maślane ciasto drożdżowe

Fascynacja kuchnią francuską trwa w najlepsze. Tym razem brioszka. Ciasto z ogroooomną ilością masła (to kolejna z moich słabości). Niestety pracochłonne, a ja jestem raczej niecierpliwa... ale warto, Zobacz więcej
Kujawski, drożdżowy placek maślany, to jedna z moich ulubionych drożdżówek. Delikatna, z kruszonką, z warstwą maślaną - najlepsza zaraz po upieczeniu. Ze szklanką mleka lub kakao nie ma nic lepszego Zobacz więcej
Maślane ciasto drożdżowe - bez wyrabiania i wyrastania to doskonały patent na drożdżowy wypiek dla osób początkujących w kuchni. Zawsze się udaje, jest przy nim mało pracy, składniki są tanie i łatwo Zobacz więcej
Puszyste, pachnące maślane ciasto z dodatkiem wanilii i dużą ilością kruszonki. Idealne do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Ale uwaga, bardzo wciąga! :) Ja najbardziej lubię gorące ciasto drożdżowe Zobacz więcej
Typowe maślane ciasto drożdżowe, które dzięki dodatkowi kurkumy ma przyjemny żółciutki kolor. Przepis z karteluszka, ale sam proces wyrabiania i wyrabiania ciasta (ostrzegam, trzeba uzbroić się w Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to prawdziwy klasyk. Świetne na śniadanie z kawą zbożową, herbatą czy kakao. Drożdżówka w wersji maślanej jest bardzo miękka, pulchna i rozpływająca się w ustach, nawet K. który nie Zobacz więcej
Gdy mamy mało czasu na zrobienie wypieku drożdżowego możemy przyśpieszyć wyrastanie ciasta wkładając je na ok 10 min do nagrzanego do 40 stopni piekarnika. Ciasto drożdżowe możemy przygotować nawet 1 Zobacz więcej
W ostatnim czasie polubiłam dodawanie masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym Zobacz więcej
” . Następnie dodać pozostałą mąkę i mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka. Dobrze wyrobić ( można to zrobić za pomocą miksera z hakiem). Pod koniec wyrabiania dodać masło i oprószone mąką Zobacz więcej
i studzimy. Miksujemy masło z resztą mleka, 0.5 szklanki cukru, jajkiem, twarogiem i skórką cytrynową (masa będzie płynna). Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę twarogową, mieszamy Zobacz więcej
Gdy robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz Zobacz więcej
Klasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ... cóż chcieć więcej? Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe przekładane masą cytrynowo-maślaną Przepis zaciągnięty z forum mniam mniam. Gorąco polecam. Widelców: 4 Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Tapenda
Jak zrobić croissanty

Jak zrobić croissanty 85

6
Aby upiecmaślane croissanty musicie sobie zarezerwować czas. Najpierwciasto należyodpowiednio przygotować, następnie należy zaczekać aby croissanty wyrosły i dopiero wtedy można je upiec.Przedstawiam Zobacz więcej
Pin It Ostatnio nie mam głowy do blogowania, ale spokojnie, nadal gotuję.Na wycieczkę do Bydgoszczy zabrałam cudowną klasyczną drożdżową górę z duża ilością kruszonki. Ten przepis to pewniak, opisałam Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe kojarz mi się z jesienią i ciepłym mlekiem. Jednak u mnie jest trochę inaczej ponieważ nie lubię ciepłego mleka a tę drożdżówkę piekę przez cały rok ;) Jest pyszna, niesamowicie Zobacz więcej
„Nie tylko efektowne, ale i pyszne - kruche, maślane z chrupiącym migdałem w środku – ciasteczka robi się bardzo szybko i równie szybko znikają ze stołu. W naszej rodzinie kruche ciasto jest zawsze na Zobacz więcej
Coś pysznego na dobry początek dnia – domowe bułeczki maślane z kruszonką :-) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką. Dla mnie najlepszezaraz po upieczeniu z dżemem i szklanką mleka. Przepis Zobacz więcej
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tojuż drugi przepis nablogu nabułeczki dohamburgerów. Są równie pyszne, miękkie ipuszyste wśrodku. Tym razem zrobione zostały zmaślanego ciasta drożdżowego brioche. Zobacz więcej
Przepraszam, ale nie jestem w stanie w kilku krótkich, żołnierskich słowach opisać Wam jak niebiańsko pyszne są te cynamonowe bułeczki. Mogę spróbować opowiedzieć o tym zabójczym aromacie pomarańczy, Zobacz więcej