mlekowe

Kultury bakterii mlekowych (serowarskich) Napisane Czerwiec 24, 2012 przez Klaudyna Hebda w Sery i serowarstwo | | Dzień dobry! Witam Was w kolejnej części cyklu poświęconego domowej produkcji sera, Zobacz więcej
Czytając ostatnio książkę "Paleodieta. Dieta dla aktywnych" wydawnictwabukrowertrafiłam na dość ciekawy fragment na temat kwasu mlekowego. Każdy z nas z pewnością spotkał się kiedyś z tezą, że to Zobacz więcej
Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
Przepisy Online
Przepisy Online Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Online
Kapusta kiszona

Kapusta kiszona 3290

3
Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
. Suszone pomidory urozmaicają smak sałatek, kanapek i przekąsek, a także innych dań kuchni włoskiej. Składniki:suszone pomidory (45%), olej słonecznikowy, kapary, czosnek, przyprawy, ocet winny, Zobacz więcej
Kefir powstaje z kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Zawiera wapń, fosfor, witaminę B12 i B2, ale co najważniejsze... Kefir jest świetnym probiotykiem! Składniki na ok. 1 litr koktajlu: 1 Zobacz więcej
. Jest to tylko inna nazwa – i jak się okazuje nazwa kiszona jest nazwą archaiczną. Zapisy prawne i normy informują, że prawidłowym określeniem naturalnego procesu utrwalania warzyw z udziałem Zobacz więcej
200 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 2 łyżki octu jabłkowego / kwasu mlekowego / soku z cytryny Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, Zobacz więcej
Dzisiaj proponujemy Wam koktajl na bazie soku z kiszonych buraków, szpinaku i pomarańczy. Dodatkowo oczyszczający ostropest plamisty. Bakterie mlekowe zawarte w soku z buraków odpowiadają za Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Kiszona marchew

Kiszona marchew 56

1
Kisiłam już wiele warzyw ale marchwi jeszcze nie miałam przyjemności więc czym prędzej nadrabiam stracony czas. Marchewka kiszona jest znakomita do kanapek, sałatek i zup. Na wodzie z kiszonej marchwi Zobacz więcej
navynut
navynut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Navynut
50

50 58

0
Niedzielna owsianka na mleku pistacjowo-kokosowym (<3) podana z płatkami Branflakes, kiwi oraz gorzką czekoladą + kawa zbożowa. Eksperyment mlekowy się udał, zostało mi jeszcze parę innych smaków Zobacz więcej
Pasjo-Natka
Pasjo-Natka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasjo-Natka
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 103

0
Dziś moja uwaga skupi się na ogórkach kiszonych. Uważam, że jest to jeden ze zdrowszych produktów. Dlaczego? Przede wszystkich w procesie kiszenia powstają bakterie kwasu mlekowego, mające działanie Zobacz więcej
owczej ricotty*, a na ser nakładamy, odpowiednio, aromatyczne pijane wiśnie lub mocno waniliowe kawałki ananasa. 3. Kanapki można dodatkowo skropić owocowym sosem ze słoika, wiśnie posypać płatkami Zobacz więcej
Konkretny, szybki i prosty do zrobienia. Chłodnik PUTIN to 3 składniki które tworzą smak który jedni kochają a inni nienawidzą. Kwas chlebowy to produkt specyficzny jeśli chodzi o smak, jego główne Zobacz więcej
. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula,seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny Do garnka nalałam 750 ml wody, wsypałam do niej Zobacz więcej
sól, pieprz (ewentualnie tymianek) i blendujemy na gładką pastę SMACZNEGO P.S. skład past sklepowych to m.in. woda, olej roślinny, regulator kwasowości, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, guma guar, guma Zobacz więcej
Niebieskie mleko z Tatooine to wydzielina z gruczołów mlekowych istot Bantha, włochatych, powolnych, roślinożernych zwierząt Tuskenów z Tatooine. Można się go napić w barach całej Galaktyki - tak w Zobacz więcej
z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem, alkoholem itp. Kostki galaretki układamy na cieście, a na koniec Zobacz więcej