Przepis na mazurek

barwnymotyl
barwnymotyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowe ,słodkie ciasteczka ...
Mazurki

Mazurki 971

Mazurki Mazurki w kształcie jajek z masą kajmakową i marcepanem wykonałam na tegoroczne święta. Składniki: 2 szkl. mąki kostka masła 2 żółtka szkl. cukru pudru 2-3 łyżki śmietany kwaśnej aromat Zobacz więcej
gania76
gania76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia pod świerkami
Wielkanocne mazurki

Wielkanocne mazurki 807

Właściwie nie chciałam przygotowywać dwóch mazurków, ale mój syn obraził się na mnie, gdy dowiedział się, że w tym roku nie będzie mazurka z kajmakiem. Tak więc nie było wyjścia i zamiast jednego Zobacz więcej
razemprzystole
razemprzystole Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Razemprzystole
Mazurek "nie mazurek"

Mazurek "nie mazurek" 150

Chwilę przed Wielkanocą koleżanka rozdała wszystkim przepis ze słowami "jeśli nie masz jeszcze mazurka"....cóż nie miałam. Herbatniki 120 gr - ja dałam paczkę moich ulubionych digestive z czekoladą - Zobacz więcej
Clatite
Clatite Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Morgankitchen
Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy 1037

Nie potrafię wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez smaku mazurka orzechowego. Zawsze był u nas w domu i znikał najszybciej ze wszystkich wypieków. Przepis pochodzi ze starutkiej opasłej "Kuchni Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co na obiad?
Mazurek

Mazurek 548

Mazurek To wersja dość minimalistyczna, jednak rekompensuje zawartość ciasta. Nigdy nie przepadałam za mazurkami ponieważ było dla mnie za dużo lukru. Mój mazurek można nazwać krajanką wielkanocną. Zobacz więcej
Asiek
Asiek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śladami Słodkiej Babeczki
Mazurek czterowarstwowy

Mazurek czterowarstwowy 2137

Za tradycyjnymi mazurkami nie przepadam. Są dla mnie zbyt słodkie. Ale gdy wpadnie mi w ręce przepis, na trochę mniej tradycyjną wersję tego ciasta, to bardzo chętnie ją testuję. Dzisiaj proponuję Wam Zobacz więcej
natesia
natesia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Antytalent kulinarny
Mazurek

Mazurek 455

Mazurek to chyba pierwsze ciasto, które przychodzi mi na myśl o Wielkanocy. Chrupiące kruche ciasto w połączeniu z kajmakiem to coś, co uwielbiam. Tym razem w wersji trochę uproszczonej. Inspiracja Na Zobacz więcej
Mamoniowa
Mamoniowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie Bez Pszenicy
Mazurki

Mazurki 417

Popularne posty mąka kukurydziana 1-3 łyżki masła lub smalcu woda lub mleko i woda (1:1) sól Składniki ciasta mieszamy tak, aby uzyskać konsysten... Danie, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Zobacz więcej
Culinaria Smakosha
Culinaria Smakosha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Culinaria Smakosha
MAZURKI

MAZURKI 450

Mazurki... symbol Świąt. Swoista nagroda po 40 dniach postu. Podobno wcale nie jest tradycyjnym polskim wymysłem, bo przywędrował do nas z Turcji. Wizytówka domu i wielka ozdoba świątecznego stołu Zobacz więcej
ramydada
ramydada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ramydada
mazurki mam!

mazurki mam! 332

Wielkanoc bez mazurka obejść się nie może. Ja stawiam na takiego z kruchego ciasta z czekoladową polewą z migdałami i suszonymi owocami na wierzchu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Na święta bożego Zobacz więcej
Anulawkuchni
Anulawkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anula w kuchni
Mazurki wielkanocne

Mazurki wielkanocne 1026

Pierwsze mazurki wielkanocne zaczęłam robić dopiero po wyjściu za mąż, bo ich pieczenie nigdy nie było tradycją w moim rodzinnym domu. W tym poście chciałabym jedynie Was zainspirować, dlatego nie Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
mazurek

mazurek 1052

Mazurek kajmakowy na spodzie kakaowym, który przyrządza się błyskawicznie szybko. Pieczenie ciasta trwa niespełna 20-30 minut. Jako dekorację do mazurka najlepiej zastosować migdały, orzechy, bakalie Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Mazurek

Mazurek 683

Mazurek przepis na pyszne, wielkanocne ciasto słodkie, kruche i pyszne Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Zobacz więcej
colorsoffood
colorsoffood Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
colors of food
Mazurek!

