500g suszonej żurawiny 1,25l wody Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę-aż owoce żurawiny będę mięciutkie a płyn zrobi się zawiesisty. Ot i cała sztuka. Żurawiny nie
Zobacz więcej
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Zobacz więcej
W tym roku zrobiłam wersję bardziej ekonomiczną z jabłkami, bo żurawina okropnie droga... Składniki: 2 kg żurawiny 1 kg jabłek (u mnie złota reneta) 1/2 kg cukru Do wysokiego garnka (musi być wysoki
Zobacz więcej
Wyjątkowo dobrze smakuje do mięsa samemu upieczonego w piekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją
Zobacz więcej
Poleca: Krolcia Źródło:Moje Co Nieco Miałam ochotę na mięso z jakimś owocem i przypomniał mi się przepis na roladki z żurawiną. Pyszne, delikatne, słodkie, a zarazem lekko kwaskowe. Idealne!
Zobacz więcej
Uwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu i składników, ponieważ
Zobacz więcej
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w
Zobacz więcej
Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś. Postanowiłam przygotować piersi z gęsi. Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że
Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Czy wiecie, że przygotowanie żurawiny jest bardzo proste. Wystarczą owoce żurawiny, cukier i odrobina wody. Polecam żurawinę leśną lub mieszankę … Przeczytaj
Zobacz więcej
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Zobacz więcej
Wyjątkowo dobrze smakuje do mięsa samemu upieczonego w piekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją
Zobacz więcej
Żurawina do mięsa na zimę - KUCHNIA TOMKA KUCHNIA TOMKA Przekonaj się, że można jeść smacznie na co dzień. Blog Przepisy Tomka Moje podróże kulinarne Muzyka w mojej kuchni Te miejsca polecam Moim
Zobacz więcej
Żurawina z gruszkami na słodko, idealna do mięsa - Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne Strona Katarzyny Gurbackiej Strona domowa Artykuły
Zobacz więcej
I must confess – I bought fresh cranberries a few times before. And didn’t really know what to do with them. Zero inspiration. But this time I got some kind of epiphany and made a really delicious
Zobacz więcej
W zeszłym roku tak się zbierałam do zakupu świeżej żurawiny, że zanim się zdecydowałam zniknęła w tym roku już się nie czaiłam tylko odrazu jak się pojawiła kupiłam! W założeniu będzie do pieczonej
Zobacz więcej
Kolejna wersja żurawiny, która pojawia się na blogu. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki "Preserves" Lindy Wildsmith. Ta wersja jest wypadkową dwóch już tutaj pokazywanych. Smakowo przypomina
Zobacz więcej
1 kaczka ok 2 kg nadzienie; 500 g mięsa mielonego 3 kromki chleba garść rodzynek garść suszonej żurawiny pół łyżeczki papryki szczypta chili w płatkach pieprz sól 1 jajko sos sojowy Kaczkę należy
Zobacz więcej
Pyszne danie z indyka, a niezwykle wytworne, a przy tym bardzo proste. Polacy indyka mało jedzą, a indyk to bardzo dobre mięso i dlatego z ręką na sercu serdecznie polecamyspróbowaći rozsmakowaćsięw
Zobacz więcej
Uczciwie przyznaję, że zawsze, kiedy miałam ochotę na danie z dodatkiem żurawiny przygotowywałam drób, nigdy wieprzowinę. Przepis na karkówkę z żurawiną znalazłam w starym numerze Przyjaciółki. Kiedy
Zobacz więcej
Żurawina z dodatkiem wina Marsala, skórki oraz soku z pomarańczy aromatyzowana cynamonem i goździkami to doskonały dodatek do dań mięsnych, serów czy też czy dziczyzny. Żurawinę do mięsa z przepisu
Zobacz więcej