Przepis na matiasy wytrawne wino

Śledzie podobno najlepiej smakują z kieliszkiem zmrożonej wódeczki. Ale to nie znaczy, że nie możemy matiasów przygotować w zalewie z białego wytrawnego wina. Zwłaszcza, że przepis jest prosty. Do Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi w winie

Pierś gęsi w winie 15013

4 piersi gęsi bez kości, butelka czerwonego wina wytrawnego, garść majeranku, 3 ząbki czosnku, 8 goździków, 12 ziaren pieprzu czarnego, 12 kuleczek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka soli, Zobacz więcej
Letni drink. Podawałam jako aperitif przed przystawką: tą sałatką. Użyłam wytrawnej cavy, ale można też użyć prosecco albo innego białego wina musującego. Wytrawne wino musujące z malinami i melisą Zobacz więcej
Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) Zobacz więcej
Nasz południowy sąsiad zaskoczył mnie ostatnio bogactwem win w ofercie lokalnych przygranicznych sklepików. Okazuje się, że na Słowacji znajduje się sześć regionów winiarskich. Każdy z nich dzieli się Zobacz więcej
Obok wątróbki z cebulką to drugi mój ulubiony przepis na jej przygotowanie. Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej, 4 łyżki mąki, 100 ml wytrawnego białego wina, sól do smaku, pieprz do smaku, tłuszcz do Zobacz więcej
Cały kulinarny internet odmienia teraz przez wszystkie przypadki słowa Wigilia i Boże Narodzenie. Wypuszczone z bloków startowych gospodynie domowe licytują się, która upiekła więcej pierniczków Zobacz więcej
Konkurs -Familijne wafle ... » Szynka w ziołach i wytrawnym winie z Kotanyi Dzisiaj moja szynka jest prawie zrobiona z przypraw samych Kotanyi . Poszłam do sklepu kupiłam sól do zmiękczania mięsa Zobacz więcej
Przepisów na nalewki śliwkowe nie brakuje. Ten przepis, na śliwkową z winem, pochodzi z Francji. Jego wadą jest to, że wymaga dużego nakładu pracy. Smak trunku wynagrodzi nam jednak trud przygotowania Zobacz więcej
Wino czerwone, wbrew powszechnej opinii, nie otrzymuje swojego koloru z wnętrza winogron, a z samych skórek. Przy odpowiednim procesie uzyskiwania soku, skórki należy odpowiednio wycisnąć, byśmy Zobacz więcej
Jagody to wdzięczny materiał nie tylko do przygotowywania posiłków na słodko, koktajli czy deserów. Podkręcone alkoholem zyskują nowy kuszący wymiar. FiK nie lubi słodkich win, dlatego alkoholowym Zobacz więcej
Gruzińskie wina poznaliśmy stosunkowo niedawno, ale zdążyliśmy już rozsmakować się w nich na dobre. Ich zapas zabraliśmy ze sobą ruszając w wakacyjną podróż. Uprzyjemniało nam letnie wieczory spędzone Zobacz więcej
Księga win. Zostań koneserem, czyli słodycz dla wytrawnych Tytuł jak tytuł, ten akurat nie porywa. Natomiast książka jest REWELACYJNA! Dawno nie trafiłam na tak świetną pozycję. To poradnik, Zobacz więcej
Po spróbowaniu rybyna ostro,która bardzo nam smakowała,postanowiliśmy,że piątkowe obiady rezerwujemy dla dań rybnych-dziś dorsz w wersji mniej pikantnej,ale z wyrazistym smakiem Zobacz więcej
Moja Delicja Home Blog Zdrowe dania Słodkości Ciasta Desery Koktajle, smoothies, soki Bez miksera Bez pieczenia Kuchnie świata Dania obiadowe Zupy Ryby Kurczak Indyk Wieprzowina Królik Makarony Kasze Zobacz więcej
Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. Zobacz więcej
Muffiny czekoladowo migdałowe z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina Po dłuższej przerwie powracam na słodko i zapraszam na czekoladowe szaleństwo, które zadowoli każde kapryśne podniebienie jak i Zobacz więcej
Kilka dni temu obchodziłam swoje kolejne dwudzieste urodziny. Tak się złożyło że raz gościłam koleżanki a raz kolegów :) No i na tym prawie całkowicie męskim spotkaniu - z kobiet byłam tylko ja i żona Zobacz więcej
Tajemnica dobrego risotto tkwi w cierpliwości w jego przygotowania. Dolewamy, mieszamy, dolewamy, mieszamy i tak w kółko... Ale warto ! Składniki: 1 – 1 i szklanki ryżu 2-3 kieliszki wina wytrawnego Zobacz więcej
Zapewne znana wam jest wersja tego makaronu z kurkami. Ja jednak użyłam grzybków marynowanych. Są wyraźniejsze w smaku, nie zostają przytłoczone przez pozostałe składniki. Świetnie komponują się z Zobacz więcej