Śledzie najbardziej kojarzą mi się ze świętami. Zawsze goszczą u mnie i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Ale przecież, nie oznacza, to że tylko na te okoliczności można je serwować! Przeciwnie,
Zobacz więcej
Mam ogromną słabość do śledzi marynowanych, szczególnie tych w oleju. Często kupuję na wagę kilka płatów matiasów i przygotowuję je na różne sposoby. Śledzie najlepiej smakują mi wieczorem, wtedy gdy
Zobacz więcej
Dziś kolejna propozycja wigilijnej sałatki śledziowej, tym razem z duszonymi pieczarkami, porem i ziołami. Sałatka ciekawie prezentuje się jako pojedyncze, warstwowe porcje więc myślę, że jest to
Zobacz więcej
Składniki 4 płaty matiasów 1 cebula płaska łyżeczka przyprawy "18 ziół" oliwa z oliwek Śledzie wymoczyć dobrze w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na sitko i dobrze sparzyć wrzątkiem. Dzięki
Zobacz więcej
Mam nadzieję, że znajdą się wśród Was amatorzy soczystego i obłędnie smacznego kurczaka. Piekłam go w rękawie - mięsko jest bardzo mięciutkie, rozpływa się w ustach! Składniki: sprawiony kurczak
Zobacz więcej
MagicCookingTime - Blog o gotowaniu: Cebula Strony Strona główna Porady Spis przepisów O nas Kontakt sobota, 26 kwietnia 2014 Cebula Aby cebula w czasie smażenia szybciej była gotowa wystarczy, że
Zobacz więcej
Lekka dyniowa zupa z chrupiącą szałwią. Warto ją zrobić chociażby dla wspaniałych ziołowych zapachów, które powstają w trakcie gotowania. A zapach pieczonej dyni z czosnkiem sprawia, że żołądek domaga
Zobacz więcej
W sumie to lubię dusić kurczaka na patelni, bo tak naprawdę to niewymagający, a smaczny obiad. Mięso jest mięciutkie, a sos pachnący i delikatny w smaku (niech Was nie przeraża ilość użytego czosnku i
Zobacz więcej
Dlaczego śledzie to zagrycha tylko do wódeczki? A bo chyba jakoś tak się utarło, że wódeczka równa się śledzik. Zapewne dlatego, że w czasach komuny nic oprócz wódeczki, śledzi i smalcu nie było. Ale
Zobacz więcej
Klasyczne śledzie w oleju z cebulką z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i oleju z suszonych pomidorów z ziołami, które nadają daniu ze śledzi innego koloru. Do takich śledzi dodaję czasem suszone
Zobacz więcej
1/2 kg śledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok. 3 cm. W misce mieszamy śledzie z
Zobacz więcej
Skład: 5 filetów ze śledzia typu matias 2 mniejsze cebule 1 papryczka chilli 1 duży kiszony ogórek 4 większe ząbki czosnku olej słonecznikowy sok z połowy małej cytryny sól ew. możemy dodać trochę
Zobacz więcej
Schabowy przygotowany nieco inaczej - bez panierki, ze sporą ilością ziół, z czosnkiem i cebulką. Bardzo pyszny i w sumie szybki - mięso robiłam tyle czasu, ile gotowały się ziemniaki. Składniki na 2
Zobacz więcej
Zamieszczam ostatni przepis przed świętami…bynajmniej taki jest plan ;) Mam nadzieje, że Wam przypadnie do gustu i go wykorzystacie. Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z dodatkiem cebuli, czosnku i
Zobacz więcej
Dzisiaj troszkę świątecznie. To jedna z propozycji których na pewno nie zabraknie na moim wigilijnym stole. Robiłam te śledzie rok temu, ale niestety jakoś się nie złożyło by wystawić je na blogu. W
Zobacz więcej
« Pierś z Kaczki z Sosem ... Quiche z Chorizo i Fasolą » Śledzie Cytrynowe w Ziołach Matiasy z cebulą i dużą ilością świeżych ziół. Wspaniała, rześka kompozycja. Przepis z książki "Śledzie".
Zobacz więcej
Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak,
Zobacz więcej
Niestety kończy się już karnawał. Wtorek, ostatki…. No to śledzik! Zapraszam na troszkę inną jego wersję. Potrzebujemy: paczka filetów a’la matias (jeżeli masie dostęp do prawdziwych matiasów to
Zobacz więcej
Cudowne, aromatyczne śledzie z papryką i suszonymipomidorami. Imbirowo rozgrzewające,delikatnie słodkawe za sprawą rodzynek, zlekką nutą ziołową i czosnkową, wpełni zimowe, ba świąteczne danie. Z
Zobacz więcej
Dzisiaj propozycja na lekko pikantny schab w ziołach, cebuli i czosnku. Pikantności nadaje mukolorowypieprz i chili. Aromatu tymianek, rozmaryn, cebula i czosnek. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety
Zobacz więcej