mejadra

ZOBACZ TAKŻE:

konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Mejadra

Mejadra 69

1
{{headerMessage}}
Mejadra to popularne danie kuchni arabskiej o perskim lub hinduskim rodowodzie. Podstawowe składniki to ryż, soczewica i cebula oraz różnorodne przyprawy (kumin, ziele angielskie, kolendra, cynamon, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryż z soczewicą, a dokładnie Mejadra. Danie kuchni arabskiej. Przepis, którym inspirowałam się pochodzi z książki „Jerozolima” autorstwa Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi. Ottolenghi jest właścicielem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mejadra to danie kuchni arabskiej. Podobno bardzo popularne na całym Bliskim Wschodzie. Jest bardzo proste w wykonaniu. Nie wymaga zbyt wielu składników. Smaku nadaje mu chrupiąca cebula. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pierwszy raz w Izaelu jedliśmy mejadrę, albo przynajmniej zapamiętaliśmy że tam. Mejadra (aka mujaddara, m'jaddara) to potrawa składająca się z soczewicy i ryżu, niemal zawsze posypana smażoną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 szklanka zielonej soczewicy 2 duże cebule 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki nasion kolendry 1 szklanka ryżu basmati 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2,5 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Soczewica, ryż, chrupiące pierścionki cebuli i aromat jerozolimskich przypraw… przepyszne! 250 g zielonej soczewicy 200 g ryżu basmati 4 cebule Przyprawy: 2 łyżeczki nasion kuminu, 1 i łyżeczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dać danie z soczewicą. Soczewica, z racji swojego wyglądu, gdzie przypomina monety, jest jadana w wielu krajach przy tej okazji, co ma w przyszłości zapewnić więcej, niekoniecznie takich, monet. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od dawna już czekała na przetestowanie książka „Jerozolima” - autorstwa Y. Ottolenghi i S. Tamimi – niezwykłe połączenie kuchni żydowskiej i arabskiej (palestyńskiej). Niezwykłe, bo dla każdego z nich Zobacz więcej
dwawidelce
dwawidelce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dwawidelce
Unexpected

Unexpected 58

0
{{headerMessage}}
1 dzień temu Moja kuchnia Duńskie bułeczki z kardamonem 1 dzień temu Call me cupcake! Blackberry ice cream and the winners 3 dni temu Adison Cooking Pieczony łosoś po azjatycku 4 dni temu Kuchnia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Podałam przybrane kawałkami sera. Mejadra czyli soczewica z ryżem i chrupką cebulą To bliskowschodnia wersja jednego z naszych ulubionych dań gdy nic nie ma w lodówce, a coś trzeba wziąć na drogę: Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: