miso kombu

Zupa miso jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a do tego można do niej wrzucać dowolne dodatki, więc każdy może dopasować ją do swojego gustu. Dzięki specjalnej paście z fermentowanej soli, danie Zobacz więcej
przygotować filet w całości, bądź też pokroić go na mniejsze kawłki. Składniki: ok. 400 g filetu z halibuta (u mnie z Tesoro del Mar) pasta miso glony kombu sos sojowy (ok. 1 łyżka) białe wytrawne Zobacz więcej
2 porcje (torebki) pasty miso Clearspring 8 krewetek ok. 200 g łososia dymka zielona papryczka chilli Jeszcze jedna wersja zupy miso. Poprzednie znajdziecie TUTAJ. 1. Łososia pokrójcie w kostkę i Zobacz więcej
porcje makaronu, kurczaka, imbiru oraz dymki, i zalejcie wszystko gorącą miso. *Użyłem tu organicznej zupy miso (bulion warzywny) Clearspring, którą można kupić TUTAJ. Skład produktu: organiczne miso Zobacz więcej
Tradycyjne miso powinno przygotowywać się z warzyw sezonowych. Moja wersja zawiera to co akurat miałam w lodówce czyli paprykę, moje ulubione szparagi, kapustę choi, świeży imbir i grzyby. Oczywiście Zobacz więcej
Węgorze-tramwaje przeskakują ponad połyskliwą Wisłą. Chłody przelewają się przez wały, pełzną w górę murów Salwatoru. Zawiasy skrzypią od przeciągu rozgrzewających woni. W klatkach schodowych rosną Zobacz więcej
, od czasu do czasu warto usiąść do stołu z samym sobą. Całkiem przyjemne towarzystwo. Kokosowe miso z małżami - 165 ml mleka kokosowego - 2-3 łyżki pasty dashi miso - płat kombu - 225 g mięsa małży - Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Kulinetki #2

Kulinetki #2 70

0
nie ma w nim ani grama podstawowego składnika czyli ryby bonito. Są za to aromatyczne shitake i zielone kombu. Bulion jest intesywny, aromatyczny, genialny. W sam raz pod zupę miso. A przepis Zobacz więcej
bazie mięsa kurczaka i ryb,doprawiany pastą miso. Shōyu-ramen 2 płaty alg kombu 2 litry wody Algi zalać wodą,przykryć i odstawić na 10 godzin. sos do podania 200 ml sosu sojowego 2 łyżki sake 1 Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Wegański bulion dashi

Wegański bulion dashi 71

0
Jesień i zima to kuchnia pełna korzeniowych warzyw, jabłeczników, hektolitrów herbaty i bulionów. Nikt mi nie powie, że jest coś lepszego na mrozy i słotę, niż porządny bulion, najlepiej z pieczonych Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Wegański bulion dashi

Wegański bulion dashi 81

0
Jesień i zima to kuchnia pełna korzeniowych warzyw, jabłeczników, hektolitrów herbaty i bulionów. Nikt mi nie powie, że jest coś lepszego na mrozy i słotę, niż porządny bulion, najlepiej z pieczonych Zobacz więcej
Zupa miso (miso-shiru 味噌汁) to dashi (だし) z dodatkami warzywnymi i białkowymi, wymieszane z pastą miso (味噌). Dashi to bulion z wodorostów kombu i katsuobushi. Katsuobushi to płatki ryby bonito. Tak, Zobacz więcej
Kiedy na warsztatach na temat: Jak zrobić sushi poznałam zupę miso, wiedziałam, że do niej powrócę. Pasta miso to gęsty przecier z fermentowanego zboża i soi. Mnie się zupa miso skojarzyła jako Zobacz więcej
paczkę makaronu ryżowego pełnoziarnistego, a kiedy był już miękki (po ok. 5 minutach), odcedziłam go i odstawiłam,aby poczekał na resztę składników. Kiedy wywar był już gotowy, odcedziłam go i Zobacz więcej
Kiedyś ułyszałam, że zupa miso chroni przed rakiem piersi. Nie trzeba mi było tego 2 razy powtarzać. Zupa miso to po prostu zupa, do której dodana jest pasta miso. Tradycyjna japońska zupa miso Zobacz więcej
w kuchni. Tak było z pastą miso, która przyleciała prosto z Tokyo. Jako, że jestem wielką fanką zupy miso od razu wiedziałam, co z nią zrobię. Resztę składników kupiłam przez internet i w ten sposób Zobacz więcej
jest całkowicie autorska, proszę więc nie oburzać się jeśli zrobiłam coś wbrew sztuce kulinarnej. Najważniejsze, że efekt końcowy jest bardzo zadowalający i zupa jest zwyczajnie pyszna. Jeśli chodzi Zobacz więcej
Zupa miso to chyba jedna z najszybszych w przygotowaniu zup, które przyszło mi gotować. Zupa miso jest pożywna, pełna smaku i jednocześnie lekka. Jest to po prostu idealna zupa na poświąteczne dni Zobacz więcej
składnika japońskiej kuchni – pasty miso みそ – przygotujemy napakowaną proteinami zupę miso.Zabierzcie japońskiemu kucharzowi dashi i pastę miso z kuchni i będzie bezradny jak dziecko we mgle. Śmiało Zobacz więcej
najlepiej wybierać te strączkowe które są najłatwiej strawne czyli np. fasolkę adzuki, fasolkę mung, zielony groszek i czerwoną soczewicę. Osoby ze szczególnie wrażliwym przewodem pokarmowym powinny Zobacz więcej