miód pitny

Doskonały na upały! Miód pitny z lodem, wodą gazowaną i cytryną. Kiedyś mężu był na spotkaniu u producenta miodu pitnego i przywiózł niusa – butelkę miodu pitnego i od razu zaserwował mi szklaneczkę. Zobacz więcej
"Włoski mieszkańcze! Cóż Twoje nektary? Co Twoje wina przed nektarem Rusi? Wino jest z ziemi błotnistej i szarej. Miód prosto z niebios spuszczony być musi..." - Sebastian Klonowic - pochwała miodu Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Miód pitny

Miód pitny 133

0
Historia niekoniecznie polska źródło: wikipedia.org Co Wam przychodzi na myśl, gdy słyszycie hasło „miód pitny”? Trunek polski? Wyrabiany jedynie w Polsce i tylko tu doceniany? Pudło. Nic bardziej Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaGucia
Miód pitny - trójniak

Miód pitny - trójniak 123

0
Długo się przygotowywałem. Czytałem. Szukałem opinii. Kupowałem sprzęt i składniki. I w końcu nastawiłem swój pierwszy miód pitny trójniak (czyli 1 część mionu i 2 części wody) z dodatkiem soku z Zobacz więcej
Wróbelki ćwierkają, że już wkrótce ma spaść śnieg. Podgrzać można praktycznie wszystko, co ma smak i odrobinę alkoholu i zrobić z tego grzaniec. Poniżej przepis na grzany miodek. Miła odmiana od Zobacz więcej
Smakowisko
Smakowisko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowisko
Herbata z miodem pitnym

Herbata z miodem pitnym 19

0
Podczas listopadowej wizyty w Toruniu w jednej z lokalnych kawiarni miałam okazję skosztować herbaty earl grey z dodatkiem miodu pitnego. Tak bardzo mi posmakowała, iż postanowiłam odtworzyć ją w Zobacz więcej
A propos maku i kutii -http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html 1 szklanka niebieskiego maku 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku 1 szklanka wymieszanych w Zobacz więcej
Pogoda nas nie rozpieszcza, mróz na dworze i śnieg więc cóż innego nam zostaje jak nie słodka, alkoholowa rozgrzewka...? Nie ma lepszego leku na przeziębienie niż grzany miód... wypity przed snem Zobacz więcej
1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
1 bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu Zobacz więcej
Wraz z wiosną i pierwszymi promieniami słońca zawsze budziło się we mnie marzenie o świeżym miodzie i nie straszne były zażółcone (białe) obrusy suszące się na dworze po pierwszych oblotach pszczół. Zobacz więcej
Miód pitny to jeden z naszych ulubionych trunków. Degustujemy, porównujemy i dodajemy do różnych deserów. Miód pitny w Polsce ma historię dużo dłuższą niż polska wódka. Już Piastowie raczyli się Zobacz więcej
Jak zrobić w domu miód pitny źródło:http://images.cdn.fotopedia.com/flickr-245215850-hd.jpg Wiedząc już czym jest miód pitny (a kto nie wie odsyłam tutaj), a czym nie jest oraz znając jego Zobacz więcej
Pierwszy śniegowy wieczór i jednocześnie ostatni wieczór z choinką w tle wymaga wyjątkowego uczczenia. Grzany cydr z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi: cynamonem, owocami jałowca, goździkami i od Zobacz więcej
Klasyczne mojito doczekało się wielu wersji. Można dorzucić do niego owoce, jak maliny czy granat. Można je również podać w formie lodów. Można w końcu zastąpić rum innym alkoholem. W naszym wypadku Zobacz więcej
Miód pitny jest to napój alkoholowy zbliżony do wina. Palacio Mel (Mazurskie Miody) wytworzony jest według tradycyjnej receptury zgodnie z którą na jedną objętość miodu pszczelego przypada jedna Zobacz więcej
Jak pisaliśmy wczoraj, coraz zimniej się robi. Trzeba się coraz konkretniej gotować. W związku z tym dzisiaj kolejny przepis wykorzystujący miód pitny. Tym razem w wersji rozgrzewającej z pastą z Zobacz więcej
Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, ale może uda Wam się zrobić jeszcze odrobinę smacznych wiśni deserowych? Sama osobiście za nimi nie przepadam, ale takie w ciastach uwielbiam! Zrobiłam tylko Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje: polędwiczka wieprzowa ok. 400-500 g 4 łyżeczki musztardy delikatesowej 4 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 100 ml śmietany 30 % 200 ml miodu olej do Zobacz więcej
wczesnej, śródziemnomorskiej jeszcze ciepłej, ale już jesieni - figami, które w Polsce stają się coraz bardziej popularne (co nie znaczy, że je polubię ;). Z garścią orzechów, korzennymi przyprawami Zobacz więcej