masło rakowe

Wizytówka polskiej kuchni Zupa rakowa, dziś nieco zapomniana, przez lata była wizytówką polskiej kuchni wykwintnej. Raki zresztą w ogóle były składnikiem bardzo popularnym, nie tylko w kuchni bogatej, Zobacz więcej
Jedliście raki? ja do tej pory także nie aż do dziś. Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni. Skuście się kiedyś na taki obiad, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Zupa rakowa

Zupa rakowa 338

0
500 ml bulionu drobiowego – użyłam bulion z kaczki, 1,2 kg. żywych raków, masło, koperek, sól, 100 g ryżu Raki umyć pod bieżącą zimną wodą. Partiami po kilka wrzucać do garnka z wrzącą osoloną wodą z Zobacz więcej
Misfortune
Misfortune Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eat Green
Purée z brokułów.

Purée z brokułów. 281

0
Proste, zdrowe i smaczne. Idealne zamiast ziemniaków do obiadu. Właściwości brokułów: - zawierają wiele minerałów: wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor - są bogate w witaminy: A, E, K1, C, B1 - Zobacz więcej
być jaskrawoczerwone. Wyjmujemy z wody i odcedzamy. Polecam zostawić skorupki, z których możemy zrobić masło rakowe. Świetnie nadaje się na bazę do sosu rakowego. Skorupki oczyszczamy, myjemy i Zobacz więcej
Sałatka z owocami morza, cieciorką gotowaną na parze Bonduelle, mieszanką warzywną Bonduelle, owocami oraz warzywami. Składniki: Sałata masłowa, Młody szpinak, Owoce morza: krewetki, ośmiornica, Zobacz więcej
. Święcenie pokarmów. Spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Tradycja i nowoczesność. Początek nowego. Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem Formę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Piekarnik Zobacz więcej
natalis
natalis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zdrowi na co dzień
Makaron z matcha

Makaron z matcha 77

0
Karolina opowiadała mi o zielonym makaronie. Kolor uzyskujemy dzięki dodaniu do mąki matcha. Matcha posiada wiele właściwości, które mnie zaskoczyły. 1.redukuje stres 2. wzmacnia system odpornościowy Zobacz więcej
Rak nieborak skończył w zupie ;) Składniki: - ok. 130 g szyjek rakowych (ewentualnie krewetek koktajlowych) - 1 mała ostra czerwona papryczka - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 750 ml bulionu Zobacz więcej
Dzisiejszy poranek na wypasie ;-) Owsianka z płatków ryżowych i otrębów. Z gruszką, masłem orzechowym, słodkimi pestkami moreli i jagodami goji. Chciałabym Wam przytoczyć kilka ciekawych informacji Zobacz więcej
Sos rakowy - Kuchenny Majstersztyk Kuchenny Majstersztyk Menu Skip to content Strona główna Kategorie Dania mięsne Makarony Ryby i owoce morza Po francusku Po hiszpańsku Po meksykańsku Po polsku Po Zobacz więcej
. Składniki (na 2 porcje): * 200g ryżu arborio * szklanka mrożonych gotowanych szyjek rakowych * 1/8 pora * skórka otarta z połowy cytryny * sok z połowy cytryny * szklanka białego wytrawnego wina * Zobacz więcej
suma 500 g wątroby z suma 400 ml zsiadłego mleka 500 g ziemniaków 600 g bobu 300 ml śmietanki 100 g chrzanu (korzeń) 4 szt. szalotki 1 szt. cytryny 500 ml demi glace rakowego 200 ml likieru Zobacz więcej
pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - Zobacz więcej
Zachęcona blogowiczkami, postanowiłam spróbować masła orzechowego MARKS&SPENCER. Jako, że nie ma w pobliżu mnie tego sklepu, poprosiłam siostrę, aby kupiła mi je w Warszawie. Poprosiłam ją o jedno Zobacz więcej
nowotworowych, głównie prostaty i piersi. Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar. Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości Zobacz więcej
Nie będę się wymądrzać, ale od dawna wiadomo, że trzeba jeść rabarbar! Zapiekać, gotować, kisić, smażyć... Jednym słowem przetwarzać, bo surowy zdrowy nie jest! Poddany, tak zwanej, obróbce termicznej Zobacz więcej
organizm przed rozwojem komórek rakowych. Rabarbar zawiera też witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.Korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo o właściwościach oczyszczających i Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski 74

0
- orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości odżywczych. Chłodnik ten robiłam według przepisu Adama Chrząstowskiego z warsztatów Kuchni polskiej na finałach Blogerchefa. W tamtej wersji chłodnik Zobacz więcej