Przepis na mastyks

Powiązane przepisy:

Jedna ze stałych Czytelniczek bloga poprosiła mnie bym zrobiła deser o nazwiepaşa sarması. Nie znałam go więc z tym większą ciekawością zrobiłam. Niestety okazało się że w przepisie jest błąd i Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
malabi

malabi 183

ulicami Ramallah przemykaja dystyngowani panowie w srednim wieku, w bordowych fezch na glowie, w kremowych sukmanach za kolano. Sukmany i fezy przyozdobione maja zloto-srebrna nicia. Na plecach niosa Zobacz więcej
po powrocie z Izraela wiekszość deserów miałam ochotę przyrządzać z dodatkiem kardamonu lub wody różanej, płatków róży, czy różanej konfitury. Najczęściej w wydaniu dwa w jednym: i z kardamonem, i z Zobacz więcej
Trzeba wreszcie dokończyć wspominanie jedzenia z rejsu, który skończył się sto lat temu, bo kolejka z nowymi przepisami rośnie z każdym dniem. Obawiam się, że już nie pamiętam 3/4 przepisów, które Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
grecka brioszka

grecka brioszka 77

rok temu na prezent pod choinkę dostałam dwa egzemplarze Stasiukowej książki "Nie ma ekspresów przy żółtych drogach". Może nie ma w tym nic dziwnego, ale nie wiem dlaczego poprosiłam dwie różne osoby Zobacz więcej
Filozofia smaku – Teo Vafidis – książka na niedzielę Filozofia smaku – Teo Vafidis – książka na niedzielę. Filozofia smaku , to książka autorstwa Teo Vifidisa kucharza z zawodu, Greka z pochodzenia. Zobacz więcej
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w degustacji win w Garaż Food&Wine. Tematem degustacji były wina Clementa Klura z Alzacji a opowiadał nam o nich Pan Mariusz Bereta. W spotkaniu uczestniczyli Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Perskie lody szafranowe

Perskie lody szafranowe 124

Kulinarny aforyzm: Chociaż dni mego życia, dzień pierwszy, dzień wtóry/przepłynęły jak wody, przeminęły z wiatrem/o dwa dni się nie troszczę, o te dwa dni nie dbam/o dzień, który przeminął dzień, Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
jerozolimskie precle

jerozolimskie precle 136

wielkie drożdżowe precle ka'ak są w Sterej Jerozolimie wszędobylskie. Stanowią jedną z najprostszych lokalnych przekąsek. Jerozolimskie precle (a może begle?) sa najczęściej podłużne, ogromne, mają Zobacz więcej
Bardzo się cieszę, że mój poradnik na temat naturalnego barwienia jajek na Wielkanoc spotkał się z tak pozytywnym odbiorem z Waszej strony :) A prawdą jest, że wszystko zaczęło się od dzisiejszej Zobacz więcej
Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w zupełnie niezwykłej kolacji, bowiem w Wine Garage (ul. Józefitów 8, Kraków) zorganizowano spotkanie degustacyjne z winami Clementa Klura z Alzacji, czego Zobacz więcej
Parfait z mastyksem, czyli żywicą drzewa pistacjowego, zaserwowane nam w Garaż Food&Wine (klik), było deserem absolutnie nieziemskim. Bazą deseru była śmietana kremówka, mascarpone, żółtka i Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
ka'ak

ka'ak 123

wieczorem czuc przyjemne orzezwienie*. Szczegolnie w zagajnikach, parkach, chocby w tym pieknym i kwiecistym (sztucznie nawadnianym skadinad) na uniwersyteckim kampusie na Givat Ram, gdzie przez dwa Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
szaorma z kurczaka

szaorma z kurczaka 116

Pyszna szaorma zrobiona z udek kurczaka marynowanych w cytrynowym soku z dodatkiem czosnku, octu oraz oliwy, aromatyzowanych cynamonem, kardamonem, liśćmi laurowymi, goździkami oraz mastyksem. Mastyks Zobacz więcej
arabski targ (suk) stanowi niemal pół Starej Jerozolimy. Ów jerozolimski suk można wyraźnie podzielić na dwie części: część dla turystystów - idąc od Bramy Yaffo w dół w stronę drogi krzyżowej, Zobacz więcej
Świńskie uszy i inne pyszności w Garaż Food & Wine Kraków Świńskie uszy .. hmm to coś co czasem kupuję dla moich psic – uszy są wędzone, a tu w menu stało jak byk że będą smażone .. hmmm :) ale o Zobacz więcej
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w degustacji win w Garaż Food&Wine. Tematem degustacji były wina Clementa Klura z Alzacji a opowiadał nam o nich Pan Mariusz Bereta. W spotkaniu uczestniczyli Zobacz więcej
Zaproszniena degustację winClementaKluraz Alzacji otrzymałam wraz z menu, które bardzo mnie zaintrygowało, a to za sprawą smażonych świńskich uszy podanych zsałatką z bobu, zielonych szparagów, oraz Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Nie spodziewaj się wiele po odwróconym stole nieba/ni kęs ci z niego nie spadnie, nim wpierw nie poznasz cierpienia. Hafez Pierwszy dzień wiosny to jednocześnie pierwszy dzień Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Greckie smaki
Mastiha, czyli mastyks

Mastiha, czyli mastyks 68

Mastiha (gr. Μαστίχα) znana bardziej pod nazwą mastyks, a niekiedy „Łzy Chios” to aromatyczna, miękka żywica naturalna, uzyskiwana z drzew pistacji kleistej (Pistacia lentiscus), rosnących na greckiej Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: