Przepis na mlekowe

Czytając ostatnio książkę "Paleodieta. Dieta dla aktywnych" wydawnictwabukrowertrafiłam na dość ciekawy fragment na temat kwasu mlekowego. Każdy z nas z pewnością spotkał się kiedyś z tezą, że to Zobacz więcej
Bakterie kwasu mlekowego to pożyteczne mikroorganizmy, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Fermentacja od setek lat służyła jako przedłużenie przydatności produktów do spożycia.Skupmy się więc Zobacz więcej
To będzie wpis dla wszystkich, którzy jeszcze piją mleko. Dla wszystkich, którzy nie wiedzą jakie mleko ewentualnie można pić… Mnóstwo ludzi nie zdając sobie sprawy sięga po mleko z półek sklepowych, Zobacz więcej
Sałatka , w której wykorzystujemy odpad z zakwasu do barszczu wigilijnego klik . Po jego odlaniu zostają nam kiszone buraczki , które świetnie się nadają do sałatki . Możemy je łączyć z innym Zobacz więcej
Przepisy Online
Przepisy Online Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Online
Kapusta kiszona

Kapusta kiszona 3985

Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Ogórki kiszone"

"Ogórki kiszone" 1704

Ogórki kiszone Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 29 sierpnia 2013 r. O ogórkach pisałam tu i tu . Jednak wciąż mam niedosyt i muszę uzupełnić parę ważnych aspektów dotyczących ogórków kiszonych. Zobacz więcej
Udało mi się znaleźć jeszcze jeden ciekawy artykuł na temat kefiru z grzybka tybetańskiego. Niestety tym razem tylko wstęp, bo artykuł jest płatny. Niemniej już w samym wstępie możemy znaleźć ciekawe Zobacz więcej
Niektórzy zastanawiają się, po co tyle zachodu z tym zakwasem do pieczenia chleba, skoro dużo prościej jest upiec chleb wykorzystując do tego tylko drożdże? A przecież chlebek też wyrośnie i będzie Zobacz więcej
Ostatni weekend minął nam bardzo twórczo :) Po raz pierwszy kisiłam kapustę. Przerobiliśmy 40kg kapuchy! :D Szybko poszło, bo było dużo rączek do pracy. Kupiliśmy kapustę już poszatkowaną, więc pewnie Zobacz więcej
Gdy w sklepie prosimy o kapustę kiszoną myślimy, że kupujemy wspaniałe, smaczne i zdrowe warzywo. Tymczasem bardzo czesto sprzedawca pakuje nam coś, co z kapustą kiszoną nie ma nic wspólnego. Czytajmy Zobacz więcej
Di gotuje
Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di gotuje
Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kotlety sojowe w zalewie octowej 699

Kiedyś zainspirowana pomysłem Dorotki na kotlety sojowe - postanowiłam spróbować... Miałam obawy, że będę musiała zjeść sama całą miskę. To w końcu kotlety sojowe, nie mięso, jakaś jego "podróbka" i w Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis wynika bezpośrednio z tego niedzielnego, kiedy to delektowaliśmy się kanapka z kiszona kapustą, pastą z awokado i wędzonym tofu (LINK). Nicole Just autorka przepisu i książki "La Zobacz więcej
Ser wegański to produkt bez-mleczny, będący roślinnym substytutem tradycyjnego sera. Taki ser robi się z orzechów, kokosów, fasoli itp. Aby uzyskać lekko kwaskowy smak sera, można fermentować go z Zobacz więcej
leonard300
leonard300 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka blog kulinarny
Zakwaski

Zakwaski 25

Do moich rąk trafił zestaw zakwasek do robienia domowego jogurtu. Pierwszymi kulturami bakterii były bifivit. J tego produktu zrobimy jogurt idealny dla naszych pociech, z tego względu gdyż zawierają Zobacz więcej
Hipokrates ojciec medycyny powiedział „Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”. Już wielokrotnie Wam pisałam, że chleb domowy, to nie tylko wspaniały zapach w domu, w trakcie pieczenia ale Zobacz więcej
vegekolektyw
vegekolektyw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VEGE KOLEKTYW
WEGAŃSKIE MASŁO Z AQUAFABY

WEGAŃSKIE MASŁO Z AQUAFABY 60

Racjonalnie rzecz biorąc jeden z najbardziej absurdalnych przepisów jakie pojawiły się na bazie aquafaby. Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, z której można wyczarować Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki 238

Jakiś czas temu zapanowała moda na kiszonki, czyli kiszone warzywa. Uważam, że to bardzo dobra moda, ponieważ wszelkie kiszonki są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Do tej pory głównie kisiliśmy Zobacz więcej
"Pij mleko-będziesz duży, pij zsiadłe-będziesz wielki!" Zsiadłe mleko ma zbawienny wpływ na nasz organizm-m.in. chroni układ pokarmowy, łagodzi dolegliwości z nim związane i wzmacnia odporność. W Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kalerosse kiszona

Kalerosse kiszona 69

Lubicie kiszone ogórki i kapustę? A jakie jeszcze warzywa kiszone jedliście lub sami kisicie? No właśnie. Podejrzewam, że większość z nas poza kapustą i ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić Zobacz więcej