgotność i długa świeżość. Smak który rozpływa się w ustach. Składniki : 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru pudru 4 Zobacz więcej
staropolskiego. Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii Zobacz więcej
piekarnik do 180. Do odcedzonego mak dodajemy miód, skórkę z pomarańczy i odcedzone rodzynki. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru i miksujemy na jasny, puszysty krem. Przekładamy go do maku i delikatnie Zobacz więcej
Idealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko Zobacz więcej
. I choć tyle obowiązków czeka mnie jeszcze przed noworocznym powrotem do szkoły, nie myślę o tym teraz. Cieszę się chwilą, którą pozostawiam tylko dla siebie. W takie dni jak teraz bardzo lubię zjeść Zobacz więcej
mnie przyszedł :) Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli puszka gotowej masy makowej (900g) 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów + 2 łyżki posiekanych orzechów Zobacz więcej
się bez dodatków. Po ugotowaniu tych płatków, wymieszałam je z masą makową, które już mi się skończyła. W moim śniadaniu nie mogło zabraknąć owoców. Owoce znalazły się na spodzie miseczki wraz z Zobacz więcej