Przepis na mleko ze soi

Nasze polskie owoce sezonowe są niezwykle cenne. Można je wykorzystać do zrobienia na przykład bezmlecznych i bezjajecznych lodów. Nasze lody to bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Robi się Zobacz więcej
Na pewno wielu z Was jadło „kaszkowca”. Tradycyjnie robi się go z herbatników i masy czekoladowej z kaszy manny. Bardzo łatwo można go „przerobić” na ciasto bezglutenowe, a nawet bezmleczne. Masę Zobacz więcej
Kasza jaglana powinna być często spożywana i nie tylko przez tych, którzy nie jedzą glutenu. Różne dodatki sprawiają, że smakuje ona za każdym razem inaczej. Dzisiaj proponujemy pyszne jaglotto ze Zobacz więcej
Na naszym blogu nie było jeszcze pizzy. Postanowiliśmy więc wypróbować bezglutenową pizzę ze szparagami. Okazuje się, że jest pyszna nawet bez sera. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej białej Zobacz więcej
Na pewno wielu z Was jadło „kaszkowca”. Tradycyjnie robi się go z herbatników i masy czekoladowej z kaszy manny. Bardzo łatwo można go „przerobić” na ciasto bezglutenowe, a nawet bezmleczne. Masę Zobacz więcej
Czekoladowa babka bezglutenowa - przepis na wegańskie, bezglutenowe ciasto Monday, April 10 2017 Strona Główna Alergia Dieta Mikroflora i Priobiotyki Badania Wywiady Produkty i porady Przepisy Dzieci Zobacz więcej
Dzisiaj proponujemy świetny chleb na bazie mąki owsianej. Dodatek amarantusa i nasion lnu podnosi jego wartość odżywczą i walory smakowe. Spróbujcie! Składniki: 1 3/4 szklanki mąki owsianej Zobacz więcej
Szyszki ryżowe – znacie takie ciastka? Nie bylibyśmy sobą, żebyśmy czegoś nie zmienili. Nasza wersja jest bezmleczna. Dodaliśmy także ekspandowanego prosa, a suszone owoce pełnią rolę cukru. Może Zobacz więcej
Osoby nie mogące spożywać jajek często mają problem z przygotowaniem słodkich wypieków, gdyż trudno im znaleźć ciekawe przepisy nie zawierające tego składnika. Z myślą szczególnie o takich osobach Zobacz więcej
Tradycyjna polenta to danie serwowane „na słono”, ale nasza wersja oczywiście musi być zmieniona, bo jakże by inaczej. Tym razem podajemy przepis na polentę „na słodko”. Spróbujcie, jest to naprawdę Zobacz więcej
Zdrowa, domowej roboty pasta do chleba – zawsze warto mieć taką w lodówce. Tym razem postanowiliśmy zrobić pastę z bobu, który można już dostać w warzywniakach i na straganach. Jest on bogaty w Zobacz więcej
Nadszedł sezon śliwkowy. Warto więc jadać te owoce na surowo, a także wykorzystywać do deserów i ciast. My zrobiliśmy bezglutenowe ciasto ze śliwkami, które wyszło naprawdę przepyszne. Składniki na Zobacz więcej
Bezglutenowcy marzą o bułeczkach, które mogłyby zastąpić pszenne. Nie jest to proste zadanie, bo nie będą smakowały jak te z powszechnie dostępne. Ale osoby na diecie bezglutenowej (i innej Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis powstał z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka. Dzieci chętnie jedzą babeczki i inne małe smakołyki. Nasze babeczki gryczano – bananowe na pewno zasmakują maluchom, nie tylko tym na Zobacz więcej
Dieta alergika bywa czasami bardzo ograniczona. Są osoby, które nie mogą jeść nie tylko glutenu, ale także większości zbóż lub pseudozbóż. Z myślą o tych osobach powstał chleb ryżowy na zakwasie. Jest Zobacz więcej
Wegańska babka bez glutenu – to jest wyzwanie. Nie jest to jednak zadanie niemożliwe do wykonania. Spróbujcie naszej pysznej babki. Składniki: 1 1/2 szklanka rodzynek sułtanek 3 szklanka zimnej wody 1 Zobacz więcej
Sezon na bób trwa, dlatego wykorzystujemy go do różnych potraw. Z tego wdzięcznego warzywa można zrobić naprawdę wiele smacznych dań. Tym razem połączyliśmy bób z orzechami nerkowca. Efekt tej fuzji Zobacz więcej
Jak już pewnie zauważyliście, bardzo lubimy bób. Tym razem postanowiliśmy włożyć go do naszego risotto. Składniki (porcja na 3-4 osoby): 1 szklanka ryżu okrągłego 1 szklanka ugotowanego i obranego Zobacz więcej
Na Wielkanoc tradycyjnie robi się mazurki. Przepisów jest dużo, ale alergicy mają swoje „wymagania” i szukają takich, które będą dla nich odpowiednie. Mamy nadzieję, że nas przepis na mazurek Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to jeden z ulubionych polskich deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ono z sezonowymi owocami. Dla osób na „specjalnej” diecie mamy dzisiaj pyszny placek drożdżowy bezglutenowy. Nie Zobacz więcej