mastyks

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
, czerwoną cebulą i chilli. Niestety za wątróbką nie przepadam, więc tym razem nie powiem nic o daniu. Co to byłaby za degustacja gdyby nie było deseru. Tajemnicza nazwa parfait z mastyksem (żywica z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czyli lodowe parfait z mastyksem. Mastyksem okazała się żywica z drzewa pistacjowego. I to było genialne, mogłabym ten deser jeść zdecydowanie częściej. Pyszne lody z lekko ciągnącym się wnętrzem. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
szaorma z kurczaka

szaorma z kurczaka 89

0
{{headerMessage}}
Pyszna szaorma zrobiona z udek kurczaka marynowanych w cytrynowym soku z dodatkiem czosnku, octu oraz oliwy, aromatyzowanych cynamonem, kardamonem, liśćmi laurowymi, goździkami oraz mastyksem. Mastyks Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Perskie lody szafranowe

Perskie lody szafranowe 116

1
{{headerMessage}}
tradycyjnej receptury jest raczej trudne, ponieważ zawiera 2 składniki, które raczej ciężko zakupić – sahlab (mielony korzeń orchidei) oraz mastyks. Dlatego zdecydowałam się na uproszczony przepis z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tego wina zostały przygotowane smażone świńskie uszy podane na zielonej sałatce z bobem, szparagami i sporą ilością koperku. Bardzo byłam ciekawa jak smakują takie uszy i muszę przyznać że były Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zaproszniena degustację winClementaKluraz Alzacji otrzymałam wraz z menu, które bardzo mnie zaintrygowało, a to za sprawą smażonych świńskich uszy podanych zsałatką z bobu, zielonych szparagów, oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
" i już nigdy więcej takiego ryżu nie zrobiłam. Aż przeglądając sobie Jerusalem, piękne zdjęcie przypomniało mi o moim dawnym uwielbieniu. Tyle, że zamieniłam kardamon na mastyks, ewentualnie na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Parfait z mastyksem, czyli żywicą drzewa pistacjowego, zaserwowane nam w Garaż Food&Wine (klik), było deserem absolutnie nieziemskim. Bazą deseru była śmietana kremówka, mascarpone, żółtka i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Turczynek i wypróbowałam kolejny. Tym razem smak był perfekcyjny jednak konsystencja wciąż za gęsta. Zrobiłam więc deser według własnego uznania i wyszeł dokładnie taki jaki powinien być. Paşa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w ogóle możliwe. Przepis, który znalazłam w książce “New Food of Life” Najmieh Batmanglijah, zawiera 2 składniki, które raczej trudno zakupić – sahlab (mielony korzeń orchidei) oraz mastyks. Dlatego Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
grecka brioszka

grecka brioszka 65

0
{{headerMessage}}
. τσουρέκι czyli tsoureki), to grecka słodka drożdżowa bułka, z białej mąki, często zaplatana w warkocz jak chałka, odświętna. Zazwyczaj przyprawiona skórką pomarańczową lub ziarnami mahlabu czy Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
malabi

malabi 152

1
{{headerMessage}}
(hebrajska nazwa arabskiego mhallabiyeh) to lekki i niekoniecznie gesty mleczny deser, koloru mleka z dodatkiem wody rozanej, mastyksu* i pistacji (czasem tez innych orzechow, ale to juz osobna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
świńskie uszy na zielonej sałatce z ziołami - Voyou de Katz i przegrzebki z salsą truskawkową - Pinot Noir i wątróbkę jagnięcą z miętą w syropie z melasy morowe j - Gentil de Katz i parfait z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżeczki machlabu i mastyksu (opcjonalnie) nadzienie 1: 350g mielonych daktyli nadzienie 2: 300g orzechów + 3 łyżki cukru i 3 łyżki miodu Mąkę wymieszałam z semoliną (i drobno utłuczonym mahlab'em z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepisu na małe ka'ak): 500g mąki 1/2szkl mleka 3/4szkl wody 1/4szkl oliwy 25g swieżych drożdży 1 łyżka soli 2 łyżki cukru (można dać dobre 50g) 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego 10 ziaren Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
ka'ak

ka'ak 117

0
{{headerMessage}}
, plataninie schodow. Smak Starej Jerozolimy, smak Nowej Jerozolimy. Smak zamkniety w szarawym zawiniatku z gazety. Ten jeden smak. Ten smak to za'atar (koniecznie ten z hyzopu!), a zaraz obok niego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, której zastosowania odkrywam sukcesywnie (muszę przetestować marynatę do cebuli na sałatkę, bo brzmi obiecująco), kawę aromatyzowaną mastyksem - ohyda, po doczytaniu się na wikipedii wyszło, że w Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: