moskole z bryndzą

Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Moskole

Moskole 1012

1
Fajna alternatywa dla ziemniaków, szczególnie podana z dobrym sosikiem, w którym moskole można sobie maczać :). Niestety nie jest to danie na tzw. szybki obiadek. Tu trzeba sobie zarezerwować około Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PatiGotuje
Moskole

Moskole 57

0
Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są Zobacz więcej
Petit_Papillon
Petit_Papillon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cuisine a la Petit
62. Moskole

62. Moskole 183

0
Z moskolami spotkałam się po raz pierwszy kilkanaście lat temu podczas wakacji w Zakopanem. Pamiętam jak dziś była to podczas prezentacji - bodajże sztuki cyrkowej - w wielkim namocie, a wkoło był Zobacz więcej
obowiązkowa! I najlepsza na Świecie tarta z buncem i bryndzą - do wyboru duża i mała - mała jest w zupełności wystarczając - danie z taką ilością serów jest bardzo sycące. Na przystawkę polecamy Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Moskole

Moskole 1740

2
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy Zobacz więcej
przepis z Witowa na moskole z masłem czosnkowym i jagnięcina z rożna ze Szczawnicy. Dziennikarze uhonorowali nagrodą zupę grzybową z tartymi kluskami z Tylmanowej (oj, intrygują mnie te kluski!). A w Zobacz więcej
( Glechoma hederacea L.). Przywiozłam go z gór gdzie jest bardzo częsty. Również jadalny jak kurdybanek o podobnym ale trochę delikatniejszym aromacie. Dlatego przepis nazwałam moskolami z Zobacz więcej
Chciałabym napisać wprost, że to moskole, ale nie mam takie prawa. O moskolach wiem tyle, co o odłowie tołpygi w Chinach... Jadłam je dwa razy w życiu. Pierwszy raz w pensjonacie w Murzasichlu i wtedy Zobacz więcej
polskich Tater ... Przez górali serwowane najczęściej z bryndzą, masłem czosnkowym a w wykwintnych restauracjach z rydzami (moje ukochane!) z tatrzańskich lasów ... Ech ... Te rydze! W bydgoskich Zobacz więcej
najbardziej ciekawy!! Już niedługo, jak tylko zapoznam się dokładnie ze wszystkimi przepisami, podam autora, do którego 'powędruje' inspirująca książka kucharska z mnóstwem przepisów z kuchni Zobacz więcej
najbardziej ciekawy!! Już niedługo, jak tylko zapoznam się dokładnie ze wszystkimi przepisami, podam autora, do którego 'powędruje' inspirująca książka kucharska z mnóstwem przepisów z kuchni Zobacz więcej
Moskole, zwane też moskalami to placki z mąki i ugotowanych ziemniaków. Nazywane podhalańskim lub góralskim chlebem. Kuchnia góralska fascynuje w swej prostocie. Nigdzie nie jadłam tak pysznych mięs, Zobacz więcej
Czekoladowy, słodki krem bez cukru 22/05/2014 Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 12/01/2015 Brak komentarzy Komentuj Anuluj odpowiedź Podpis * E-mail * Witryna internetowa Witaj! Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Majówka w Zakopanem

Majówka w Zakopanem 70

0
nawet poczęstowani pyszną własnego wyrobu "Bryndzą podhalańską". Dowiedzieliśmy się, że "Bryndzy" jako nazwy nie było można zastrzec stąd pojawiające się nazwy na podróbkach. Oryginalna "Bryndza" Zobacz więcej
do odkrywania, próbowania, niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni Zobacz więcej
, próbowania, niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Zobacz więcej
i trzy masła (żętyca, karmel, kwas) Gołka, moroszka, maca, żurawina | Technika: kamień Moskole, bryndza | Technika: grill Rydze, palone masło, śmietana | Technika: grill Pstrąg surowy, marynowany i Zobacz więcej