maślaki zamrożone

Jednym z najprostszych sposób przetwarzania grzybów jest ich mrożenie. Do zamrażania nadają się: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki, rydze. Warto od razu pakować je w porcje do Zobacz więcej
Grzybobrania- zdecydowanie lubię:) Ewidentnie wyzwala się we mnie instynkt łowcy (albo raczej zbieracza:) ) gdy biegam po lesie w kaloszach, z koszykiem i poluję na te wszystkie cudowne grzyby:) W tym Zobacz więcej
Aby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup. Składniki: maślaki masło sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Maślaki Zobacz więcej
doris
doris Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Szaleństwa
Bulion grzybowy

Bulion grzybowy 70

0
Taki bulion to doskonała baza do grzybowych sosów, zup i grzybowego risotto. Można przygotować go w większej ilości i podzielony na porcje zamrozić- uwielbiam mieć takie zapasy i korzystać z nich gdy Zobacz więcej
i maślaków. Było też sporo kani, ale nie przetrwałyby podróży, więc zostawiliśmy je dla innych. Co większe kapelusze podgrzybków właśnie się suszą. Większość grzybów, już obgotowanych, zamroziłam; Zobacz więcej
Maślakowy sezon był , więc wczoraj sięgnęłam po swoje zapasy - bieszczadzkie maślaczki . W przepisie użyłam mrożonych małych kapeluszy , które przed zamrożeniem przekroiłam na pół. Do tego kawałki Zobacz więcej
, borówki już zamrożone, na stole leży 4kg pokrojonej cebuli, worek kolorowych papryk i pomidory na leczo, kurki już wrzucone do jajecznicy... Chcę zdążyć, zrobić jak najwięcej, tak jakby wraz z Zobacz więcej
Ostatnie grzybobranie nie należało do najbardziej udanych – ot kilka maślaków, podgrzybków i opieńki. Sucho w tych moich lasach, niestety… W tym daniu wykorzystałam świeżo zebrane grzyby, do Zobacz więcej
Śliwkowska
Śliwkowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śliwkowska w kuchni
Tarta grzybowa

Tarta grzybowa 113

0
Wrzesień to czas grzybobrania. Na grzybach nie byłam już dawno, więc w ostatnią niedzielę z chęcią wybrałam się z Tatą i małą K. do lasu w poszukiwaniu prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Już Zobacz więcej
Sezon na grzyby trwa, więc korzystam z urodzaju, bo nic nie trwa wiecznie. Większość grzybów - maślaków i borowików ceglastoporych i podgrzybków wysuszyłam, borowiki szlachetne pokroiłam w kostkę i Zobacz więcej
Tak się składa, że miejscowość, w której mieszkam jest otoczona lasami. Co więcej, w każdym lesie (tak, z każdej strony jest inny las) występują inne grzyby. Wiadomo, że borowiki rosną tam, maślaki Zobacz więcej
własnoręcznie, więc tym bardziej nam smakowały. Przygotowanie: 30 minut Koszt: ok 15 zł bez grzybów Składniki: szklanka ryżu arborio 250 g maślaków natka pietruszki szczypiorek 2 cebule, w tym jedna Zobacz więcej
siedzieliśmy i oczyszczaliśmy je, segregowaliśmy: jedne do suszenia, zamrożenia, inne do słoików - do octu czy solone, a jeszcze inne do bieżącego zjedzenia. Wtedy robiło się grzyby smażone z cebulą, Zobacz więcej
pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, Zobacz więcej
aromatu, utłuczcie wszystkie zioła w moździerzu lub rozkruszcie w dłoni. Do tego przepisu wykorzystałam suszone maślaki, ale to od Was zależy jaki rodzaj suszonych grzybów wybierzecie. Jeśli kupicie Zobacz więcej
Uwielbiam zbierać grzyby, ale w tym roku trudno było je zebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście Zobacz więcej
Uwielbiam zbierać grzyby, ale w tym roku trudno było je zebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście Zobacz więcej
, szukająca grzybów. Wszystkie grzyby bardzo szybko załadowałam do koszyka i podjechałam do Pani upewnić się że to nie muchomory. Gdy okazało się że są to na 100% kanie, wsiadłam na rower i wróciłam Zobacz więcej
Najwyższy czas przygotować grzyby na zapas . Suszone , w occie , szlachetne gatunki ( u mnie kurki i borowiki) duszone w maśle - no i oczywiście najprostsze czyli obgotowane i zamrożone . Te robie w 2 Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Zupa z maślaków.

Zupa z maślaków. 1153

0
, gdy odchyliłam pierwszy z brzegu kapelusz i zobaczyłam żółte siteczko - dotarło do mnie że to maślaki. Cudowny widok! Ponad trzydzieści maślaków! Z lubością wykręcałam jednego po drugim. Nazbierałam Zobacz więcej