mejadra

ZOBACZ TAKŻE:

Mejadra to jedna z tych potraw, która smakuje lepiej niż suma składników, z których została zrobiona. A składniki mamy w tym przypadku niezwykle skromne: soczewica, ryż i cebula okraszone szczyptą Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Mejadra

Mejadra 80

Mejadra to popularne danie kuchni arabskiej o perskim lub hinduskim rodowodzie. Podstawowe składniki to ryż, soczewica i cebula oraz różnorodne przyprawy (kumin, ziele angielskie, kolendra, cynamon, Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Mejadra, mujaddara, mujadarah

Mejadra, mujaddara, mujadarah 106

Mejadra to danie kuchni arabskiej. Podobno bardzo popularne na całym Bliskim Wschodzie. Jest bardzo proste w wykonaniu. Nie wymaga zbyt wielu składników. Smaku nadaje mu chrupiąca cebula. Zobacz więcej
Ryż z soczewicą, a dokładnie Mejadra. Danie kuchni arabskiej. Przepis, którym inspirowałam się pochodzi z książki „Jerozolima” autorstwa Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi. Ottolenghi jest właścicielem Zobacz więcej
ulica Yoel Solomon to moim zdaniem najurokliwsza ulica Nowej Jerozolimy (nie najczystsza czy najpiękniejsza, ale urokliwa). Nowej, czyli tej poza murami Starej. Nowej, czyli tej w pełni izraelskiej. Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry czyli knuję i gotuję
Moja mejadra

Moja mejadra 52

1 szklanka zielonej soczewicy 2 duże cebule 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki nasion kolendry 1 szklanka ryżu basmati 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2,5 Zobacz więcej
Soczewica, ryż, chrupiące pierścionki cebuli i aromat jerozolimskich przypraw… przepyszne! 250 g zielonej soczewicy 200 g ryżu basmati 4 cebule Przyprawy: 2 łyżeczki nasion kuminu, 1 i łyżeczki Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Smażona flądra

Smażona flądra 1590

Nie musicie jechać nad morze aby zjeść przepyszną flądrę. Tak wiem, z widokiem na wodę smakuje na pewno inaczej, ale nie zawsze macie możliwość ani okazję wyjazdu. Dziś pokażę Wam jak pyszną flądrę Zobacz więcej
Wyjaśniam źródło problemu, dając ci możliwość samodzielnego sprawdzenia, czy także i twoje dziecko będzie niejadkiem Kadr z programu „Mali Giganci” / tvn.pl Czy to nie dziwne, że w epoce obfitości, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bycze jądra, boczniaki, pak choi

Bycze jądra, boczniaki, pak choi 1047

Bycze jądra - 400 g, pak choi - 160 g, boczniaki - 160 g, olej imbirowy - 50 ml, czosnek - 4 g, chilli - 2 g, sezam czarny - 40 g, sos sojowy - 30 ml Jądra oczyścić, naciąć wzdłuż i ściągnąć błonę. Zobacz więcej
acieslak36
acieslak36 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
włoski garnuszek
Flądra smażona

Flądra smażona 319

Dla Małgosi z Sopotu Ależ z niej flądra! Tak się mówiło o niechlujnej kobiecie w czasach, kiedy jeszcze nie istniało pojęcie poprawności politycznej. Teraz nikt już nie odważy się porównać kobiety do Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Flądra

Flądra 8312

Cześć =) Dziś, z racji piątku, kolejny przepis na smaczną rybę. Tym razem będzie to flądra. Flądra jest jedną z moich ulubionych ryb. Najlepsza jest oczywiście świeża, smażona lub grillowana - na Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Gotuje
Baranie jądra z boczniakami

Baranie jądra z boczniakami 973

Dziś przepis który pochodzi ze strony programu masterchef. W prawdzie w oryginalnym przepisie występują jądra bycze, ale baranie równie dobrze się nadają. Zarówno baranie jak i bycze jądra smakują Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Gotuje
Panierowane baranie jądra

Panierowane baranie jądra 720

Tym razem baranie jądra w panierce. Jeśli o mnie chodzi, ta wersja baranich jąder bardziej mi smakowała. Są to po prostu niewielkie kotleciki, bardzo delikatne i smaczne. Ja jako dodatek do kotlecików Zobacz więcej
Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach/pokazie, w restauracji Arte del Gusto, z mistrzem kuchni włoskiej Ivo Violante. Bardzo cieszyłam się na Zobacz więcej
Poniżej przedstawiam przepis na bycze jądra, które przygotowaliśmy razem z chefem Maciejem Majewskim podczas warsztatów „Piąta ćwiartka” w Sofilet Warsaw Viktoria. Danie to najbardziej mnie zaskoczyło Zobacz więcej
Dziś oprócz przepisu mam dla Was krótką relację z naszego ostatniego wypadu poza miasto. W zeszły weekend, który w Madrycie był długim weekendem, mieliśmy iście letnią pogodę: 25ºC i bezchmurne niebo, Zobacz więcej
Poniżej przedstawiam przepis na bycze jądra, które przygotowaliśmy razem z chefem Maciejem Majewskim podczas warsztatów „Piąta ćwiartka” w Sofilet Warsaw Victoria. Danie to najbardziej mnie zaskoczyło Zobacz więcej
Dzisiaj będzie trochę bardziej hardkorowo. Mieszkańcy Azji Południowo-Wschodniej jedzą wszystko. Nie marnują nawet tego co pełza po drodze, więc tym bardziej nie marnują elementów Zobacz więcej
Jak poradzić sobie z niejadkiem? To temat rzeka, najlepiej nie zmuszać i pozwolić na to, aby maluch sam zainteresował się tym co ma na talerzu. Jedzenie, które posiada ciekawy wygląd oraz ma miłe dla Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: