Przepis na morele

Anna
Anna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
addiopomidory.pl
Morele, morele, more...

Morele, morele, more... 319

Ostatnimi dniami mam wrażenie, że słowa kruszą mi się między palcami. Gdzieś między zamyśleniem a klawiaturą. Okruszki, które przestają Coś znaczyć a znaczą już bardzo niewiele. Za mało. Wystarczyłoby Zobacz więcej
KOLORgotowania
KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorgotowania.pl
Morele

Morele 126

Morele są mało popularne, jednakże bogate w wiele składników mineralnych oraz witamin. Mogą zapobiegać wielu chorobom. Najbardziej popularne są w wersji suszonej, jednakże zwróćcie uwagę czy nie Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
White Plate
Po ile morele?

Po ile morele? 242

Właśnie, po ile? Lisko, zdjęcie piękne. Czekam na resztę. ;) I czereśnie! I groszek w strączkach! :) Ja obstawiam okolice 15 złotych za kilogram :) Morele posadziliśmy kilka lat temu, bo sąsiedzi Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Z morelami

Z morelami 1399

Morelowe zaskoczenie nr 1: słowo morela być może ma wiele wspólnego ze słowem 'gorzki'. Morela, podobnie jak niemiecka (austriacka) Marille i chorwacka marelica z jakimś prawdopodobieństwem pochodzi Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Morele w Syropie

Morele w Syropie 479

Skład: 1 kg moreli 600ml wody 1 i szklanki cukru kilkanaście kropel soku z cytryny Przygotowanie: Morele myjemy. Przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. (możemy je sparzyć i obrać ze skóry) Słoiki Zobacz więcej
Interesujaco smakowo sa marynowane owoce,sliwki sa popularne,morele juz nie bardzo,a szkoda,bo sa znakomitym dodatkiem do pasztetow,wedlin i pieczeni na zimno.Morele zamarynowalam po raz pierwszy,a Zobacz więcej
Morele w salami to fajna przekąska na imprezę, alternatywa dla śliwek w boczku. Morele w salami robi się błyskawicznie – jedynie na ich podpieczenie musimy poświęcić dłuższą chwilę, ale jeśli Zobacz więcej
Morele w miodowym winie J.Farrow -750g dojrzałych moreli -garść świeżego tymianku -200g płynnego miodu -300ml różowego lub białego wina -2 łyżki soku z cytryny Wyjmujemy pestki z moreli i dzielimy Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wulkan smaku
Konfitura z moreli

Konfitura z moreli 2689

Konfitura z moreli Dodane 20 lipca, 2012 w Przetwory Idealna do ciast, tortów, naleśników i innych deserów. Słodka i słoneczna konfitura morelowa. Składniki: 1,5 kg moreli 500 g cukru żelującego 3:1 Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj dzień
Morele w syropie

Morele w syropie 410

Dziś tak nie typowo, ale byłam na targu i wiem, ze sezon na morele sie kończy, a że mam kilka pomysłów na wykorzystanie ich to wciskam przepis jak je przechować, żeby zimą można było delektować sie Zobacz więcej
Anna-apsik1
Anna-apsik1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennewzlotyicośjeszcze
Zapiekane morele

Zapiekane morele 167

Ostatnio dość często zaganiam do pracy piekarnik. Tak akurat wychodzi. Kupiłam ładne, ale jak się okazało później niezbyt słodkie morele. Morele zaliczają się do tych owoców, które nie uczulają i Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Morele w syropie

Morele w syropie 2269

Doskonały dodatek do deserów czy ciast na zimę. Składniki: morele (dojrzałe, ale twarde) goździki Zalewa (proporcje): 1 szklanka wody pół szklanki cukru (można dać więcej wedle upodobań) Sposób Zobacz więcej
No i zaczęło się... Chyba cośmniewalnęło wczoraj i pojechałam z mężem na giełdę. A teraz muszę przerobić wszystko co kupiłam...Jest tego jakieś 50 kg: morele, czereśnie, brzoskwinie i śliwki. Zresztą Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Nalewka z moreli

Nalewka z moreli 2342

Koniec lipca to idealny moment na przygotowanie nalewki morelowej. Targowe stragany wprost uginają się od tych słodkich owoców, więc nic tylko kupować i nastawiać nalewkę. Ma piękny bursztynowy kolor Zobacz więcej
Obiecany, kolejny morelowy przepis. Trochę także truskawkowy. Generalnie - pożegnalny. Sezon, ten właściwy, dobiega końca... Morele i brownie z tymiankiem. Co Wy na to? Albo jeszcze - truskawki i Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Zapiekane morele

Zapiekane morele 127

Nikt im się nie oprze, zapewniam. Morele (albo brzoskwinie, albo nektarynki, bo ich też można użyć w tym przepisie) tworzą z pomarańczami związek idelany. Tutaj w dodatku pomarańczowość soku Zobacz więcej
Aga Trzaska
Aga Trzaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trzaski w kuchni
Trele morele

