moczanowa

Dna moczanowa to podstępna choroba. Atakuje nagle i niespodziewanie. Powoduje dotkliwy ból i obrzęk w okolicy stawów. Zazwyczaj dotyka ludzi starszych, ale w ostatnim czasie w wyniku stosowania Zobacz więcej
SZPARAGI *zwiększają krzepliwość krwi *zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych * mała zawartość sodu obniża nadciśnienie *doskonałe przy diecie oczyszczającej doskonale reguluje prace jelit i działa Zobacz więcej
Sałatka w słonecznych kolorach,niepowtarzalna wzbudzająca od razu radość i życzliwość dla innych,przyjemnie na nią popatrzeć i skosztować. Ze względu na dietę na dnę moczanową ,niestety musiałam Zobacz więcej
. Solimy na końcu, aby rosół nie był mętny. Rosół jest chudy i jaśniejszy niż z kurczaka/kury. Jest dietetyczny i zawiera mniej kalorii. Rosołu i zup na wywarach mięsnych powinny unikać osoby chore na Zobacz więcej
układu nerwowego, zapobiega osteoporozie. Ananasy są też bogate w bromelainę - enzym, który podnosi odporność organizmu, łagodzi stany zapalne i opuchliznę, zmniejsza ból. Może wspomagać leczenia dny Zobacz więcej
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego, - zwyrodnienie stawów, - łuszczyca - zaćma, - paradontoza, - nieżyt jelit, - wrzód trawienny, - zakażenie Helicobacter Pylori, - stłuszczenie wątroby, - Zobacz więcej
Danie lekkostrawne, bardzo delikatneoraz bogate w żelazo, cynk, magnez, kwas foliowy i wit. B12. Do potrawy warto dodać kaszę, pieczone ziemniaki lub ryż. Polecam również osobom stosującym zasady Zobacz więcej
jemcodobre.pl
jemcodobre.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dobre jedzenie:)
Dieta zasadowa

Dieta zasadowa 1038

2
Dieta zasadowa – ma nas w cudowny sposób uchronić przed zakwaszeniem organizmu / prowadzić do jego odkwaszenia. Zwana również dietą alkaiczną, cała jej filozofia sprowadza się do ograniczenia w Zobacz więcej
poprawia pracę jelit i obniża cholesterol. Zawiera bardzo dużo folianów, dlatego w sezonie powinny go jeść kobiety planujące zajść w ciąże lub w niej będące. Bób natomiast nie jest wskazany dla osób Zobacz więcej
pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Jak w przypadku każdego produktu, również ze szparagami należy zachować zdrowy rozsądek. Warzywa te zawierają puryny, które mogą powodować gromadzenie się Zobacz więcej
jest zalecany przy walce z zaparciami. Uwaga! Pomimo wielu korzystnych właściwości dla naszego samopoczucia i zdrowia,rabarbar zawiera również dużą zawartość kwasu szczawiowego,który zdrowe osoby Zobacz więcej
witamin A,C,E, oraz magnezu warto go spożywać. Jednak na uwadze powinniśmy mieć ilość kwasu szczawiowego, którego powinny unikać albo dobrze rozliczać osoby: chore na reumatyzm dnę moczanową kamicę Zobacz więcej
hipoglikemii. Ponadto zakłóca równowagę hormonalną – przez co zaburza cykle miesiączkowe. Kawa może utrudnić zasypianie i niekorzystnie wpłynąć na jakość snu. Kawę odradza się pić osobompodatnym na: Zobacz więcej
naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Wątróbkę można podawać z kaszą gryczaną. Wątróbka to wartościowe mięso. Zawiera witaminę B12, D, E, K, C, PP oraz A, Zobacz więcej
moczanowy. Porzeczki działają przeciwzapalnie, poprawiają wygląd cery, wspomagają pracę układu pokarmowego. Czarna porzeczka ponadto łagodzi dolegliwości żołądkowe i ma silne działanie Zobacz więcej
Sezon na szparagi jest dość krótki dlatego warto pospieszyć się i włączyć je do swojego jadłospisu. Szparagi są niskokaloryczne, odżywcze i lekkostrawne. Są cennym źródłem witaminy C, K, E, kwasu Zobacz więcej
zakazanych warzyw,na szczęście,moja choroba nie jest jeszcze w takim stadium ,aby ich nie spożywać,poprostu ich unikam,ale tak jak dziś ,pozwoliłam sobie na odrobinę przyjemności. 4 śr.kotlety z Zobacz więcej
stawów czy osteoporozę. Wszystko dzięki cudownej bromelinie:-), której najwięcej znajduje się w rdzeniu owoca. Tak, w rdzeniu, którego nie jemy i przeważnie wyrzucamy. Czas to zmienić:-) Zapraszam Zobacz więcej
agapan45
agapan45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Free-cooking
Sos rabarbarowy

Sos rabarbarowy 24

0
Rabarbar - roślina bogata w witaminę C, A, E potas i kwas foliowy. Do tego niskokaloryczny - czyli idealny dla dbających o linię. Jednak nie jest to warzywo dla wszystkich. Ze względu na obecność Zobacz więcej
składniki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy wody i ponownie miksujemy. Rada: ilość wody jaką dodacie zależy od was, ja lubię żeby był gęstszy i bardziej syty. Smacznego :) Zobacz więcej