mochi

Kasia
Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarygary
Mochi

Mochi 2416

0
Japońskie mochi, czy też koreańskie chapssalddeok, to ciasteczka ryżowe, nadziewane najczęściej pastą z czerwonej fasoli azuki (adzuki) zwanej czerwoną soją. Tradycyjnie przygotowywane z ciasta Zobacz więcej
Kolejna słodka propozycja w kolorze walentynkowym. Mochi to nie jest jakiś typowy słodycz polski czy nawet europejski, więc nie liczę na to, że ktoś podejmie się jego zrobienia w Walentynki. Dodaje Zobacz więcej
cookies
cookies Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CookiesHunter.com
Japoński deser MOCHI

Japoński deser MOCHI 2492

1
Mochi czyli tradycyjne japońskie słodycze, chodziły za mną już od kilku dobrych lat. Strasznie chciałam tego spróbować. Niestety przez bardzo długi okres dostanie mąki z ryżu kleistego (o samym ryżu Zobacz więcej
Wiera
Wiera Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedz mnie!
Mochi - zderzenie z Japonią

Mochi - zderzenie z Japonią 879

2
Już sama nie wiem, co to jest. Mochi to kluski z mąki ryżowej, a dango to takie kluski, ale polane syropem sojowym (dokładnie mitarashi dango). Można powiedzieć, że zrobiłam coś "w tym stylu". Kuchnia Zobacz więcej
krople deszczu spadające z nieba. A teraz można je też jeść. Oczywiście, nie dosłownie. Ale wystarczy odrobina wyobraźni, aby mizu shingen mochi zamieniło się w krople deszczu lub rosy, ledwie Zobacz więcej
Chapssalddeok- koreańskie mochi z nadzieniem z czarnego cukru | Złota Proporcja | Przepisy Nasze podróże Chorwacja Czechy Gruzja Indie Islandia Kambodża Niemcy Polska Portugalia Sardynia Słowacja Zobacz więcej
Dziś proponujemy Wam kolejną odsłonę azjatyckich deserów i tym razem padło na MOCHI, czyli na ciastko/kluskę ryżową nadzianą najczęściej pastą ze słodkiej czerwonej fasoli, jednak my postanowiłyśmy Zobacz więcej
Do serka pomidorek koktajlowy (taka prawie flaga japońska), szczypiorek, ogórek i marynowana tykwa. Rybka z sosem sojowym i mamy prawie sałatkę sushi... Na deser japońskie mochi z zieloną herbatą, Zobacz więcej
Ostatnio znów robiłam mochi z pastą fasolową anko i trochę tej pasty mi zostało. Przeszukałam Internet co z tym można zrobić i wyszukałam przepis na brownie, które zawierało czerwoną fasolę. Zobacz więcej
cookies
cookies Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CookiesHunter.com
Pasta anko

Pasta anko 271

0
Tym razem będzie o nadzieniu z czerwonej fasoli do mochi, na który ostatnio dawałam przepis. Anko-pasta z czerwonej fasoli adzuki, którą nadziewa się wiele deserów przede wszystkim w Japonii. Może być Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham bento
Edamame w bento

Edamame w bento 92

0
Kupiłam edamame niedawno i nadszedł ten dzień aby wreszcie je "uruchomić". Są to młode ziarna sojowe, delikatne w smaku, ale sympatyczne. Edamame spoczęło obok bulguru i duszonych w śmietanie Zobacz więcej
są sprzedawane w muszlach tylko wyjęte i zapakowane próżniowo. Na trzecim zdjęciu pani pokazuje jak przygotowywać dania z ostryg, głównie gotując je przedtem w bulionie dashi, na czwartym zdjęciu Zobacz więcej
Jest pysznie, autentycznie i orientalnie. Po misce pysznego, robionego na miejscu udonu pochłonęłyśmy po porcji zielonych lodów, które podawane są z melasą muscavado i kulkami mochi. Lody były Zobacz więcej
herbaty. Innym bardzo wyjątkowym smakiem jest Uirō. Jest to słodkie ciasto wykonane na parze z mąki ryżowej oraz cukru. W jego smaku można wyczuć fasolę Azuki (zwaną czerwoną soją), truskawki, smak Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Oszukane lody karmelowe

Oszukane lody karmelowe 361

0
o nietypowych dodatkach do lodów. Ponieważ lody z fasolką adzuki znam już dobrze, są bardzo popularne w Azji, tak samo jak jagody goji, mochi i suszone mango (choć z suszonym chili jeszcze go nie Zobacz więcej
ryżowej, czyli daifuku, zwanych takżedaifukumochilubmochi,ze słodkim nadzieniem z fasoli azuki.Oprócz nadzienia do mochi, słodką pastę azuki używa się tam także do przygotowania innych tradycyjnych Zobacz więcej
Po nieudanej próbie stworzenia mochi zostało mi trochę mąki ryżowej. Naleśniki na tej mące wyszły bardzo kruche, ale za to placuszki idealne. Smak zupełnie inny niż na mące pszennej, a struktura Zobacz więcej