masło szałwiowe

Dodatek do dań z grilla Składniki do kupienia wAlmie ok 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła sól, pieprz kilka listków szałwii 1 ząbek czosnku 5 dkg sera żółtego Sposób … Czytaj dalej Ziemniaczki z masłem Zobacz więcej
Gnocchi to kolejne włoskie danko, które uwielbiam – choć są po prostu niby zwykłymi „kopytkami” to i tak lubię podawać je w troszeczkę bardziej eleganckiej formie. Dziś proponuję Wam Gnocchi z Zobacz więcej
Chipsy z szałwii lekarskiej mogą być dekoracją dań lub dodatkiem smakowym do nich. Robi się je niecałą minutę,więc warto spróbować :) Smażysz kotlety? Wrzuć kilka liści na patelnię. Przygotowujesz Zobacz więcej
Krewetki w maśle szałwiowym są przepysznym sposobem na uprzyjemnienie sobie oczekiwania na wiosnę i lato :) Masło szałwiowe idealnie komponuje się z jędrnym mięsem krewetek, jednocześnie podkreślając Zobacz więcej
Mmmmmm… :) I to powinno wystarczyć za rekomendację. No i jeszcze to, że polędwiczka wraz z dodatkami zniknęła z brytfanny w błyskawicznym tempie. Nawet wytopione masełko z ziołami i sokiem z pomidorów Zobacz więcej
Dzisiaj przepis inspirowany biurowymi rozmowami kuchennymi. Koleżanki rozpływały się nad marchewkami duszonymi w maśle szałwiowym, więc postanowiłam i ja sobie takie zrobić. Tym bardziej, że miałam Zobacz więcej
mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, Zobacz więcej
mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Mało szałwiowe: 75-100 g masła klarowanego listki z pęczka szałwii sól morska pieprz czarny świeżo mielony Masło szałwiowe: Na patelni roztopić masło włożyć listki Zobacz więcej
Zdrowe masło? oczywiście że tak, awokado nam pomoże. Awokado samo w sobie jest "maślanej" konsystencji natomiast po dodaniu ziół jest mega pyszne. Polecam serdecznie. Masło pietruszkowo - szałwiowe z Zobacz więcej
Makrele czy to świeże czy wędzone są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega 3 i dlatego jedzmy je na zdrowie. Rzadko mam okazję kupić świeże makrele i dlatego nie chciałam "psuć" smaku mięsa ryby Zobacz więcej
Gotowana kukurydza to mój przysmak z dzieciństwa. Pamiętam jak z mamą, chodząc po Domach Centrum w Warszawie zatrzymywałyśmy się w KFC na kukurydzę z masłem i solą. To było niezapomniane przeżycie, Zobacz więcej
Przepis na 2 porcje ravioli z szałwią opakowanie świeżych ravioli ( 400g) np. z serem i szpinakiem ( LIDL) 1/3 kostki masła garstka świeżej szałwii 50 ml czystej wódki ( nie jest konieczna) sól pieprz Zobacz więcej
Smak masła szałwiowego powala;) Składniki 2 łyzki masła lub oliwy biała cebula 200 g posiekanej w Kostkę dyni 300 g ryzu risotto 100 ml białego wytrawnego wina 1.5 litra bulionu warzywnego lub wody 4 Zobacz więcej
i trauma z dzieciństwa – taki był bowiem podawany w przedszkolu i przez lata skutecznie przeze mnie znienawidzony. Pierogi ze szpinakiem dobrze komponują się z masłem szałwiowym. Wierzch można Zobacz więcej
Pyszne, mięciutkie kluseczki z masłem o smaku szałwii. Do ciasta nie należy dosypywać więcej mąki, bo gnocchi będą za twarde. Przy formowaniu wystarczy podsypać je trochę mąką. Można je podawać z Zobacz więcej
Mieliśmy do zagospodarowania kawałek dyni, padło na kopytka, kluski, grudy...jak zwał tak zwał :) Składniki: ok. 1 kg dyni 450 g ziemniaków 420 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielone Zobacz więcej
Kluseczki marchewkowe z masłem szałwiowym, czyli fit i aromatyczny obiad. Kluseczki marchewkowe z masłem szałwiowym to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Kluseczki są lekko słodkie dzięki marchewce, Zobacz więcej
Cukinie mi rosną w ogrodzie i wciąż wymyślam, co z nich ciekawego zrobić. Pokazywałam już kiedyś na blogu cukiniowe wstążki , tagiatelle z sosem jak do spaghetti bolognese, tym razem zrobiłam je nieco Zobacz więcej
to w zasadzie przypomnienie przepisu na gnocchi z dyni z pesto z rucoli , przy którym mój tata zaproponował zamianę zwykłej mąki pszennej na razową. Kluski od razu zyskały na kolorze. Ale żeby było Zobacz więcej
, pięknym kolorze i niezrównanej zawartości witaminy A. Można ją jeść razem ze skórą. Miałam lekki problem z wyrobieniem ciasta bo za nic nie chciało się lepić, a im więcej mąki, tym gnocchi będą Zobacz więcej