mastyks

ZOBACZ TAKŻE:

, czerwoną cebulą i chilli. Niestety za wątróbką nie przepadam, więc tym razem nie powiem nic o daniu. Co to byłaby za degustacja gdyby nie było deseru. Tajemnicza nazwa parfait z mastyksem (żywica z Zobacz więcej
czyli lodowe parfait z mastyksem. Mastyksem okazała się żywica z drzewa pistacjowego. I to było genialne, mogłabym ten deser jeść zdecydowanie częściej. Pyszne lody z lekko ciągnącym się wnętrzem. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
szaorma z kurczaka

szaorma z kurczaka 74

0
Pyszna szaorma zrobiona z udek kurczaka marynowanych w cytrynowym soku z dodatkiem czosnku, octu oraz oliwy, aromatyzowanych cynamonem, kardamonem, liśćmi laurowymi, goździkami oraz mastyksem. Mastyks Zobacz więcej
tradycyjnej receptury jest raczej trudne, ponieważ zawiera 2 składniki, które raczej ciężko zakupić – sahlab (mielony korzeń orchidei) oraz mastyks. Dlatego zdecydowałam się na uproszczony przepis z Zobacz więcej
, czerwoną cebulą i chilli. Niestety za wątróbką nie przepadam, więc tym razem nie powiem nic o daniu. Co to byłaby za degustacja gdyby nie było deseru. Tajemnicza nazwa parfait z mastyksem (żywica z Zobacz więcej
. Moje serce podbił jednak deser:parfait z mastyksem, truskawkami i płatkami róży. Mastyks, to żywica drzewa pistacjowego, którejcharakterystycznysmak przyczynił się do wyjątkowego smaku deseru. Lody Zobacz więcej
" i już nigdy więcej takiego ryżu nie zrobiłam. Aż przeglądając sobie Jerusalem, piękne zdjęcie przypomniało mi o moim dawnym uwielbieniu. Tyle, że zamieniłam kardamon na mastyks, ewentualnie na Zobacz więcej
Parfait z mastyksem, czyli żywicą drzewa pistacjowego, zaserwowane nam w Garaż Food&Wine (klik), było deserem absolutnie nieziemskim. Bazą deseru była śmietana kremówka, mascarpone, żółtka i Zobacz więcej
Turczynek i wypróbowałam kolejny. Tym razem smak był perfekcyjny jednak konsystencja wciąż za gęsta. Zrobiłam więc deser według własnego uznania i wyszeł dokładnie taki jaki powinien być. Paşa Zobacz więcej
w ogóle możliwe. Przepis, który znalazłam w książce “New Food of Life” Najmieh Batmanglijah, zawiera 2 składniki, które raczej trudno zakupić – sahlab (mielony korzeń orchidei) oraz mastyks. Dlatego Zobacz więcej
. τσουρέκι czyli tsoureki), to grecka słodka drożdżowa bułka, z białej mąki, często zaplatana w warkocz jak chałka, odświętna. Zazwyczaj przyprawiona skórką pomarańczową lub ziarnami mahlabu czy Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
malabi

malabi 123

0
(hebrajska nazwa arabskiego mhallabiyeh) to lekki i niekoniecznie gesty mleczny deser, koloru mleka z dodatkiem wody rozanej, mastyksu* i pistacji (czasem tez innych orzechow, ale to juz osobna Zobacz więcej
świńskie uszy na zielonej sałatce z ziołami - Voyou de Katz i przegrzebki z salsą truskawkową - Pinot Noir i wątróbkę jagnięcą z miętą w syropie z melasy morowe j - Gentil de Katz i parfait z Zobacz więcej
łyżeczki machlabu i mastyksu (opcjonalnie) nadzienie 1: 350g mielonych daktyli nadzienie 2: 300g orzechów + 3 łyżki cukru i 3 łyżki miodu Mąkę wymieszałam z semoliną (i drobno utłuczonym mahlab'em z Zobacz więcej
przepisu na małe ka'ak): 500g mąki 1/2szkl mleka 3/4szkl wody 1/4szkl oliwy 25g swieżych drożdży 1 łyżka soli 2 łyżki cukru (można dać dobre 50g) 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego 10 ziaren Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
ka'ak

ka'ak 113

0
, plataninie schodow. Smak Starej Jerozolimy, smak Nowej Jerozolimy. Smak zamkniety w szarawym zawiniatku z gazety. Ten jeden smak. Ten smak to za'atar (koniecznie ten z hyzopu!), a zaraz obok niego Zobacz więcej
, której zastosowania odkrywam sukcesywnie (muszę przetestować marynatę do cebuli na sałatkę, bo brzmi obiecująco), kawę aromatyzowaną mastyksem - ohyda, po doczytaniu się na wikipedii wyszło, że w Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: