moskole z bryndzą

{{headerMessage}}
Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Moskole

Moskole 1144

1
{{headerMessage}}
Fajna alternatywa dla ziemniaków, szczególnie podana z dobrym sosikiem, w którym moskole można sobie maczać :). Niestety nie jest to danie na tzw. szybki obiadek. Tu trzeba sobie zarezerwować około Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PatiGotuje
Moskole

Moskole 117

0
{{headerMessage}}
Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są Zobacz więcej
Petit_Papillon
Petit_Papillon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cuisine a la Petit
62. Moskole

62. Moskole 208

0
{{headerMessage}}
Z moskolami spotkałam się po raz pierwszy kilkanaście lat temu podczas wakacji w Zakopanem. Pamiętam jak dziś była to podczas prezentacji - bodajże sztuki cyrkowej - w wielkim namocie, a wkoło był Zobacz więcej
{{headerMessage}}
obowiązkowa! I najlepsza na Świecie tarta z buncem i bryndzą - do wyboru duża i mała - mała jest w zupełności wystarczając - danie z taką ilością serów jest bardzo sycące. Na przystawkę polecamy Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Moskole

Moskole 1797

3
{{headerMessage}}
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przepis z Witowa na moskole z masłem czosnkowym i jagnięcina z rożna ze Szczawnicy. Dziennikarze uhonorowali nagrodą zupę grzybową z tartymi kluskami z Tylmanowej (oj, intrygują mnie te kluski!). A w Zobacz więcej
trzcinowisko
trzcinowisko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielony stolik
Moskole z kurdybankiem

Moskole z kurdybankiem 142

0
{{headerMessage}}
( Glechoma hederacea L.). Przywiozłam go z gór gdzie jest bardzo częsty. Również jadalny jak kurdybanek o podobnym ale trochę delikatniejszym aromacie. Dlatego przepis nazwałam moskolami z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chciałabym napisać wprost, że to moskole, ale nie mam takie prawa. O moskolach wiem tyle, co o odłowie tołpygi w Chinach... Jadłam je dwa razy w życiu. Pierwszy raz w pensjonacie w Murzasichlu i wtedy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
polskich Tater ... Przez górali serwowane najczęściej z bryndzą, masłem czosnkowym a w wykwintnych restauracjach z rydzami (moje ukochane!) z tatrzańskich lasów ... Ech ... Te rydze! W bydgoskich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
najbardziej ciekawy!! Już niedługo, jak tylko zapoznam się dokładnie ze wszystkimi przepisami, podam autora, do którego 'powędruje' inspirująca książka kucharska z mnóstwem przepisów z kuchni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
najbardziej ciekawy!! Już niedługo, jak tylko zapoznam się dokładnie ze wszystkimi przepisami, podam autora, do którego 'powędruje' inspirująca książka kucharska z mnóstwem przepisów z kuchni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
regionalny (15 zł) zawierał grillowanego oscypka z żurawiną, moskol (placek z ziemniaków) z masłem czosnkowym i placek chlebowy z bryndzą. Wszystkie te elementybyły smaczne i mega sycące. Nieświadomi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moskole, zwane też moskalami to placki z mąki i ugotowanych ziemniaków. Nazywane podhalańskim lub góralskim chlebem. Kuchnia góralska fascynuje w swej prostocie. Nigdzie nie jadłam tak pysznych mięs, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czekoladowy, słodki krem bez cukru 22/05/2014 Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 12/01/2015 Brak komentarzy Komentuj Anuluj odpowiedź Podpis * E-mail * Witryna internetowa Witaj! Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Majówka w Zakopanem

Majówka w Zakopanem 75

0
{{headerMessage}}
nawet poczęstowani pyszną własnego wyrobu "Bryndzą podhalańską". Dowiedzieliśmy się, że "Bryndzy" jako nazwy nie było można zastrzec stąd pojawiające się nazwy na podróbkach. Oryginalna "Bryndza" Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc podaję przepis na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z Zakopanego zatrzymałyśmy się, by coś przekąsić. To był zajazd przy autostradzie, stylizowany na góralską karczmę. Co prawda poprzedniego dnia zjadłam na obiad smakołyki typu pierogi z bryndzą, a na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do odkrywania, próbowania, niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni Zobacz więcej