maślak żółty

lukasz2
lukasz2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mentor Smaku
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI

ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 233

0
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI Składniki: - 500g maślaków - 2 białe cebule - 100g żółtego sera - 100g kiełbasy żywieckiej - pieprzu czarnego mielonego - przyprawy "Kucharek" - 1/2 łyżeczkilubczyku otwartego - Zobacz więcej
Jestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :) Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Grzybowa mini lasagne. Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić Zobacz więcej
Gośka
Gośka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka i motyka
Grzybobranie

Grzybobranie 100

0
Las... często do niego zaglądałam jakieś 6 lat temu. Chodziłam na borówki, na poziomki i leśne maliny. W latach mojego dzieciństwa było ich mnóstwo a jaki one miały zapach i smak. Były niewielkie ale Zobacz więcej
Sałatka łatwa w przygotowaniu oraz sycąca. Moja wersja jest z pieczarkami, ale najlepsza będzie z kurkami. Na zdrowie! Co trzeba? 300 g makaronu penne 250 g pomidorków koktajlowych 200 g grzybów Zobacz więcej
(Moja rolada jest o wymiarach: długość - 50cm, szerokość - 7cm) SKŁADNIKI: - 400g sera gouda (dobry jakościowo), - 100g fety, - 2 serki topione z pieczarkami HOCHLAND (2x100g), - 200g marynowanych Zobacz więcej
do natłuszczonej foremki do tary. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 st. C przez ok. 15 min. do zrumienienia. składniki na nadzienie: 400 g grzybów (w moim przypadku są to maślaki) 100 g żółtego Zobacz więcej
Pyszny, aromatyczny makaron z górskim oscypkiem i pachnącymi grzybami. Ja dodałam grzyby które akurat udało mi się znaleźć w lesie, czyli borowiki, podgrzybki i żółte maślaki. Doprawiając pamiętaj, że Zobacz więcej
„…W lesie była rzeczywiście wilgoć i – choć wrzesień już się kończył – bujna zieloność. Deszczowa jesień bez przymrozków nie dała liściom zwiędnąć ani pożółknąć. Tylko kosmata trawa zrudziała i Zobacz więcej
grzybów niejadalnych i trujących, są pokarmem dla zwierząt. 7. Po powrocie posegregujmy grzyby, oczyścimy i ułóżmy w suchym miejscu. Najczęściej spotykane grzyby jadalne: 1. Borowik szlachetny 2. Zobacz więcej
Trudno sprostać jesiennej tradycji kiedy nie nie ma się smaka na grzyby. Przechadzając się ryneczkiem co jakiś czas bez większego entuzjazmu spoglądam na rydze, maślaki, borowiki i inne skarby lasu. Zobacz więcej
Podczas ostatniego wypadu na grzyby nie mieliśmy szczęścia i zebraliśmy ich bardzo mało. W większości były to maślaki, których moja rodzinka nie lubi. Aby grzybki się nie zmarnowały zrobiłam z nich Zobacz więcej
Byłam na grzybach! W końcu się udało.Trafiło się trochę borowików, trochę maślaków, a także kanie, które najbardziej pamiętam z dzieciństwa u dziadków. Pogoda nam dopisała. Ten widok, gdy słońce budzi Zobacz więcej
1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 30 dag grzybów (prawdziwki, maślaki, podgrzybki) woda 1 duża cebula szynka czerwona papryka kukurydza z puszki żółty ser masło vegeta Najpierw trzeba Zobacz więcej
Tak się składa, że miejscowość, w której mieszkam jest otoczona lasami. Co więcej, w każdym lesie (tak, z każdej strony jest inny las) występują inne grzyby. Wiadomo, że borowiki rosną tam, maślaki Zobacz więcej
Zapraszam na kolejne danie z grzybkami, tym razem tarta z cukinią i maślakami w śmietanowym sosie. Grzyby mogą być świeże ale również nadają się mrożone. SKŁADNIKI Ciasto: pół szklanki mąki pszennej Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
grzybowe żniwa

grzybowe żniwa 102

0
i odrobinę maślaków zwyczajnych. natomiast teraz ona zbierała borowiki, a ja kosiłam maślaki żółte, które widziałam pierwszy raz w życiu, i które postawiły mnie wobec dylematu, czy zbierać nieznane Zobacz więcej
Sezon grzybowy trwa, więc należy korzystać :) Zapraszam na chrupiące bułeczki zapiekane z mięciutkim grzybowym farszem, tym razem z maślaków. Dodana do farszu śmietana i szczypta mąki sprawiają, że Zobacz więcej
składniki, 8 porcji: Farsz: • 300 g upieczonej dyni (około 2 kg surowej) • 400 g grzybów (podgrzybki, borowiki lub maślaki) • 200 g żółtej mozzarelli • 1/2 łyżeczki chili • 2 łyżeczki ostrej papryki • Zobacz więcej