mistrzostwa smaku

Zawsze jestem zadowolona, gdy dowiaduję się ciekawych rzeczy o Włoszech. Choć ciężko w sumie już mnie zaskoczyć, po 21 latach zamieszkania, tym razem zostałam zaskoczona. Kilka miesięcy temu założyłam Zobacz więcej
Właśnie rozpoczęła się kolejna edycja konkursu Barilla Cup! Wszyscy, którzy niecierpliwie czekali na tę informację, mogą zabierać się za gotowanie i wyciągać smartfony czy aparaty fotograficzne. Tak Zobacz więcej
Jeśli lubisz ciekawe zestawienia i chciałbyś przyrządzić coś wyjątkowo smacznego i wykwintnego poznaj mój przepis na kaczkę z żurawiną. To niesamowite zestawienie soczystego mięsa z kwaskowatym Zobacz więcej
BiteDelite – apetyczny blog kulinarny » Książęce Mistrzostwa Smaku – Łosoś z migdałami w balsamicznym musie z borówkami – Main Menu –StartO StronieBLOGOd KuchniPoradyArtukuły - Lemoniada - Klarowane Zobacz więcej
Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup! Kochani chciałabym Was serdecznie zaprosić na krótką relację z bardzo ciekawego wydarzenia jakim były Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup. Każdy z nas kocha makaron Zobacz więcej
W ten weekend w Warszawie, pod Pałacem Kultury, trwa food truckowa impreza „ŻARCIE NA KÓŁKACH: Festiwal Foodtrucków & Mistrzostwa Burgerowe”. Byliśmy na niej w sobotę – jeśli Wam nie udało się Zobacz więcej
Pewnego deszczowego dnia w Szkocji, wybrałem się wraz z moimi towarzyszami pracy w podróż do rzeźni. Na wstępie podkreślę - i proszę mi wierzyć - powodem tej wyprawy nie było żadne tam poczucie Zobacz więcej
Kurcze pieczone! Dlaczego mam problem z kurczakiem? Bo rzeczywiście, brzydzę się tylko kurczaka! Zadam to pytanie inaczej: dlaczego wszyscy jędzą owe przemysłowe mięso, zwierząt spędzających życie w Zobacz więcej
Życie Interesują nas tylko zamknięte osobniki. Dokładniejsza selekcja polega na ściśnięciu otwartego małża – jeżeli zamknął się i tak w bezruchu pozostaje – nadaje się. Koszmar Kto pracował w nizinach Zobacz więcej
Tempurę robi się ze wszystkiego: z drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, Zobacz więcej
M. mianownik (kto? co?) Śledź. My szukamy śledzia bałtyckiego zwanego sałaką – ale są też inne, na przykład: śledź atlantycki – bliskie pokrewieństwo z tym naszym, śledź pacyficzny, śledź obły i wiele Zobacz więcej
Niedawno na moim zakąskowym półmisku wylądował śledź przygotowany razem z głową. Choć spojrzał na mnie smętnie, to od razu zauważyłam, jak ładny kolor ma śledziowa głowa, i przypomniałam sobie okładkę Zobacz więcej
Kiedy zmęczeni i zziębnięci wracaliśmy po nartach na naszą kwaterę, pierwszy głód zaspokajaliśmy pajdą chleba ze smalcem, który ojciec usmażył nam na wyjazd. Smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem, Zobacz więcej
Stoję przed rosłym człowiekiem, co samą swą postawą budzi respekt – wiem co mówię, bo sam do leszczy się nie zaliczam. Zazdrość biała mnie ogarnia, że to on trzyma nóż. Dzieli nożem to zwierzę. Dzieli Zobacz więcej
Grillowanie na ziemiach ojczystych nieodłącznie kojarzone jest z kiełbasą i marynowaną w różnych „mieszankach” karkówką. A kiełbasą polską stoi zazwyczaj „mało mięsne gówno*” które nam wciskają i Zobacz więcej
Myślę, że większości przywołująca wspomnienie dzieciństwa. A zatem rozbierając na części pierwsze rosół – potrzebujemy: Kurę, nawet starą (w sensie wieku) lub koguta, nie kurczaka – ten ma najmniej Zobacz więcej
Frytki Namiętność do nich nie musi ograniczać się do ziemniaków. Pasternak, marchew, korzeń selera, brukiew, pataty również mogą przeobrażać się w połyskujące rumieńcem, apetyczne słupki Frytki, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Mistrzostwa Polski Sommelierów

Mistrzostwa Polski Sommelierów 244

Niedawno zakończyły się 13 Mistrzostwa Polski Sommelierów. Odbyły się one w Warszawskiem Hotelu Hilton. Idąc na zawody nie wiedziałam czego się spodziewać. A w zasadzie…wyobrażałam to sobie – jakieś Zobacz więcej
Opadły już nieco emocje związane z Mistrzostwami Polski Sommelierów. Impreza znana w sumie w dość wąskim gronie, przyciągnęła tym razem więcej widzów, więcej niż rok temu. Już wiemy, że tytuł Mistrza Zobacz więcej
Banalny temat? Nigdy w życiu! Każdy może ją zrobić, tak jak każdy może ją zepsuć. Kto jadł jajecznicę spod moich rąk zna różnicę. Nie chwalę się specjalnie, ale robię najlepszą na świecie. Skromność Zobacz więcej