mlekowe

{{headerMessage}}
Kultury bakterii mlekowych (serowarskich) Napisane Czerwiec 24, 2012 przez Klaudyna Hebda w Sery i serowarstwo | | Dzień dobry! Witam Was w kolejnej części cyklu poświęconego domowej produkcji sera, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czytając ostatnio książkę "Paleodieta. Dieta dla aktywnych" wydawnictwabukrowertrafiłam na dość ciekawy fragment na temat kwasu mlekowego. Każdy z nas z pewnością spotkał się kiedyś z tezą, że to Zobacz więcej
Przepisy Online
Przepisy Online Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Online
Kapusta kiszona

Kapusta kiszona 3788

3
{{headerMessage}}
Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Suszone pomidory urozmaicają smak sałatek, kanapek i przekąsek, a także innych dań kuchni włoskiej. Składniki:suszone pomidory (45%), olej słonecznikowy, kapary, czosnek, przyprawy, ocet winny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kefir powstaje z kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Zawiera wapń, fosfor, witaminę B12 i B2, ale co najważniejsze... Kefir jest świetnym probiotykiem! Składniki na ok. 1 litr koktajlu: 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jest to tylko inna nazwa – i jak się okazuje nazwa kiszona jest nazwą archaiczną. Zapisy prawne i normy informują, że prawidłowym określeniem naturalnego procesu utrwalania warzyw z udziałem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
200 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 2 łyżki octu jabłkowego / kwasu mlekowego / soku z cytryny Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj proponujemy Wam koktajl na bazie soku z kiszonych buraków, szpinaku i pomarańczy. Dodatkowo oczyszczający ostropest plamisty. Bakterie mlekowe zawarte w soku z buraków odpowiadają za Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Kiszona marchew

Kiszona marchew 74

1
{{headerMessage}}
Kisiłam już wiele warzyw ale marchwi jeszcze nie miałam przyjemności więc czym prędzej nadrabiam stracony czas. Marchewka kiszona jest znakomita do kanapek, sałatek i zup. Na wodzie z kiszonej marchwi Zobacz więcej
navynut
navynut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Navynut
50

50 59

0
{{headerMessage}}
Niedzielna owsianka na mleku pistacjowo-kokosowym (<3) podana z płatkami Branflakes, kiwi oraz gorzką czekoladą + kawa zbożowa. Eksperyment mlekowy się udał, zostało mi jeszcze parę innych smaków Zobacz więcej
Pasjo-Natka
Pasjo-Natka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasjo-Natka
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 109

0
{{headerMessage}}
Dziś moja uwaga skupi się na ogórkach kiszonych. Uważam, że jest to jeden ze zdrowszych produktów. Dlaczego? Przede wszystkich w procesie kiszenia powstają bakterie kwasu mlekowego, mające działanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
owczej ricotty*, a na ser nakładamy, odpowiednio, aromatyczne pijane wiśnie lub mocno waniliowe kawałki ananasa. 3. Kanapki można dodatkowo skropić owocowym sosem ze słoika, wiśnie posypać płatkami Zobacz więcej
tobasco
tobasco Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia PROzdrowotna
Szybki chłodnik PUTIN

Szybki chłodnik PUTIN 45

0
{{headerMessage}}
Konkretny, szybki i prosty do zrobienia. Chłodnik PUTIN to 3 składniki które tworzą smak który jedni kochają a inni nienawidzą. Kwas chlebowy to produkt specyficzny jeśli chodzi o smak, jego główne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miękki niedojrzewający ser serwatkowy Opakowanie: kubek 250g Skład:serwatka pasteryzowana, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy i kwas mlekowy Wartość odżywcza: 100g: 8g białka, 6g węglowodanów, w Zobacz więcej
zbysiowa
zbysiowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Takie tam pichcenie
Pyszny kapuśniak SYS

Pyszny kapuśniak SYS 41

0
{{headerMessage}}
. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula,seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny Do garnka nalałam 750 ml wody, wsypałam do niej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sól, pieprz (ewentualnie tymianek) i blendujemy na gładką pastę SMACZNEGO P.S. skład past sklepowych to m.in. woda, olej roślinny, regulator kwasowości, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, guma guar, guma Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niebieskie mleko z Tatooine to wydzielina z gruczołów mlekowych istot Bantha, włochatych, powolnych, roślinożernych zwierząt Tuskenów z Tatooine. Można się go napić w barach całej Galaktyki - tak w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem, alkoholem itp. Kostki galaretki układamy na cieście, a na koniec Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dzisiaj. Ser w połączeniu z żurawiną i orzechami w miodzie smakuje cudownie! Składniki: 2-3 kromki chleba kilka plastrów sera pleśniowego, ja użyłam fromage z Normandii. Dobry ser powinien zawierać Zobacz więcej