matiasy z cebula w oleju z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

Matiasy w oleju to jedna z tradycyjnych przystawek na wielu różnych uroczystościach. Począwszy od urodzin, czy imienin, a skończywszy na świętach, czy Sylwestrze. Rybka i olej z dodatkiem cebulki - Zobacz więcej
Ostatnio nie jadam chleba, więc go nie kupuje. Jednak czasem nachodzi mnie ochota na jakieś pieczywo... Zazwyczaj wtedy nie mam skąd go wziąć, bo dzieje się to albo bardzo wcześnie i nie chce mi się Zobacz więcej
Kolejna propozycja śledzia na świąteczny stół. Ten z ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ta sama zasada co ostatnio. Marynujemy lub prosto z moczenia (co kto lubi), dodajemy zioła, czosnek, mieszamy i Zobacz więcej
Impreza urodzinowa córki była dla mnie dużym wyzwaniem. Thermomix chodził na okrągło i gdyby nie on.... ;) Wyczarowałam, między innymi pyszne, wytrawne ciasteczka! Przepis pochodzi z kolekcji na TM. Zobacz więcej
Camembert grillowany, z ziołami i czosnkiem. Pachnący, pyszny, rozpływający się po rozkrojeniu. Idealna przekąska pomiędzy innymi daniami grillowymi. Składniki: 1 ser camembert 1 ząbek czosnku Zobacz więcej
Liście świeżego szpinaku z dodatkiem czosnku, cytryny, oliwy i ziół. Idealna sałatka przedwiosenna. Pyszna, szybka i jaka zdrowa! Składniki: liście szpinaku: 3 spore garście umytych i wysuszonych Zobacz więcej
Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem Dziś śledzik, czyli ostatni dzień karnawału. W Wielkopolsce zapustny wtorek nazywany jest Podkoziołkiem. To ostania okazja, żeby dobrze zabawić się Zobacz więcej
Robię śledziki na różne sposoby ale czasem lubię zjeść takiego zwykłego po prostu w oleju. Taką prostą wersję też można zrobić na wiele sposobów dodając różne dodatki. Ja swoje klasyczne śledziki w Zobacz więcej
Składniki na 12 sztuk. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 510 g mąki pszennej chlebowej typ 650 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego Zobacz więcej
Jeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w oleju rydzowym. Olej rydzowy ma bardzo charakterystyczny, lekko korzenny smak, z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy. Ze śledziami komponuje Zobacz więcej
W okresie świąteczno-noworocznym poszalałam i zakupiłam sporą ilość śledzi solonych i postanowiłam z nimi poeksperymentować. Jednym z takich eksperymentów są właśnie śledzie z dodatkiem suszonych Zobacz więcej
W domu mojej mamy uprawia się kuchnię prostą, czyli idealną dla alergików. Śledzik podawany na Wigilię wpisuje się tę tradycję i tak trwa. Przepis najprostszy z możliwych - trzy składniki plus pieprz Zobacz więcej
Szybkie i smaczne danie. Noga z kurczaka wyszła pyszna, lubię kombinować z ziołami i co chwilę wymyślam inne marynaty. Składniki - 2 nogi z kurczaka - 1 łyżeczka cebuli prażonej KotanyiRaj Smakosza - Zobacz więcej
W sumie to lubię dusić kurczaka na patelni, bo tak naprawdę to niewymagający, a smaczny obiad. Mięso jest mięciutkie, a sos pachnący i delikatny w smaku (niech Was nie przeraża ilość użytego czosnku i Zobacz więcej
Pyszna, rozgrzewająca zupa z aromatycznym czosnkiem i ziołami. Idealna na zimowe dni. Składniki 400 g fasoli flażoletki w puszce 50 ml oliwy z oliwek 1 cebula 1 główka czosnku 100 ml wina malaga 1,2 l Zobacz więcej
Składniki: 7 sztuk matiasy, 2 większe ogórki kiszone, 1 większa cebula czerwona, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba pieprz czarny mielony matiasy wymoczyć w letniej wodzie z mlekiem ze 2 Zobacz więcej
Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki. Składniki: 6 płatów śledziowych solonych 1 szklanka Zobacz więcej
Składniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy Zobacz więcej