Przepis na maslo solone do ciasta drozdzowego

No rewelacyjne! Juz dawno nie jadlam tak dobrego ciasta drozdzowego. Rzadko spotykany pomysl z podaniem masla i cukru na wierzchu placka sprawia, ze smakuje ono niesamowicie... soczyscie. Musicie Zobacz więcej
Kolejny raz obalam mit,dotyczacy ciasta drozdzowego i kolejny raz udowadniam,ze nosnikiem ciasta drozdzowego sa "drozdze",,nie jajka. Drozdzowe grzybki, ktore pieklam w specjalnych foremkach,tutaj Zobacz więcej
w kadrze smaku
w kadrze smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kadrze smaku
Tarta ze śliwkami i bezą.

Tarta ze śliwkami i bezą. 473

Zawsze o tej porze roku robię tartę ze śliwkami. Wolę ją od tradycyjnego drożdzowego. Zmodyfikowałam przepis i dodałam esencję migdałową, która świetnie pasuje. Dodałam też bezę w postaci małych Zobacz więcej
Koszyczek to zarazem ladna i smaczna wizytowka naszego wielkanocnego stolu. Na zdjeciu prezerntuje sie okazale wraz z barwionymi jajkami-ale calosc nie bedzie czekac na niedziele Zobacz więcej
Oczywiście w zamyśle miały to być szwedzkie bułeczki z cynamonem... nie wyszło. Z pierwotnego przepisu zrezygnowałam jak tylko zobaczyłam konsystencję wyrośniętego ciasta... widać niektóre przepisy Zobacz więcej
babka piekla na Wielkanoc babki, ktorych smak do tej pory w ustach czuje. Jakkolwiek nie wiem, czy rzeczywiscie byly najlepsze. Nie ma to jednak znaczenia. Czasem kupuje sobie na Wielkanoc babke raz w Zobacz więcej
Colomba to włoskie wielkanocne ciasto drożdżowe o kształcie gołębicy. Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną świąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego Zobacz więcej
Zrobiłam dużo musu, więc musiałam go nieco zużyć Pomysł na bułeczki pochodzi stądhttp://www.mojewypieki.com/post/buleczki-drozdzowe-z-nadzieniem, z proporcjami nie szalałam bo jeszcze nie czuję się Zobacz więcej
Obłędnie maślany smak tego ciasta towarzyszy miodponad dziesięciulat. Przepis znalazłamw jednej z gazet. Zaraz po przetestowaniuzostał zapisany w naszym domowym brulionie z pysznościami, z adnotacją Zobacz więcej
Ponownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki duet, wielu z Was, może Zobacz więcej
bijana
bijana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaki mojej kuchni
drozdzowki z serem

drozdzowki z serem 208

Pyszne, a to glownie za sprawą super drozdzowego ciasta, na ktore przepis podpatrzylam u Kasi. http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/02/drozdzowe-rogaliki-i-bueczki-z-dzemem.html Juz samo to jest Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojacalabria
Babka drozdzowa

Babka drozdzowa 687

Naprawde duza,aromatyczna i warta naszej uwagi. Jak w przypadku wszystkich ciast drozdzowych,potrzebuje czasu na wyrastanie,--to klucz do udanego ciasta drozdzowego. Mam nadzieje ,ze to zdjecie Zobacz więcej
Dagmara
Dagmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Krucho-drożdżowe zawijasy

Krucho-drożdżowe zawijasy 174

Przepis podejrzany w ddtvn. Zawijasy z krucho-drożdzowego ciasta ze słonym nadzieniem, wspaniale nadają się na spotkania przy czymś mocniejszym. Nadzienia są naszą kompozycją smaków. Świetna Zobacz więcej
Niedziela przywitala nas pochmurnym niebiem i deszczem. Praktycznie padalo przez caly dzien z malymi przerwami. Na deser planowalam przygotowac orzezwiajace trifle (mialam nadzieje na piekny, goracy i Zobacz więcej
Pseudopizza, której wykonanie zajmuje tylko 15 minut! Wszystko robi się na patelni, koniecznie teflonowej. A wierzch jest dowolny,u mnie ze szpinakiem :) Ciasto nie jest tak puszyste jak w przypadku Zobacz więcej
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" Rożne podania, różnie przedstawiają genezę tłustego czwartku. Ja - z pochodzenia Małopolanka - najbardziej Zobacz więcej
Zdaję sobie sprawę, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, jeśli chcę gotować i piec naprawdę dobrze. Ciągle jeszcze pozostaje ta myśl, że nigdy nie zrobię tak pysznego rosołu jak mama i tak dobrego Zobacz więcej
Ha! Znów mogę się wyżalić. W sumie nie mam co się żalić, bo jest jak było, nic się nie zmieniło. Chociaż może.. Czekajcie.. Coś się zmieniło! Pytanie tylko, dlaczego tacy cudowni ludzie zawsze muszą Zobacz więcej
bijana
bijana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaki mojej kuchni
rogale maślane

rogale maślane 857

Kolejny ukłon w strone mojego ulubionego ciasta drożdzowego, tym razem w postaci pysznych rogalikow maślanych. Jak ich nie lubic? puszyste, slodziutkie, z nadzieniem lub bez- idealne do herbatki lub Zobacz więcej
Dalej pozostaję w klimacie drozdzowego ciasta w duecie z serem, tym razem w postaci przekladanca wzbogaconego o rabarbar i kakaowa kruszonkę. Pycha! Przepis a w zasadzie jego trzon pochodzi z gazetki Zobacz więcej