Czasem głód w połączeniu ze sklepem rybnym staje się inspiracją do robienia czegoś nowego. Wracając z wypadu na ryby z naszych polskich wód, jak zwykle z pustymi rękami poczułem nagle w ustach smak
Zobacz więcej
Składniki: 1,5 kg śledź surowy, 2 duża cebula, 1 duża marchew, 6 sztuk ziele angielskie, 4 sztuki liść laurowy, 1 łyżeczka pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony, 1,5 lub 2 łyżeczki sól na litrowy
Zobacz więcej
Jeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je ograniczać jak tylko mogę. Kebaby sprzedawane u nas
Zobacz więcej
Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z
Zobacz więcej
Lubicie mielone... ja lubię, ale zawsze wymyślam jakąś modyfikacje, aby nie było nudno a smacznie :-) Tym razem taka propozycja :-) wyszły pyszne :-) polecam. Zróbcie na obiad i zaskoczcie nim
Zobacz więcej
Mamy maj, a więc szparagi :) Postanowiłam zacząć nowy cykl na moim blogu, a mianowicie vintage cooking lub inaczej retro gotowanie, czyli gotowanie ze starych książek kucharskich. Dziś na warsztat
Zobacz więcej
Składniki: 60 dag mielone wołowo-wieprzowe, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula posiekana drobno, 2 łyżki papryka konserwowa posiekana 20 dag pieczarki posiekane drobno, 3/4 szklanki tarta bułka, - ile
Zobacz więcej
Jajecznica z warzywami » Gruszki w occie Tradycyjny przepis na gruszki w słodko-kwaśnej zalewie z goździkami i cynamonem. Polecam też gruszki marynowane dla dzieci w postaci Kompotu z gruszek.
Zobacz więcej
Gdy brak pomysłu na obiad - nasze stare dobre polskie mielone Z mielonymi jest jak z sałatka jarzynową - u każdego smakują inaczej, ja dodatkowo nie mam odmierzonych proporcji tylko jak zawsze
Zobacz więcej
Conchiglioni faszerowane mięsem mielonym Tak jeszcze nie było - prawie miesiąc bez blogowego pisania, ze sporadycznym gotowaniem i fotografowaniem w pośpiechu. Po drodze dużo pracy, zmiana stanowiska,
Zobacz więcej
16 października 2012 by Caroline Troszkę inne, bo w domu zbrakło mi bułki i jakiegokolwiek pieczywa, a obiad trzeba zjeść Stąd pomysł na mielone bez bułki tartej. Składniki: kg mięsa mielonego 1
Zobacz więcej
Uwielbiam potrawy, które można przyrządzać za każdym razem inaczej, popisując się inwencją albo wykorzystując to, co aktualnie znajduje się w lodówce. Ostatnio Mąż miał ochotę na konkretny obiad -
Zobacz więcej
Klopsiki w occie... Potrzebne będą: mielone majeranek cebula bułka tarta sól, pieprz Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru płaska łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 cebula 5 kulek
Zobacz więcej
A wczoraj na obiad były mielone z ziemniaczkami. Wyszły wyjątkowo pyszne, super doprawione - jak NIGDY!! Chłop mój nazwał mnie " mistrz kotleta " hahaha urocze ;) składniki: 500 g dowolnego mięsa
Zobacz więcej
Trudno czasem nie uwierzyć w przeznaczenie. Mnie przeznaczenie dopadło w sprawie rybnej. Już jadąc nad morze postanowiłam, że zamarynuję tam sobie śledzie. Te dostępne w sklepie zawierają ocet
Zobacz więcej
Po raz pierwszy robię śliwki w occie i dlatego wybrałam bardzo łatwy i szybki sposób. Jeden słoiczek został już otwarty i myślę, że wiele do zimy nie wytrzyma:) Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1
Zobacz więcej
Po całkiem przypadkowym obejrzeniu odcinka TVN-owego programu kulinarnego, postanowiłam nieco inaczej podejść do kotletów mielonych. Wszystkie metody, które pozwalają mi zaoszczędzić czas w kuchni
Zobacz więcej
Składniki: Na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 całe jajko - 3-4 łyżki bułki tartej - Vegeta do smaku - olej do smażenia Na zalewę: - 3 szklanki wody - 1 szklanka octu 10% - 4 łyżki cukru - 4
Zobacz więcej
Parę dobrych dni temu, silny wiatr strącił mi prawie wszystkie gruszki z drzewa. Były ciężkie, ale niedojrzałe, twarde jak kamień. Zastanawiałam się co by z nich zrobić, żeby się nie zmarnowały i żeby
Zobacz więcej
Cebula to warzywo, które nie powiem, używane jest w Polsce dość często. Jednak traktujemy ją nieco po macoszemu. Pomyślałam, że z cebuli można zrobić więcej. Szczególnie upodobałam sobie tą czerwoną
Zobacz więcej