Mazurek! 361

Jak nasz piękny, narodowy, aczkolwiek dużo bardziej słodki! Dla prawdziwych smakoszy słodkości, w tym najbardziej intensywnym wydaniu, złamanym jedynie śliwkowym posmakiem ;) Nigdy nie piekłam Zobacz więcej
mum
mum Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mum tworzy
Mazurek

Mazurek 857

Wielkanoc z WP.PL - przepis nr 1 Nigdy nie przepadałam zamazurkami. Jednakże ten przepis jest zupełnie inny. Kajmak zrobiony samemu, nie jest tak słodki jak ten gotowy z puszki, a orzechowy spód nie Zobacz więcej
radosneodkrycie
radosneodkrycie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta radości
Mazurki

Mazurki 193

Powietrze cudownie pachnie wiosną, Wielkanoc za pasem… Czas na mazurki! Przepis na mazurki mojej Babci podawałam w zeszłym roku, polecam, w tym roku wyszły tak samo pyszne, jak zawsze (tak, przyznaję, Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bettycook
Mazurek

Mazurek 649

W przeciągu ostatniego tygodnia starałam się podrzucić parę pomysłów na Wielkanocne slodkości. Dzisiaj ostatnie ciasto, które będzie dopełnieniem stołu Wielkanocnego – Mazurek Jego najważniejszym Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Mazurek

Mazurek 1182

MAZURECZEK... Mazureczek... mazureczek... Uwielbiam to ciasto, jest tak wyraziste w smaku, że aż nie daje o sobie zapomnieć. Jak już pisałam na Facebooku... zresztą zobaczcie sami KLIK:) Pierwszy raz Zobacz więcej
odchlebadonieba
odchlebadonieba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
odchlebadonieba
Mazurek

Mazurek 513

Miał byćzupełnie inny, ale że nie wyszło jak trzeba, tona szybko musiałam obmyślić nowy plan działania;) Prosty i szybki mazurek, z nutą malin i dodatkiem czekolady:) Ciasto: na jeden mazurek złożony Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Mazurek

Mazurek 1750

Już jutro Wielkanoc, z tej okazji chciałabym życzyć Wam spokojnych, rodzinnych, radosnych i niesamowitych Świąt. Zapraszam również na najbardziej świąteczne, ze wszystkich wielkanocnych ciast, czyli Zobacz więcej

Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, które piecze się w okresie Wielkanocy. Można wykonać je z dowolnego rodzaju ciasta (kruchego, biszkoptowego, marcepanowego, orzechowego). Wierzch mazurka pokrywa się różnego typu masami (kajmakową, kakaową, orzechową) lub dżemem i ozdabia lukrem, galaretką lub suszonymi owocami. Mazurki często zdobią kolorowe rysunki z motywami wielkanocnymi. Ciasta te są niskie, miewają różny kształt.

Tradycyjny mazurek wielkanocny pokryty jest masą kajmakową, posiada sporo orzechów i bakalii. Jest bardzo słodki, ale jednocześnie delikatny. Spód mazurka najlepiej przygotować na bazie ciasta kruchego, utartego z żółtek, masła, cukru pudru i mąki. Ciasto po wyrobieniu należy włożyć na godzinę do lodówki, następnie rozwałkować i piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut. Po wystudzeniu ciasto pokrywamy masą kajmakową, którą przygotowujemy z 36% śmietanki i cukru pudru lub puszki słodzonego mleka skondensowanego. Możemy użyć także gotowej masy kajmakowej. Wierzch mazurka posypujemy orzechami, bakaliami lub suszonymi owocami.

Inną smakowitą wersją mazurka, jest wersja czekoladowa. Tutaj także jako spodu możemy użyć ciasta kruchego. Polewę czekoladową otrzymujemy natomiast ze zmieszania śmietanki kremówki, rozpuszczonej gorzkiej czekolady, cukru i masła. Możemy także użyć polewy z białej czekolady. Ciasto możemy posypać płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Czekoladowy mazurek świetnie smakuje z dodatkiem wiśni, które nadadzą mu lekkiej kwaskowatości. Z kolei dla wielbicieli migdałów, godny polecenia jest mazurek marcepanowy. Do przygotowania masy potrzebujemy śmietany kremówki, białej czekolady i płatków migdałowych. Taki mazurek ozdabiany masą marcepanową i białą czekoladą.

Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości czasu, możemy przygotować błyskawiczną wersję mazurka na waflach. Jest to wersja, która nie wymaga pieczenia. Wystarczy gotowe blaty wafli posmarować podgrzaną masą kajmakową, złożyć po kilka i mocno docisnąć. Wierzch waflowego mazurka smarujemy resztą masy i posypujemy bakaliami. Gotowe! Mazurek świetnie smakuje na spodzie biszkoptowym. Do upieczenia biszkoptu potrzebne nam będą jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Po upieczeniu nasz biszkopt rozcinamy na dwie równe części. Masę do tego typu mazurka możemy wykonać tradycyjną kajmakową lub ajerkoniakową (masło utarte ze śmietanką i likierem jajecznym). Wierzch mazurka możemy dodatkowo pokryć cytrynową galaretką i ozdobić suszonymi owocami.

Mazurek możemy przygotować także na sposób wegański, bezglutenowy. Do przygotowania ciasta potrzebujemy uprażonych i zmiksowanych migdałów, mąki ziemniaczanej i ryżowej, oleju kokosowego, odrobiny soli i purée z batata, marchwi lub dyni. Wszystkie składniki stopniowo miksujemy ze sobą. Ciasto schładzamy chwilę w lodówce, a następnie pieczemy przez około 20 minut. Krem do mazurka najlepiej przygotować z daktyli, które najpierw należy zalać gorącą kawą, a następnie zmiksować z masłem orzechowym lub migdałowym. Gotowy spód smarujemy kremem. Mazurek będzie się pięknie prezentował, jeżeli jego wierzch posypiemy np. orzechami.