Malwa to roślina z rodziny ślazowatych. Dawniej była popularną ozdobą ogrodów, ale najwidoczniej popadła w niełaskę, bo obecnie widuje się ją bardzo rzadko. Szkoda, jest to bowiem wysoka, ciekawa
Zobacz więcej
Do Vivian podczas festiwalu Restaurant Week zajrzałem w sumie z czystego przypadku. Wszystkie miejscówki, które miałem już wcześniej upatrzone były już niestety zarezerwowane. Z jednej strony trochę
Zobacz więcej
Morwa być może nie jest u nas rośliną zbyt znaną. Ale nalewkę z morwy, zwłaszcza ciemnej, warto przygotować. Mam ona delikatny smak i bogaty bukiet. Nalewka na morwie działa korzystnie na układ
Zobacz więcej
Małe, słodkie owoce wyglądające jak kiść winogron w miniaturze kojarzą mi się nieodłącznie z podstawówką i oczekiwaniem na wakacje. Podczas WFu na świeżym powietrzu zawsze znajdowałam czas na
Zobacz więcej
Ten rok miał być wyjątkowy. Obiecałam sama sobie i ogłosiłam publicznie na blogu, że ogarnę się i wreszcie zacznę działać zamiast tylko działać.... The post Nigdy nie mów nigdy i … appeared first on
Zobacz więcej
Pomysł na tak oryginalne podanie ryby podkradłem wrocławskiej restauracji VIVIAN (tutaj zostawiam miejsce na diaboliczny śmiech: „buahaha”, czy jakoś tak :D). Molwa serwowana napurée ze szpinaku z
Zobacz więcej
Morwy białe - Polecam/Kocham - Moje kuchenne inspiracje - bloog.pl Bloog FotoBloogi załóż bloga zaloguj MENU Moje kuchenne inspiracje Leczo z parówkami (18.08.2015)Morwy białe (18.08.2015)Zupa
Zobacz więcej
Molwa z sosem porowym 30 czwartek sie 2012 Autor: Kasia, w kategorii: dania główne, ryby i owoce morza Na pożegnanie wakacji typowe dania znad polskiego morza – rybka z frytkami. W roli głównej molwa
Zobacz więcej
Znacie morwę białą? Ja nie znałam do momenty kiedy to dostałam ją na urodziny od koleżanki (tej z którą bloguje na makaroniary.com). Kupiła ją z zamysłem, że zrobię muffinki z morwą, ale muffinek nie
Zobacz więcej
pieczona makrela Będąc po raz pierwszy na północy Norwegii, na rybach, spytałem mego gospodarza jaki gatunek ryb uważają tutaj za najsmaczniejszy. Sądziłem że z ust potomka
Zobacz więcej
Nalewka z morwy składniki: 1kg morwy 0,7l spirytusu 0,7l wódki 40% 20 dkg cukru Nalewka z morwy Owoce opłukać, rozgnieść i wsypać do słoja. Zalać najpierw wódką a potem spirytusem. Dokładnie
Zobacz więcej
Nalewkę z morwy najlepiej nastawić w drugiej połowie lipca. Wtedy to dojrzewają owoce morwy. Do naszych celów najlepsze będą dojrzałe owoce czarnej morwy. Składniki nalewki z morwy: 1 kg owoców morwy
Zobacz więcej
Zapomniane, trudne do zdobycia owoce… A szkoda…gdyż są to naprawdę bardzo smaczne owoce. 1 kg morwy, 350 gram cukru, sok z dwóch limonek. Odciąć ogonki morwy, nie odrywać gdyż uszkodzimy owoce. Do
Zobacz więcej
W poprzedniej części opowiadałam, co jedliśmy w Amsterdamie. Niestety, niezbyt wiele w tym było dań kuchni holenderskiej… Cóż było radzić – trzeba było ruszać dalej. Tylko 3h podróży pociągiem
Zobacz więcej
Dzieci uwielbiają morwy ze względu na ich delikatny słodki smak. Owoce te są świetne na surowo, jak i jako dodatek do przetworów. Ostatnio wykorzystałam je do przygotowania ciasta dla dzieci –
Zobacz więcej
Małe białe jeżyny – tak można opisać wygląd morwy białej. Jest to bardzo słodki owoc, zawierający dużo cukrów prostych. Niemniej jednak morwa biała słynie z właściwości obniżania poziomu glukozy we
Zobacz więcej
Morwa (Morus) - rodzaj dużego krzewu lub niewielkiego liściastego drzewa z rodziny morwowatych dorastające do około 15 metrów. Roślina kojarzona jest przede wszystkim z hodowlą jedwabników. Pochodzi z
Zobacz więcej
Z Moim K. postanowiliśmy jeść więcej ryb i owoców morza. Co z tego wyjdzie, nie wiadomo. Początek jest jednak obiecujący, jeśli na stole ląduje tak smaczne danie jak poniższa ryba w sosie z
Zobacz więcej
Molwa jest to gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Występuje w wodach Atlantyku. Ma mało ości i białe, bardzo delikatne mięso. Molwa z patelni. Składniki: - świeża molwa - sól morska -
Zobacz więcej