W Bukowinie Tatrzańskiej na Rusińskim Wierchu po raz pierwszy jadłam moskole. Spore placki ziemniaczane, upieczone na kuchennej blasze, posmarowane masłem czosnkowym. Fajne. Załapałam się na nie przez
Zobacz więcej
Moskole, czyli cucina povera spod Tatr. Jak głosi legenda, moskole czyli podhalańskie placki z gotowanych gruli (czyt. ziemniaków) zawędrowały pod Tatry wraz z rosyjskimi jeńcami podczas I wojny
Zobacz więcej
Jeśli jeszcze nie macie dość bidniutkich przepisów ze starego kukbuka alergika, to dziś pokażę Wam fajne placki z ziemniaków i mąki, znane na naszym pięknym Podhalu jako moskole. To są placki z mąką
Zobacz więcej
Czasem proste rzeczy są najlepsze. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju "wyroby" z ziemniaków - kluski, zapiekanki, placki i tak dalej, więc gdy znalazłam przepis na moskole od razu wiedziałam, że je
Zobacz więcej
Z moskolami spotkałam się po raz pierwszy kilkanaście lat temu podczas wakacji w Zakopanem. Pamiętam jak dziś była to podczas prezentacji - bodajże sztuki cyrkowej - w wielkim namocie, a wkoło był
Zobacz więcej
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Podróże >
Zobacz więcej
W tym roku Wielkanoc spędzałem w Zakopanem, podczas gdy tam byłem próbowałem różnych regionalnych potraw; była kwaśnica, jagnięcina, lokalne sery i moskale. Te ostatnie spodobały mi się najbardziej.
Zobacz więcej
Hej U mnie dziś Moskale.... Zatęskniłam za Zakopanem i choć trochę chciałam sobie przybliżyć wspomnienia... A Wy je lubicie ??? A może jest coś co Wam bardzo smakuje z tamtego regionu Polski???
Zobacz więcej
Moskole to góralskie placki pieczone na blasze, regionalna potrawa kuchni podhalańskiej. Do niedawna placki te były wypiekane na rozgrzanych blachach pieca kuchennego, ale obecnie przygotowuje się je
Zobacz więcej
Moskoli, czyli podhalańskich placków z ziemniaków nie znałam do niedawna, aż ktoś wrzucił zdjęcie na jedną z facebookowych grup kulinarnych. Zaczęłam drążyć temat i dowiedziałam się, że ta tradycyjna
Zobacz więcej
Wpis Moskole pochodzi z bloga Paszczaki gotują Moskole, nasze małopolskie, proste, dobre jedzenie. Żadnych cudów, tylko ziemniaki i mąka. Ważne, aby ziemniaki były mocno skrobiowe i nie stały długo w
Zobacz więcej
Mam dziś dla Was przepis na lekko unowocześnione moskole tradycyjne. Moskole to fajna i prosta potrawa, która pojawiła się na Podhalu wraz z rosyjskimi jeńcami w czasie I Wojny Światowej – stąd
Zobacz więcej
Mam dziś dla Was przepis na lekko unowocześnione moskole tradycyjne. Moskole to fajna i prosta potrawa, która pojawiła się na Podhalu wraz z rosyjskimi jeńcami w czasie I Wojny Światowej – stąd
Zobacz więcej
Wczoraj zabrałam od Mamy z obiadu ziemniaki, które zostały. Miałam niecny plan na dziś - dojadanie wałówek :D Z ziemniaków postanowiłam zrobić moskole, według przepisu Doboshi, ze swoją szczyptą gałki
Zobacz więcej
Jak poległem - Karczma po zbóju x Szukaj: Facebook Pinterest RSS Email Main menu Skip to content Strona główna O mnie… Spacery Tym razem Kielce Tym razem natura Tym razem za miasto Współpraca Wyprawa
Zobacz więcej
Fajna alternatywa dla ziemniaków, szczególnie podana z dobrym sosikiem, w którym moskole można sobie maczać :). Niestety nie jest to danie na tzw. szybki obiadek. Tu trzeba sobie zarezerwować około
Zobacz więcej
Moskole poniedziałek 10:21, 29 Październik 2012, Mączne, Obiady, Posiłki, Szybkie danieKomentarze: W tym roku zima nie pozwoliła na siebie długo czekać. Mimo, że mamy jeszcze październik, a pamięć o
Zobacz więcej
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy
Zobacz więcej
Kolejne miejsce warte odwiedzenia na Krupówkach to Karczma po Zbóju :) więcej informacji o miejscu znajdziecie tutaj -> http://www.karcmapozboju.pl/ tak prezentuje się z zewnątrz:) a tak w wewnątrz
Zobacz więcej