masa pralinowa

deseru jak zobaczycie poniżej to naprawdę długi proces. Na spodzie beza migdałowa, biszkopt kakaowy lub pistacjowy. Wycinanie biszkoptu. Na to masa pralinowa. Całość zwieńczona musem czekoladowym. I Zobacz więcej
Pyszny tort na specjalne okazje: czekoladowy biszkopt przełożony masą mascarpone, z jedną warstwą chrupiącej masy pralinkowej, z wiśniami w rumie. Pieczenie można podzielić sobie na dwa dni, a masę Zobacz więcej
tego ciasta:) Przepis podaję po swoich zmianach: Składniki:Biszkopt: -4 jajka -4 łyżki mąki pszennej (dałam mix b.g.) -2 łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki ciemnego kakao -1 łyżka cukru waniliowego - Zobacz więcej
Krem cukierniczy (budyniowy) 25g mąki ziemniaczanej 40g cukru 175g mleka 2 żółtka 17g masła Pasta pralinowa 1. Przygotowujemy pastę pralinową dzień wcześniej. Migdały ze skórką prażymy w Zobacz więcej
: MASA PRALINOWA DO KREMU: Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel. Dodajemy orzechy , kokos Zobacz więcej
Scones to angielskie bułeczki mogące przybrać różną postać. Podawane na śniadanie albo jako deser. Często występują w towarzystwie dżemu , bitej śmietany i serka. U mnie wersja bardziej jesienna: Zobacz więcej
: BABECZKI : ( 10 – 12 szt ) * czekolada mleczna – 50 g * czekolada gorzka – 50 g * masło prawdziwe – 100 g * jajko – 2 szt * cukier drobny – 100 g * mąka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – 1 Zobacz więcej
uczestnicy byli już w komplecie, nadszedł czas na działanie ... Pracę rozpoczęliśmy od przygotowania biszkoptów czekoladowych, będących bazą do torcików. Podzieleni na dwie grupy przygotowywaliśmy 2 Zobacz więcej
magasia
magasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Wyskoki
Kostka Magnata

Kostka Magnata 292

8
i orzechów laskowych - 3 białka - 100 g cukru drobnego - 1 łyżeczka mąki pszennej - szczypta soli Migdały i orzechy wymieszać z mąką. Białka ubić prawie na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać Zobacz więcej
przepisie zainteresowała mnie polewa. Pralinowa polewa- nie ma ona jednak nic wspólnego z praliną, która zwykle kojarzy się ludziom. Jest to bardzo słodka masa zrobiona z cukru, cukru pudru oraz Zobacz więcej
babka piaskowa zaparzana wilgotna babka kokosowa szybka i łatwa babka czekoladowa babka z kaszy jaglanej bez pieczenia Dla lepszego efektu dobrze jest przeczytać ten link składniki ( na dużą formę o Zobacz więcej
,kawaler Orderu Sztuki i Literatury, obecnie prowadzi własną szkołę cukierniczą, a jego wyroby podbijają rynek japoński. Regularnie współpracuje z „Elle à table”. Jest też autorem licznych książek Zobacz więcej
Wielkanocy (02.04.2015)Tarta Chocolatte (28.03.2015)Bananowiec z orzechami włoskimi (22.03.2015) Ciasta na biszkopcie Ciasto Ludwiczek 30. 05.2015 | 00:04 Była taka kreskówka, ale to nie o niej... Zobacz więcej
Sernik niesernik. Bo czy z jogurtów to jest sernik? Zupełnie to nieważne. Dla mnie bomba. Pyszny i bardzo delikatny. Wykorzystuję go w Wiśniowej Królewnie, która jest jednym z moich ulubionych ciast. Zobacz więcej
o grubym dnie połączyć 150 g cukru i 40 ml wody, gotować aż płyn zgęstnieje i osiągnie temp. 118 st C (kiedy temperatura będzie się zbliżać do 110 st C zacząć ubijać białka); cały czas ubijając, Zobacz więcej
i całymi orzechami laskowymi… Ale jest jeszcze coś. COŚ – najlepszego na świecie. Bowiem wierzch tort pokrywa dekoracyjnie wyciśnięta, sowita porcja aksamitnego kremu z orzechów laskowych! Pasta Zobacz więcej
. Jest na prawdę pyszna sama w sobie, raczej "ciągutkowa" niż chrupka, a pod wpływem wilgoci z pozostałych mas staje się miękka, niczym biszkopt. Następnie nasze zęby napotykają na opór w postaci Zobacz więcej
kaszą jaglaną (03.03.2015)Jabłecznik z masą kajmakową (01.03.2015)Roladki makowe w masie serowej (23.02.2015)Ciasto filo - najłatwiejszy przepis (20.02.2015)Kruche, malinowe Ciasteczka Walentynkowe - Zobacz więcej
O tym jak opracowuje się receptury pralinek, jak konstruuje się czekoladowy Pałac Kultury i kto tak naprawdę podpisuje Torciki Wedlowskie rozmawiamy z Januszem Profusem, maestro czekolady E. Wedel. Zobacz więcej