mojo verde

Szczypta SmaQ
Szczypta SmaQ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta SmaQ
Sos mojo verde do jajek

Sos mojo verde do jajek 225

O sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario". Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę Zobacz więcej
Wyspy Kanaryjskie, mimo swojego hiszpańskiego pochodzenia, charakteryzują się swoistą kuchnią, o której możecie poczytać tutaj. Jednym z najbardziej charakterystycznych produktów jest mojo verde, Zobacz więcej
Tradycyjny kanaryjski sos do wszystkiego :). Do ryb, ziemniaków, sałatek itp. Pyszny, łatwy do wykonania i do tego zdrowy. Smakuje nawet mojej córce, która podobno nie lubi papryki. Można go Zobacz więcej
Zupy rybne i owoce morza kochamy i uwielbiamy ;) i nie trzeba jakichś szczególnych talentów kulinarnych żeby ugotować sobie gar aromatycznej i rozgrzewającej zupy, która zadowoli najbardziej Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Mojo rojo, Mojo verde

Mojo rojo, Mojo verde 1952

Sosy Mojo Rojo ( Picón) i Mojo Verde to podstawa kuchni kanaryjskiej. Będąc w ubiegłym roku na wakacjach na Fuerteventura poznałam dobrze ich smak i przez cały pobyt tam rozkoszowałam się nimi, Zobacz więcej
Kolejny przepis "z wakacji". Nie tegorocznych, ale także bardzo udanych :) Tym razem na słono. Mojo verde to sos prosto z Lanzarote. Doskonały jako dodatek do mięs, ale również sprawdzający się jako Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję Wam domowego fishburgera. Domowego od bułki po sos. Jest dość czasochłonny, ale wart tego poświęcenia. Zmieniłam sposób formowania bułek. Dzięki czemu pieczywo wychodzi „płaskie”, co Zobacz więcej
Odwiedzając Wyspy Kanaryjskie dosyć łatwo jest trafić chociaż raz na okazję do skosztowania jednego z tamtejszych sosów zwanych mojos, które podawane są do wielu lokalnych dań. Po raz pierwszy Zobacz więcej
Uwielbiamy ośmiornicę od ładnych paru lat, wcześniej jej nie znałam i próbuje wykorzystywać ją w różny sposób, z różnymi dodatkami. Tym razem trafiłam na odcinek Roberta Makłowicza na Teneryfie i Zobacz więcej
Dzień dobry kochani. Dzisiaj mam dla was post, w którym chciałabym wam przybliżyć pewną firmę i przedstawić jej produkty, które miałam okazję poznać. Natural Mojo trafiło do mojej kuchni jakiś czas Zobacz więcej
Sosy kanaryjskie to dodatek do ziemniaczków, grillowanej ryby lub mięs. Będąc na Wyspach Kanaryjskich gdziekolwiek bym nie jadła tych sosów - wszędzie smakowały inaczej..:)Czerwony sos mojo rojo z Zobacz więcej
Caldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie Zobacz więcej
Lato w tym roku nie rozpieszcza nas za bardzo, coraz częściej ratujemy się zatem ciepłymi śniadaniami. Polenta jest w takiej sytuacji idealnym pomysłem! Dodajcie do niej tak naprawdę wszystko, na co Zobacz więcej
W zeszłym roku byłam z mężem na podróży przed ślubnej, na Teneryfie. Podróż przedślubna ? Tak dobrze czytacie. Było pięknie i jakże smacznie. Wiele widoków zapadło mi na zawsze w pamięć i obiecałam Zobacz więcej
Dokładnie w ten sposób robiona była wieprzowina w filmie ‘Chef’ z 2014 roku. To przepis Roy’a Choi’a – właściciela food trucka Kogi, z koreańskim jedzeniem fusion i tacos w Los Angeles. To mięsko to Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Zupa Caldo Verde

Zupa Caldo Verde 45

Przy okazji pesto z jarmużu i suszonych pomidorów obiecałam Wam jeszcze jeden przepis z dodatkiem jarmużu. Miałam na myśliportugalską zupę Caldo Verde, którą serwuje się przy okazji świąt, ślubów, Zobacz więcej
Ten aromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii, ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów. Ziołowa salsa verde z awokado Zobacz więcej
Przepis na meksykański zielony sos, czyli kolejny klasyczny sos kuchni meksykańskiej robiony na bazie tomatillos, które wspaniale zamieniają zielone pomidory. Zobacz więcej
Hoja Verde – organiczna czekolada z Ekwadoru. Hoja Verde (80% kakao) to czekolada from bean to bar (od ziarna do tabliczki), wyprodukowana w Ekwadorze z kakao odmiany Arriba. Mała czekoladowa bestia. Zobacz więcej
Tagliatelle verde, szparagi i nie tylko... - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto Zobacz więcej