maultaschen

ZOBACZ TAKŻE:

Maultaschen to niemiecki odpowiednik ravioli, różniący się od włoskich krewniaków przede wszystkim wielkością. Ponadto mają dość ściśle określone składniki, a przynajmniej ich wersja tradycyjna. Jest Zobacz więcej
, tureckie, polskie, czeskie i słowackie oraz dalekowschodnie. Istnieje również wiele potraw regionalnych, z których niektóre stały się symbolami całego kraju. Ja mam dziś dla Was przepis na Zobacz więcej
Dzisiejszy obiad, pozwolę sobie się przyznać był istną improwizacją na temat produktów znalezionych w lodówce. I tym sposobem zostały wykorzystane niemieckie pierożki maultaschen marki dyskontu na "L" Zobacz więcej
Danie regionale ze Szwabii, serwowane w roznych postaciach. Ja najczesciej mam malenkie pierozki, ktore "plywaja" w rosle ;) Jakis czas temu plywaly w moim wolowym rosole. Sa rowniez pierozki dosyc Zobacz więcej
Pomysł podpatrzyłam przeglądając przepisy kuchni niemieckiej .W oryginale nazywało się to Maultaschen i pochodzi chyba z kuchni Szwabii .Ponieważ opieram się tylko na zdjęciu ( opis był w stylu Zobacz więcej
Schwäbische Maultaschen- ... » Salatka z wedzonym kurczakiem i anansem Taka salatka "chodzila" za mna juz od wielu dni. Ale bez ryzu, czy makaronu- niebardzo lubie w salatkach takie "zapychacze". Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki. Nie ważne, czy to są nasze tradycyjne pierogi, czy niemieckie Maultaschen, czy właśnie wan-tany. Są proste do przygotowania (nie licząc czasu Zobacz więcej
feliks
feliks Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegańskie Wesele
Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini 497

0
co nasze uszka czy żydowskie קרעפּלעך, a także wykazują podobieństwa do chińskich wonton, tureckich manti, a nawet niemieckich maultaschen, dlatego dla nikogo nie powinno to być zbytnią egzotyką. Co Zobacz więcej
Dzisiaj serdecznie zapraszam Was do Niemiec. Maultaschen, bo nimi Was częstuję, topierogi przypominające kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe. Nadziewa się je farszem z mielonego Zobacz więcej
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki. Nie ważne, czy to są nasze tradycyjne pierogi, czy niemieckie Maultaschen, czy właśnie wan-tany. Są proste do przygotowania (nie licząc czasu spędzonego na Zobacz więcej
We Włoszechsą ravioli i tortellini, w Chinach – wonton, guo tie i jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Pielmieni

Pielmieni 680

1
Znacie pielmieni (пельмени)? Jedliście kiedyś? Lubicie? A pierogi, z mięsem? Brzmi bardziej znajomo?:) Różne kraje mają swoje odpowiedniki pielmieni: ravioli, manty, chinkali, wonton, czuczwara, Zobacz więcej
z kurczaka nadziewanym pesto z bazylii, z puree selerowym i sosem czekoladowym. Kolejnym uczestnikiem był Michał Andrzejewski z Łodzi. Jego daniem popisowym były polędwiczki wieprzowe ze śliwkami i Zobacz więcej
wizycie na festynie status ulubionych (plus żółtą koszulkę lidera) otrzymały Kerner i Grauburgunder ;) A co można do tego zjeść? No cóż… tu jesteśmy skazani na regionalne smaki i nie ma przebacz: Zobacz więcej
książki kucharskiej po turecku, z której przy pomocy internetowego tłumacza jestem nawet w stanie coś pysznego ugotować ;) Ze Szwabii też przywiozłam książkę (a z Bawarii nawet dwie), w której nie Zobacz więcej
. października, natomiast do 17. osoby, których przepisy okazały się najciekawsze - miały zostać o tym fakcie poinformowane i zaproszone na finał.Ten miał się odbyć 26 października o godz. 11 w Zobacz więcej
z Włoch, Niemiec albo nawet z Chin. Jednak każdy, kto choć raz spróbował chińskich won-tonów, włoskich ravioli czy nawet szwabskich Maultaschen, z łatwością odróżni je od pierogów, które uważamy za Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: