miseczki chlebowe ciasto francuskie

« Paszteciki z kapustą i ... Zakwas żytni chlebowy » Francuskie ciastka z musem jabłkowym Kupiłam 4 opakowania ciasta francuskiego i zabrałam się za robienie ciastek albo bułeczek francuskich z musem Zobacz więcej
Ten tradycyjny francuski wypiek z rejonu Prowansji w smaku przypomina włoską, ukochaną przeze mnie focaccię. Pięknie wyglądające, chlebowe liście świetnie smakują z ulubioną pastą do kanapek lub po Zobacz więcej
Apetyt Smaku
Apetyt Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyt Smaku
Ciasto Duńskie

Ciasto Duńskie 242

2
Być może często jedliście wypieki z ciasta duńskiego. Jest to rodzaj ciasta francuskiego, z tą różnicą, że zawiera drożdże. Jest więc bardziej miękkie, delikatne i puszyste. W smaku bardzo maślane i Zobacz więcej
). Obsyp ugotowane bajgle dowolnymi nasionkami (np. mak, sezam) albo grubą solą. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz 12-15 minut, aż bajgle się ładnie i apetycznie zarumienią :-) Przed Zobacz więcej
wegetarianie mi wybaczą i cichaczem liczę na to, że po prostu ominą bekon i zrobią cebulowy chlebek - ja na pewno będę wracać do wersji mięsnej, ale i nie pogardzę cebulową. Zapraszam na francuski Zobacz więcej
Nie jest to przepis na znane nam i tak popularne francuskie bagietki. Te są zupełnie inne, chyba że tylko mi takie wyszły. Z wierzchu brak chrupiącej skórki, którą uwielbiam. Można je porównać do Zobacz więcej
pinupmary
pinupmary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PinUpMary
PinUpMary Party Time!

PinUpMary Party Time! 129

0
: 1. Pomidory z mozarellą, oprószone bazylią,oregano,sola i pieprzem -każdy je uwielbia,podajemy z bagietką 2..Krewetki w czosnku i chili -to te maleństwa w miseczkach.(przepis w linku) 3.W miseczkach Zobacz więcej
dzieła… Składniki 400 g mąki chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 7g drożdży suchych lub 15g świeżych 120 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody Przygotowanie Mąkę przesiewamy do sporej miski, Zobacz więcej
ziołowe według receptury francuskiej to pieczywo z ciemnej mąki, żytniej i gryczanej, z dodatkiem dużej ilości ziół. Świetnie komponuje się z serami czy potrawami z warzyw, jak na przykład Zobacz więcej
Na pewno w wielu domach pojawia się podobny problem – co zrobić z czerstwym chlebem? We wpisie przygotowanym przez Śliwkę przeczytacie kilka rozwiązań. Można przygotować z niego np. sałatkę chlebową, Zobacz więcej
Podczas wypieku tego wieńca w całym domu roznosił się zapach chleba, dlatego nazwałam go wieńcem chlebowym. :) Inspiracją do stworzenia tego wypieku był olej rzepakowy. Postanowiłam w ostatniej chwili Zobacz więcej
Miesiąc listopad nie bez powodu nosi swoją nazwę. To czas, w którym liście tańczą w powietrzu piękne piruety i opadają na ziemię. Nie od dziś wiadomo, że inspirować w kuchni może absolutnie wszystko, Zobacz więcej
wody) i 180 g zaczynu. Ciasto wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (nie wyrabiać) - ciasto będzie bardzo luźne. Przykryć folią lub ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok.5 godzin. W Zobacz więcej
Warsztaty w Siedlisku Architekta były cudownym nie zapomnianym czasem, mogliśmy odkrywać nowe smaki.Kiedy dowiedziałam się w menu warsztatów jest ciasto duńskie. Nie mogłam doczekać kiedy będziemy je Zobacz więcej
Podobno za wielką wodą trwa szał na cronuty. Mam wrażenie, że tam wszystko odbywa się ze znaczną przesadą, ale w tym przypadku specjalnie mnie to nie dziwi. Wyobraźcie sobie delikatne, maślane ciasto Zobacz więcej
Ostatnio trenuję zciastem nacroissanty, więc goszczą umnie dość często. Tojeden znajbardziej uzależniających porannych wypieków. Chrupka, skarmelizowana skórka, skrywająca nieprzyzwoicie maślane Zobacz więcej
Ewelina
Ewelina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ratunku... obiad!
Nieco inne pierogi

Nieco inne pierogi 118

0
być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co Zobacz więcej
Jeśli jesteście na bieżąco z kulinarnymi trendami, szczególnie tymi pochodzącymi zza oceanu, to na pewno musieliście słyszeć o cronutach. Otóż na punkcie tej hybrydy, powstałej z połączenia Zobacz więcej
powinien ukisić się do niedzieli - spróbujcie żur na prawdziwym zakwasie to zupełnie inny smak! Polecam! Przypominam, że jak wielkanocny żurek będzie fantastycznie smakować w miseczkach chlebowych na Zobacz więcej
Francji, podczas którego z żoną Elisabeth Prueitt, poznawali tajniki produkcji francuskich wypieków opartych na powolnej fermentacji. Po powrocie do Stanów Zjednoczonych założyli piekarnię, w której Zobacz więcej