mocno kardamonowy

… a dokładniej mocno dyniowy dżem z pomarańczą, świeżym kardamonem i prawdziwą wanilią. Cudo! ZIEMIA: dynia pokrojona na kawałki + brązowy cukier (zasypać, niech puści trochę soku) METAL: kardamon, Zobacz więcej
Delikatne jak chmurka, mocno kardamonowe z rabarbarem, wilgotne. Ja rabarbar wcześniej osłodziłam - niepotrzebnie ale jeśli wolicie słodszy jak ja to zmniejszcie cukier w cieście. Przepis z czasopisma Zobacz więcej
Majana
Majana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Majanowe Pieczenie
Hekele

Hekele 281

0
« Zapiekanka z porem i ... Włoskie faworki kardamonowe » Hekele Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo Zobacz więcej
kardamonowy sernik z kaszą jaglaną pieczony w dyni z masłem orzechowym, gruszką i gorzką czekoladą SERNIK Z KASZĄ JAGLANĄ /1 porcja/ 150g twarożku 40g kaszy jaglanej łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 Zobacz więcej
kardamonovy
kardamonovy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kardamonovy
Kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem 101

0
mamy pełnię szczęścia. I polecam Wam zaopatrzenie się w całe strąki kardamonowe, przemysłowo zmielony kardamon nie oddaje prawdziwego aromatu. Z takiej jednej kardamonowej torebki wysypujemy ziarenka Zobacz więcej
Deser chałwowy z sosem limonkowo-kardamonowym, czyli niebanalny deser na zimno. Inspiracją do zrobienia tego deseru był dla mnie blog Talerz pokus tv. Troszkę go zmodyfikowałam i prezentuje Wam Zobacz więcej
. w Wielkiej Brytanii) czy dzień kardamonowych bułek z bitą śmietaną (m.in. w Szwecji czy Norwegii). Chcecie zdążyć przed północą? Oto nasze propozycje na Mardi Gras, Shrove Tuesday, Zobacz więcej
Kawa korzenna Na dworze zimno zrobiło się ale zarazem pięknie kolorowo - jesień moja ukochana pora roku. Uwielbiam jej zapachy, smaki, widoki. Od jakiegoś czasu już mocno korzennie w moim domu. W tym Zobacz więcej
z kawą. Parzymy w Zygmuncie. Kim jest Zygmunt? Tym oto ustrojstwem: (źródło: http://talk.hyperreal.info/kawa-t11698-130.html) Staramy się zrobić esencję, czyli nie przesadzamy z dodawaniem wody. Zobacz więcej
lądują różne kwaskowate dżemy - uważam, że są smaczniejsze niż te mocno słodkie. Tym razem w związku z tym, że na dworze mróz i jakoś nie miałam ochoty na nic zimnego do jedzenia - zrobiłam sobie Zobacz więcej
W ostatnim czasie udało mi się dość mocno ograniczyć pieczenie i przyznam, że byłam z siebie dumna. Między posiłkami starałam się podjadać zdrowo, robiąc pożywne koktajle lub chrupiąc orzechy. Zobacz więcej
inny,raczejnie gryczany) 2 żółtka 2 pomarańcze 5-6 ziarenek kardamonu 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1. Wykonanie makaronu w glazurze miodowo - kardamonowej: Makaron ugotować al dente (wody Zobacz więcej
lepkiego płynu, jak w ciasteczkach limonkowych, likieru Kahlua. Efekt: bardziej niż zadowalający :) Składniki na ok. 16 ciasteczek: 100 g masła 2/3 szklanki brązowego cukru Demerara 1 i 1/4 szklanki Zobacz więcej
Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda na ciężkie i zbite ale w rzeczywistości takie nie jest. Mięciutkie, wilgotne, mocno kardamonowe i pokryte pyszną kołderką z gruszek :) Czy trzeba coś więcej ? :) Zobacz więcej
Mam dla Was dzisiaj aż dwa desery. Pierwszym deserem jest pyszna, mocno kardamonowa halawa z marchewki. To deser wywodzący się z kuchni indyjskiej, którą uwielbiam. Pierwszy raz jadłam taką halawę Zobacz więcej
bardzo mnie kusil ostatnio jakis bliskowschodni tradycyjny deser, tradycyjny ale z czekolada. Jednak bliskowschodnie tradycyjne desery, ciasta czy ciasteczka nie zawieraja czekolady. Oczywiscie Zobacz więcej
W tym tygodniu zebrałam 3 litry jagód. Częśc zamroziłam, ale większość wykorzystaliśmy na bieżąco. Na pierwszy rzut poszły bułeczki Jamiego Olivera, które pokazywało już kilka osób np Liska, a Zobacz więcej
kształtami na skandynawskie pierniki, poza sercami, choinkami, dzwonkami i gwiazdami, są gruba baba i gruby facet, świąteczny elf Nisse (Tomte w Szwecji), renifery oraz świąteczne świnie i świąteczne Zobacz więcej
Ciasto które o mały włos nie poszło w kosz. Ale nie dlatego,że nie wyszło czy nie smakowało tylko zapomniałam dodać jogurt, po wyjęciu z piekarnika opadło i myślałam, że zakalec ale nic z tych rzeczy. Zobacz więcej
równych. Mam nadzieję, że tegoroczny sezon będzie długi i obfity. Pierwsze owoce zazwyczaj zjadamy prosto z koszyczka, po drodze do domu. Ich zapach kusi tak mocno, że nie sposób się powstrzymać. Od Zobacz więcej