Trele morele 982

U mnie czas przetworów. A u Was? Też kombinujecie w jakiej formie przechować owoce i warzywa? Ja na razie owocowe szaleństwo. Porzeczki, wiśnie, morele... To tak na pierwszy rzut. Na początek pyszna Zobacz więcej
Morela, apricot, meruňka czy dieAprikose. Nie ważne jak nazwiemy ten owoc, najważniejszy jest smak. W mojej opini o wiele lepsze niż brzoskwinie, troszkę gorsze niż nektarynki. Ostatnio mam świra na Zobacz więcej
KONFITURY Z MORELI Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na KONFITURY Z MORELI. Sezon na przetwory domowe u mnie w pełni, więc następne przepisy będą dotyczyły przygotowywania zapasów na zimę ;) Podam Zobacz więcej
Urszula
Urszula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przy stole w ogrodzie
Morele w syropie

Morele w syropie 2606

Przygotowanie owoców w słoikach jest bardzo łatwe, wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednią ilość lubianych owoców, najlepiej z własnego ogrodu. Na dzisiaj przygotowałam morele odmiany „Queen”, Zobacz więcej

Morele należą do roślin z rodziny różowatych. Pochodzą z Azji. Uprawiano je w Chinach już ponad 4000 lat temu. Obecnie morele są uprawiane w wielu regionach świata, także w Polsce, szczególnie w rejonie tarnobrzeskim. Uprawa moreli wymaga jednak sporo ciepła i słońca, dlatego w Polsce kwiaty tej rośliny często przemarzają. Owoce moreli charakteryzuje kulisty kształt, pomarańczowa skórka oraz żółty lub pomarańczowy miąższ. Najsmaczniejsze są te w pełni dojrzałe. Najczęściej spożywa się je na surowo lub w postaci suszonej. Z moreli można też przyrządzić liczne przetwory (kompoty, dżemy, konfitury). Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale też niezwykle zdrowe. Zawierają m.in. przeciwutleniacze, które mają działanie antyrakowe i przeciwstarzeniowe. Poza tym regularne spożywanie moreli może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi, regulacji pracy nerek oraz poprawy trawienia ze względu na sporą zawartość błonnika. Morele są również bogate w żelazo, dzięki czemu zapobiegają anemii. Działają zasadotwórczo. Polecane są więc przy nadkwasocie. Osoby aktywne fizycznie powinny sięgać po morele po treningu, aby przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.

Z moreli możemy przygotować smaczne przetwory jak np. konfiturę z dodatkiem likieru migdałowego. Morele dokładnie myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. Gotujemy je w garnku z dodatkiem cukru, wody i soku z cytryny przez kilka godzin. Owoce moreli muszą zacząć się rozpadać, a woda na tyle odparować, aby konfitura nabrała odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy likier. Gotową konfiturę morelową przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Jeżeli chcemy zachować ją na dłużej, słoiki pasteryzujemy. Konfitura z moreli doskonale nadaje się do chleba albo jako nadzienie do ciast i pierniczków. Jej smak możemy wzbogacić o dodatek w postaci malin.

Morele są doskonałym składnikiem ciast. Przykładem może być tutaj lekki i puszysty placek na bazie kaszy manny. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z kaszą manną. W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na gładką i puszystą pianę. Stopniowo dodajemy do niej olej, suche składniki oraz kwaśną śmietanę. Gotową masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na ćwiartki morele. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Przed podaniem można je lekko polukrować.

Z wykorzystaniem moreli możemy upiec też delikatny jogurtowy sernik. Spód naszego ciasta stanowią ciastka maślane zmiksowane z rozpuszczonym masłem na sypką, piaskową masę. Masę serową sporządzamy z półtłustego twarogu, jogurtu naturalnego (np. greckiego), miodu i soku z cytryny oraz z rozpuszczonej w odrobinie wody żelatyny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy i przelewamy na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek. Czekamy, aż masa stężeje. W międzyczasie przygotowujemy glazurę morelową. Pozbawione pestek morele pieczemy w piekarniku, a następnie przecieramy je przez sito. Purée morelowe łączymy z miodem, sokiem z cytryny i żelatyną. Gotową glazurę rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Sernik morelowy schładzamy w lodówce. Podajemy na zimno.

Morele są bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem do koktajli. Do ich przygotowania potrzebujemy blendera, najlepiej kielichowego. Pozbawione pestek owoce moreli umieszczamy w blenderze wraz z bananem, truskawkami, mlekiem roślinnym (np. ryżowym) oraz miodem lub syropem z agawy. Całość miksujemy na gładki płyn. Koktajl morelowy jest świetną propozycją na drugie śniadanie lub deser w upalne, letnie dni. Jeżeli natomiast trafią nam się kwaśne morele, możemy je zapiec z dodatkiem miodu i migdałów. Odpestkowane połówki moreli układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem. Z wierzchu polewamy je miodem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż morele zrobią się miękkie, a płatki migdałowe ładnie się zarumienią. Tego typu słodką przekąskę możemy serwować z dodatkiem lodów waniliowych.