matiasy w zalewie korzennej

Klasyka gatunku - szwedzki śledź w korzennej zalewie. Chyba jeden z najprostszych i najlepszych śledziowych przepisów. Każda nasza wizyta w IKEA kończy się tak samo - wędrówką do szwedzkiego sklepiku Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Śledzie w korzeniach

Śledzie w korzeniach 272

1
Potrzebuję: 1 kg filetów ze śledzia - matiasów w zalewie 4 cebule oliwa przyprawy - pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy Matiasy moczę ok 30 minut w wodzie (zwykle są zbyt słone...). Zobacz więcej
Każda gospodyni ma swój przepis na te śledziki, ja mam taki :) około 0,5 kg Matiasów w zalewie korzennej lub w oleju 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% 1 średni ogórek konserwowy 1 łyżeczka delikatnego Zobacz więcej
Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. Zobacz więcej
Ponieważ na karnawałowych imprezach nie może zabraknąć śledzika, dziś mam dla Was pomysł na śledziową przekąskę w moim ulubionym sosie tatarskim. Poniżej zebrałam też pozostałe przepisy z bloga ze Zobacz więcej
śledzie pokrójcie na kawałki i wrzućcie do zalewy z warzywami. Możecie przełożyć (wraz z zalewą rzecz jasna) do słoików lub trzymać w innym, zamykanym pojemniku, w lodówce. Najlepsze są po co Zobacz więcej
Przepis na pyszną sałatkę śledziową z porem wypatrzyłam na blogu Beatki, ale nieco go zmodyfikowałam. Śledzie doskonale sprawdzają się jako główny składnik sałatek. Można je zestawić niemal ze Zobacz więcej
3 w 1 to bardzo dobre, a wręcz idealne określenie dla tego przepisu. W zasadzie wykorzystałam trzy różne przepisy i wyszły pyszne śledziki. Jakiś czas temu robiłam śledzie w zalewie octowo-korzennej, Zobacz więcej
lubi ;-) wachlarz możliwość jest naprawdę ogromny. Ja bardzo lubię wszystkie potrawy w których śledź występuje na słodko, no i mam nadzieję, że nie jestem w tym sama. Dajcie znać w komentarzach jakie Zobacz więcej
śledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te Zobacz więcej
Doskonały pomysł na sylwestrowe przyjęcie, taka śledziowa przekąska z pewnością znajdzie uznanie u naszych gości. Przygotowanie roladek śledziowych wymaga nieco czasu ale ich wygląd i smak z pewnością Zobacz więcej
Śledzie Korzenne z Orzechami Zaskakujące, świąteczne danie z aromatem piernika i kruszonymi orzechami. Wspaniała kombinacja na podstawie przepisu z książki "Śledzie". Składniki: 400 g matiasów Zobacz więcej
Trzy rodzaje świątecznego śledzika! Sama nie wiem, który lepszy. Do wszystkich przepisów: śledzie płuczemy w zimnej wodzie i moczymy je w niej przez min. godzinę. ŚLEDŹ KORZENNY Składniki: 500g Zobacz więcej
W czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć śledzi. Dziś propozycja na śledzie w nieco innej, zaskakującej odmianie. Są delikatnie słodkie i korzenne, przypominają nieco smak pierników. Dzięki Zobacz więcej
Śledź korzenny marynowany w aromatycznym oleju z dodatkiem chili i imbiru, podawany z sosem orzechowo- miodowym to prawdziwa burza smaków dla naszego podniebienia. Idealnie pasuje jako przekąska na Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
wigilijne śledzie

wigilijne śledzie 3433

3
Śledź, król polskiego morza i naszej kuchni, króluje podczas wigilijnej kolacji. Jest bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie po kaszubsku, to matiasy marynowane z sosie z dodatkiem Zobacz więcej
one. Aromatyczne, delikatne w smaku, zaskoczą niejednego, ale posmakują każdemu (poza tymi wyjątkami, które śledzi nie jedzą ;) ). Śledzie z pomarańczami i szafranem Składniki: ok 400 g matiasów (w Zobacz więcej
z zalewy, płuczemy pod zimną wodą, zalewamy octem jabłkowym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin Przygotowujemy sos – aby zdjąć skórę z pomidorów należysparzyćje wewrzątku, następnie przenieść do wody Zobacz więcej
na oleju z zielem angielskim. Pod koniec duszenia dodać trochę cukru. Śliwki wyjąć z zalewy i zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz i odrobinę octu, najlepiej winnego. Wymieszać z Zobacz więcej
Śledzie te, w zeszłoroczne święta, zrobiły furorę na naszym stole. Dlatego też, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie było w tym roku. Korzenna zalewa, świeży koperek, jałowiec i nutka słodyczy. Pyszności Zobacz więcej