Seria grzybowa w toku:) dzisiaj zamarynowane maślaczki. Mam nadzieję, że z serii grzybowej powstanie jeszcze kilka wpisów gdyż w weekend wybieram się znów do lasu:) Składniki: ok. 1kg malutkich
Zobacz więcej
Pomimo wielkiej suszy w tym roku, mamy wysyp grzybów. Obecnie mamy sezon na maślaczki. Grzyby te idealnie nadają się na sos (przepis na sos znajduje się pod linkiem: ), oraz do marynowania. Zachęcam
Zobacz więcej
Moje pierwsze zamarynowane własnoręcznie zebrane maślaki! Fantastyczne uczucie. To zaczątek mojego przyszłego wiejskiego życia – już niebawem – w przyszłym roku będę wiodła prawdziwie wiejskie życie.
Zobacz więcej
Zbieranie grzybów daje mi dużo przyjemności i odprężenia. A gdy po okresie jesiennym i nagromadzeniu odpowiednich zapasów grzybków pod różnymi postaciami nadejdzie zima ... tym większą przyjemność
Zobacz więcej
Uwielbiam grzybki w occie, dlatego postanowiłam skorzystać z okazji i zrobić maślaki marynowane :) Potrzebne składniki: maślaki - 1,5 kg szklanka octu 5 szklanek wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 10
Zobacz więcej
MARYNOWANE MAŚLAKI Wśród grzybków, które zebraliśmy wczoraj było trochę maślaków, z których zrobiłam sos, ale zostawiłam sobie odrobinę na maślaki marynowane, jeśli wyjdą dobre to sobie jeszcze
Zobacz więcej
Od dawna wyczekiwałam wolniejszego dnia i myślałam sobie -Ooooo to sobie odpocznę z nogami w górze, będę leżeć i nic nie robić-oczywiście okazało się, że zgromadzonych przez ostatnie tygodnie ton
Zobacz więcej
Maślaki marynowane w zalewie octowej - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Przystawki Zupy Obiady Pieczywo Przetwory Przyprawy Sałatki
Zobacz więcej
Maślak sitarz Suillus bovinus - gatunek grzybów jadalnych, ale z powodu łykowatego miąższu niezbyt chętnie zbierany. Gatunek dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa chociaż nie
Zobacz więcej
Ogórki na zimę Przepis ten króluje w naszym domu od ładnych kilku lat. I wciąż nie mamy ochoty, by go zamieniać jakimś innym :) W tym roku ogórki na zimę robiła moja Mama. Za rok, będąc już na swoim,
Zobacz więcej
Maślaczki duszone z pietruszką, cebulką i czosnkiem na zimę do weka Maślaki w lesie siedziały ,więc gdy me oczy je ujrzały , szybciutko zamrugały..mniam będzie obiad doskonały To się szybko zakręciłam
Zobacz więcej
Aby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup. Składniki: maślaki masło sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Maślaki
Zobacz więcej
Dziś zaprezentuję Wam przepis na stałego bywalca imprez zakrapianych 40 procentowym napojem łagodzącym (ponoć niektórzy stosują go też do obiadu :p) Mamy piękną jesień, za oknem pogoda w kratkę, raz
Zobacz więcej
I stało się, mamy październik. A październik to coraz chłodniejsze dni, dłuższe wieczory, kolorowe liście na drzewach i grzyby. W Polskich lasach już jakiś czas temu nastąpił wysyp grzybów, toteż
Zobacz więcej
Kraina Tysiąca Smaków: Maślaki (lub inne grzyby) marynowane w zalewie octowej Strony STRONA GŁÓWNA WSPÓŁPRACA ZANIM UGOTUJESZ O MNIE piątek, 20 września 2013 Maślaki (lub inne grzyby) marynowane w
Zobacz więcej
Przyszła jesień a ja nie mam czasu na nic. Czas przecieka mi między palcami, dni mijają nawet nie wiem kiedy. Już się boję zimy, bo mimo pozornego uśpienia szykuje mi się bardzo dużo pracy. Ostatni
Zobacz więcej
Grzybów u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz maślaków. Grzyby podzieliłam i przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie. Składniki: ok 1/2 kg maślaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1
Zobacz więcej
Marnowane podgrzybki i maślaki, czyli weki na zimę. Przepis na te marnowane grzybki mam od mojej teściowej :) Polecam, bo są pyszne! Potrzebne składniki: podgrzybki albo maślaki cebula pieprz
Zobacz więcej
Grzybobranie tou nas sport rodzinny, więcuprawiam je, od kiedy pamiętam.W moich rodzinnych stronach lasy są raczej podmokłe z kwaśnymi glebami, dlatego dużym zaskoczeniem było dla mnie grzybobranie w
Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Podobnie jest w kuchni, lubię potrawy proste i nieprzekombinowane. taki właśnie jest ten sos potrzebne składniki: 0,5-1kg
Zobacz więcej