mathiot

ZOBACZ TAKŻE:

“Je sais cuisiner” (“I know how to cook”), Ginette Mathiot, wydanie angielskie – okładka Distro: To, co widzicie powyżej, to okładka “Je sais cuisiner”, książki we Francji uznawanej za klasyczną. Zobacz więcej
przepisów została przystosowana do współczesnych warunków, usunięto też fragment o patroszeniu królika, poza tym jednak książka jest równie prosto i przystępnie napisana, jak na początku XX wieku. W Zobacz więcej
To ciasto czekoladowe nie jest mokrym, miękkim brownie. To raczej klasyczny, francuski, czekoladowy placek – dzięki zmniejszonej ilości cukru dosyć wytrawny. Najlepiej mi smakuje polanycrème anglaise, Zobacz więcej
. Wycięte ciasteczka nakłuwam delikatnie widelcem, przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 25-30 min. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej. Zobacz więcej
pomocy dużej łyżki. Gotowa masę przelewam do tortownicy lub wysokiej formy z kominem (o średnicy 23 cm) wysmarowanej masłem. Piekę w 160 st ok 45 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzę w Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Napoleonki

Napoleonki 1969

0
okręgi z ciasta przekładam kremem, tworząc 8 ciastek. Gotowe napoleonki wstawiam do lodówki na kilka h, najlepiej na całą noc. Podaje obficie posypane przesianym cukrem pudrem. Smacznego *Przepis na Zobacz więcej
. Odstaw na kilka minut. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dolej sok. Wyłóż ciasto na blat i wyrób na gładką, elastyczną masę. Ciasto wałkuj na grubość ok 0.5 cm i wykrawaj ciasteczka szklanką Zobacz więcej
. Odstaw na kilka minut. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dolej sok. Wyłóż ciasto na blat i wyrób na gładką, elastyczną masę. Ciasto wałkuj na grubość ok 0.5 cm i wykrawaj ciasteczka szklanką Zobacz więcej
, smażenie powideł - wyłącza się głowa, pracują tylko ręce, kojąco, znajomymi ruchami... Ten przepis pochodzi z kieszonkowego wydania książki "La cuisine pour tous" Ginette Mathiot. Kurczak w Zobacz więcej
i ubijam białka ok 5 min. do czasu aż masa białkowa całkowicie ostygnie***. Ubitą masę białkową przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Tarte Tatin

Tarte Tatin 87

0
. Po wyjęciu z piekarnika tarę natychmiast wyjmuję z patelni (inaczej jabłka się do niej przykleja), patelnię przykrywam talerzem, szybkim ruchem odwracam ja do góry nogami, tak aby tarta wypadła na Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: