maslo solone do ciasta drozdzowego

Jesli tylko ciasto tego nie wymaga,,lubie je robic szybko i z nalezytym efektem. Tak tez sie stalo w przypadku,tego ciasta drozdzowego,,nieco inny przepis,,ale efekt ten sam--ciasto rozplywa sie w Zobacz więcej
No rewelacyjne! Juz dawno nie jadlam tak dobrego ciasta drozdzowego. Rzadko spotykany pomysl z podaniem masla i cukru na wierzchu placka sprawia, ze smakuje ono niesamowicie... soczyscie. Musicie Zobacz więcej
bijana
bijana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki mojej kuchni
drozdzowki z serem

drozdzowki z serem 198

0
Pyszne, a to glownie za sprawą super drozdzowego ciasta, na ktore przepis podpatrzylam u Kasi. http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/02/drozdzowe-rogaliki-i-bueczki-z-dzemem.html Juz samo to jest Zobacz więcej
naprawde prosty ,zasada jest jednak jedna-ciasto na koszyczek musi byc bardzo scisle ,inaczej "rozplynie" sie nam podczas pieczenia. Zapraszam! Koszyczek wielkanocny z ciasta Zobacz więcej
Jesien - to jablka ,orzechy ,no i sliwki! wiec jak moze zabraknac na naszych stolach pysznego ,drozdzowego ciasta z soczysta sliwka- wiec jest! Dzisiejszy przepis na tarte drozdzowa jest bardzo Zobacz więcej
Kolejny raz obalam mit,dotyczacy ciasta drozdzowego i kolejny raz udowadniam,ze nosnikiem ciasta drozdzowego sa "drozdze",,nie jajka. Drozdzowe grzybki, ktore pieklam w specjalnych foremkach,tutaj Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Mini panettone

Mini panettone 125

0
50 ml oliwy z oilwek z pierwszego tloczenia (extra vergine) 3 zoltka szczypta soli tluszcz do wysmarowania foremki (maslo) Dolki w foremce muffinkowej wysmarowac tluszczem. Make wsypac do miski, Zobacz więcej
Dalej pozostaję w klimacie drozdzowego ciasta w duecie z serem, tym razem w postaci przekladanca wzbogaconego o rabarbar i kakaowa kruszonkę. Pycha! Przepis a w zasadzie jego trzon pochodzi z gazetki Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mojacalabria
Babka drozdzowa

Babka drozdzowa 662

1
Naprawde duza,aromatyczna i warta naszej uwagi. Jak w przypadku wszystkich ciast drozdzowych,potrzebuje czasu na wyrastanie,--to klucz do udanego ciasta drozdzowego. Mam nadzieje ,ze to zdjecie Zobacz więcej
1 paczuszka suchych drozdzy 1/2 lyzeczki soli 80 g suszonej zurawiny-opcjonalnie 2 lyzki Hagelzucker Wykonanie: wydlubac ziarenka kardamonu z lupinek i rozetrzec w mozdziezu.Mozesz co prawda suzyc Zobacz więcej
Ciasto drozdzowe z masa serowa,a w niej zatopione truskawki z jagodami.Drozdzowe w iscie krolewskim wydaniu,poniewaz puszyste "kulki" drozdzowe z truskawkami ulozone wokol brzegu ciasta wygladaja jak Zobacz więcej
opowiedziec ksztalt, ze karbowana, bo w takich kamionkach sie pieklo, u gory szersza, u dolu wezsza, tylko ze nic z tego nie wynika. Najwazniejszy jest smak, nie ksztalt. Ale jak opowiedziec smak? Zobacz więcej
z ciasta drozdzowego,wszystko zalezy od naszych potrzeb i upodoban. Dodac musze ,ze baranek mozemy smialo zrobic wczesniej ,chocby dzis bo ten typ ciasta jest im starsze tym lepsze ,pozostanie kruche Zobacz więcej
Jest wiele przepisow,jest wiele pomyslow na ten wspanialy pachnacy pomarancza rogalik. Ja sama mam ich wiele na swoim blogu,dzisiaj kolejny inny przepis ,bo wciaz poszukuje ten idealny- zawsze Zobacz więcej
szklanki mleka,,odstawiamy. Make przesiewamy do miski ,dodajemy jajko i zoltko,szczypte soli,zaczyn z drozdzy ,mleko i roztopione ,schlodzone maslo. Wszystko mieszamy najpierw lyzka,do polaczenia Zobacz więcej
Niedziela przywitala nas pochmurnym niebiem i deszczem. Praktycznie padalo przez caly dzien z malymi przerwami. Na deser planowalam przygotowac orzezwiajace trifle (mialam nadzieje na piekny, goracy i Zobacz więcej
ten wypiek. W czasach PRL swieto zostalo zniesione, a tradycja pieczenia wienca zaginela. Szkoda... Moze warto by ja przywrocic? Oto, jak swietuja w ojczyznie wienca, we Francji: "Zgodnie z Zobacz więcej
chrupiacy. Ciekawostka jest tu sposob przygotowania drozdzowego ciasta: wszystkie skladniki, ktorych uzywamy sa zimne. Zagniecionego ciasta nie odstawiamy do wyrosniecia. Formujemy od razu bulki, Zobacz więcej
i tak dochodzimy do przepisu. Co to takiego jest?! Jest to tak jakby drożdżówka, bardzo, bardzo smaczna o lekkim posmaku serka mascarpone. Idealna na drugie śniadanie do szkoły/pracy. :) Składniki: Zobacz więcej
ziemniakow 800 g maki pszennej 5 jajek 4 lyzki cukru 60 g masla 25 g swiezych drozdzy dodatkowo: olej do smazenia cukier krysztal do obtaczania paczkow 4 duze ziemniaki obralam i ugotowalam do Zobacz więcej