masa pralinowa

{{headerMessage}}
deseru jak zobaczycie poniżej to naprawdę długi proces. Na spodzie beza migdałowa, biszkopt kakaowy lub pistacjowy. Wycinanie biszkoptu. Na to masa pralinowa. Całość zwieńczona musem czekoladowym. I Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny tort na specjalne okazje: czekoladowy biszkopt przełożony masą mascarpone, z jedną warstwą chrupiącej masy pralinkowej, z wiśniami w rumie. Pieczenie można podzielić sobie na dwa dni, a masę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tego ciasta:) Przepis podaję po swoich zmianach: Składniki:Biszkopt: -4 jajka -4 łyżki mąki pszennej (dałam mix b.g.) -2 łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki ciemnego kakao -1 łyżka cukru waniliowego - Zobacz więcej
TOM
TOM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
domek z piernika
Briosza z kremem pralinowym

Briosza z kremem pralinowym 223

0
{{headerMessage}}
Krem cukierniczy (budyniowy) 25g mąki ziemniaczanej 40g cukru 175g mleka 2 żółtka 17g masła Pasta pralinowa 1. Przygotowujemy pastę pralinową dzień wcześniej. Migdały ze skórką prażymy w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: MASA PRALINOWA DO KREMU: Orzechy oraz migdały sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel. Dodajemy orzechy , kokos Zobacz więcej
magasia
magasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Wyskoki
Scones z masą pralinową

Scones z masą pralinową 122

0
{{headerMessage}}
sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać zimne masło. Wymieszać ,aż powstanie coś na wzór piasku. Wlać maślankę, śmietanę i ekstrakt. Wyrobić ciasto. Może czasem się lekko kleić, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: BABECZKI : ( 10 – 12 szt ) * czekolada mleczna – 50 g * czekolada gorzka – 50 g * masło prawdziwe – 100 g * jajko – 2 szt * cukier drobny – 100 g * mąka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
uczestnicy byli już w komplecie, nadszedł czas na działanie ... Pracę rozpoczęliśmy od przygotowania biszkoptów czekoladowych, będących bazą do torcików. Podzieleni na dwie grupy przygotowywaliśmy 2 Zobacz więcej
magasia
magasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Wyskoki
Kostka Magnata

Kostka Magnata 302

8
{{headerMessage}}
i orzechów laskowych - 3 białka - 100 g cukru drobnego - 1 łyżeczka mąki pszennej - szczypta soli Migdały i orzechy wymieszać z mąką. Białka ubić prawie na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepisie zainteresowała mnie polewa. Pralinowa polewa- nie ma ona jednak nic wspólnego z praliną, która zwykle kojarzy się ludziom. Jest to bardzo słodka masa zrobiona z cukru, cukru pudru oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pycha. No baaaardzo dobra. Nie przepadam za wielkanocnymi babkami, bo w natłoku świątecznych przysmaków zwyczajnie nie mam już na nie miejsca. Babkę uznaję za ciasto powszednie. Ale ta jest wyjątkowa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jest to ukłon w stronę tych, którzy nie mają piekarnika, a chcą cieszyć się wegańskimi słodkościami. Spód ciasta choć nie pieczony, a przygotowany na bazie orzechów i daktyli, jest delikatny niczym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedno z lepszych, tortowych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Mięciutkie, wilgotne i proste w przygotowaniu. Trochę ciemnego, kakaowego ciasta układanego naprzemienne z ciastem kokosowym, Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Royal chocolat

Royal chocolat 173

0
{{headerMessage}}
,kawaler Orderu Sztuki i Literatury, obecnie prowadzi własną szkołę cukierniczą, a jego wyroby podbijają rynek japoński. Regularnie współpracuje z „Elle à table”. Jest też autorem licznych książek Zobacz więcej
Szczypta Słodyczy
Szczypta Słodyczy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szczypta Słodyczy
Ciasto Ludwiczek

Ciasto Ludwiczek 280

1
{{headerMessage}}
łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju Białka oddzielamy od żółte i ubijamy na puszystą masę, dodajemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Bardzo efektowne i smaczne ciacho. Najpierw trzeba sezam zmielić na pastę. Można to zrobić w młynku, w malakserze albo nawet w moździerzu, choć to już metoda dla bardzo cierpliwych. To pasta nada Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyszprycowane na papier macarons powinno się suszyć przez minimum godzinę, żeby osiągnąć ten efekt. Moja pierwsza próba zakończyła się więc pewnym niedosytem wizualnym, chociaż smak był doskonały – Zobacz więcej
Nashelly
Nashelly Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ginger Breath
Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina 273

0
{{headerMessage}}
i całymi orzechami laskowymi… Ale jest jeszcze coś. COŚ – najlepszego na świecie. Bowiem wierzch tort pokrywa dekoracyjnie wyciśnięta, sowita porcja aksamitnego kremu z orzechów laskowych! Pasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jest na prawdę pyszna sama w sobie, raczej "ciągutkowa" niż chrupka, a pod wpływem wilgoci z pozostałych mas staje się miękka, niczym biszkopt. Następnie nasze zęby napotykają na opór w postaci Zobacz więcej