moskole drożdże

{{headerMessage}}
W Bukowinie Tatrzańskiej na Rusińskim Wierchu po raz pierwszy jadłam moskole. Spore placki ziemniaczane, upieczone na kuchennej blasze, posmarowane masłem czosnkowym. Fajne. Załapałam się na nie przez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moskole, zwane też moskalami to placki z mąki i ugotowanych ziemniaków. Nazywane podhalańskim lub góralskim chlebem. Kuchnia góralska fascynuje w swej prostocie. Nigdzie nie jadłam tak pysznych mięs, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) i Dolinę Strążyską. Widzieliśmy świstaki, piliśmy wodę ze strumieni, jedliśmy na szczytach zwinięte ze śniadania oscypki, piliśmy herbatę w szklance ze spodkiem w schroniskach, obklejaliśmy stopy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc podaję przepis na Zobacz więcej