moje życie od kuchni

PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jarmuż

Historia od kuchni: Jarmuż 109

Sezon na arcysmaczne i zdrowe warzywo jakim jest jarmuż zbliża się do nas wielkimi krokami. Właściwie już we wrześniu pojawiają się pierwsze, wczesne zbiory. Warto zatem przy końcu sierpnia wspomnieć Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jabłko

Historia od kuchni: Jabłko 11

Owoc ten w historii i kulturze świata zajmuje miejsce poczesne. Nie sposób w krótkim felietonie zarysować bodaj najważniejszych aspektów z nim związanych, ale mimo wszystko w tym tygodniu postawiłem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Tempeh

Historia od kuchni: Tempeh 52

Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Brokuł

Historia od kuchni: Brokuł 176

Dziś opowiem Wam o warzywie kontrowersyjnym. Może nie tak bardzo jak gorzka brukselka, ale również dzielącym smakoszy na tych, którzy go kochają bądź nienawidzą, bo w dzieciństwie był im na siłę Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: cebula

Historia od kuchni: cebula 14

W odróżnieniu od „nowoświatowego” pomidora, bohaterka dzisiejszego felietonu już w starożytności była znana i ochoczo uprawiana. Uważa się, że pierwszymi, którzy wyhodowali jadalną odmianę cebuli byli Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: miód

Historia od kuchni: miód 28

Miód jest substancją niezwykłą. Nie dość, że posiada wiele walorów odżywczych i przecudowny słodki smak, to jeszcze sprawia wrażenie odpornego na upływ czasu. Jest to bowiem jedna z niewielu rzeczy Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: chleb

Historia od kuchni: chleb 24

Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: pomidor

Historia od kuchni: pomidor 14

Pomidor zwyczajny, będąc tak powszechnie używanym u nas warzywem, wszechobecnością swoją przypomina ważną rzecz – gdyby nie ludzka ciekawość, nie wiadomo, ile fantastycznych produktów przeszłoby nam Zobacz więcej
Iza Hreczańska
Iza Hreczańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
izabela gotuje
TAJLANDIA od kuchni... :)

TAJLANDIA od kuchni... :) 16

Kuchnia tajlandzka przez wielu ludzi uznawana jest za najbardziej aromatyczną i najsmaczniejszą na świecie...trawa cytrynowa, pikantne przyprawy, owoce morza, mleko kokosowe..... ja zdecydowanie Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Kino od kuchni

Kino od kuchni 51

Kino od kuchni - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi Zobacz więcej
Iza Hreczańska
Iza Hreczańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
izabela gotuje
KAMBODŻA od kuchni... :)

KAMBODŻA od kuchni... :) 12

Kuchnia khmerska jest według mnie bardzo podobna do kuchni wietnamskiej i tajskiej :) Dania obfitują w owoce morza oraz aromatyczne zioła i przyprawy. W Kambodży największe wrażenie zrobiło na mnie Zobacz więcej
Edyta Szczerbicka
Edyta Szczerbicka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zafascynowane..
Od kuchni..Moje musli

Od kuchni..Moje musli 49

Nie ma to jak zdrowe śniadanie, po którym długo nie jestem głodna. Na początek dnia, bardzo lubię wszelkiego rodzaju płatki pełnoziarniste, płatki owsiane i otręby z suszonymi owocami, zalane mlekiem Zobacz więcej
Iza Hreczańska
Iza Hreczańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
izabela gotuje
WIETNAM od kuchni... :)

WIETNAM od kuchni... :) 29

Kuchnia wietnamska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie... jest lekka, smaczna, kolorowa i bardzo różnorodna :) Dania obfitują w świeże warzywa, aromatyczną kolendrę, bazylię, trawę Zobacz więcej
Wszechobecne, głośne klaksony i ludzie, którzy zdają się cały czas być w drodze.. tworzą charakterystyczny uporządkowany harmider tętniącej życiem wietnamskiej ulicy. W ciągłym biegu trzeba znaleźć Zobacz więcej
Wczorajw restauracji Roberta Sowy –N31 Restaurant&Bar – jednej ze zwycięzców poprzedniej edycji akcji „Warszawa od kuchni”, odbyła się uroczysta konferencja rozpoczynająca kolejną już VI edycję Zobacz więcej
Sebastian Skalski artysta, fotografik, malarz, autor tekstów. Nazywany ALMODÓVAREM FOTOGRAFII, słynie z niezwykłych zdjęć kobiet. Przez wiele lat fotografuje znane Nam postaci ze szklanego ekranu. Zobacz więcej
Listonic
Listonic Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Listonic
Życie od kuchni

Życie od kuchni 55

Zapraszamy na http://zyciekucharza.blogspot.com/ Polecamy Przepis na święto pizzy: Ciasto: 2 łyżeczki drożdży 250 ml ciepłej wody 600g mąki 1 łyżka oliwy z oliwek. 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka Zobacz więcej
Czas trwania:5 dni Liczba przebytych kilometrów - samochodem: 560 km - pieszo: ok. 40 km Odwiedzone miejsca:Kościelisko, Zakopane, Białka Tatrzańska Choć bardzo żałuję, wróciłam. Wszechobecna zieleń Zobacz więcej
Długa, nurząca podróż do Warszawy. Na szczęście ktoś zawczasu to przewidział. Laptop, odpowiedni film i można sensownie wykorzystać ten czas. Młoda, piękna Kate jest szefową kuchni w ekskluzywnej Zobacz więcej
Moje wesele od kuchni - bankiet u Adama Gesslera. - Blog prywatny Samar KhanaferBlog prywatny Samar Khanafer o mnie o blogu kontakt i współpraca Pełen zachwyt Podróże małe i duże Przez żołądek do Zobacz więcej