moskole z bryndzą

Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Moskole

Moskole 1095

1
Fajna alternatywa dla ziemniaków, szczególnie podana z dobrym sosikiem, w którym moskole można sobie maczać :). Niestety nie jest to danie na tzw. szybki obiadek. Tu trzeba sobie zarezerwować około Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PatiGotuje
Moskole

Moskole 89

0
Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są Zobacz więcej
Petit_Papillon
Petit_Papillon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cuisine a la Petit
62. Moskole

62. Moskole 202

0
historia moskoli także jest ciekawa, ponieważ przywędrowały one na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami. To właśnie oni piekli na paleniskach przykrytych blachą owe placki. Zobacz więcej
vis do dyspozycji klientów jest pokaźny parking ). To kolejna z porewolucyjnych restauracji, którą Magda Gessler trochę potrząsnęła...i chyba na dobre im wyszło! My przynajmniej doceniamy i zawsze Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Moskole

Moskole 1771

3
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy Zobacz więcej
przepis z Witowa na moskole z masłem czosnkowym i jagnięcina z rożna ze Szczawnicy. Dziennikarze uhonorowali nagrodą zupę grzybową z tartymi kluskami z Tylmanowej (oj, intrygują mnie te kluski!). A w Zobacz więcej
( Glechoma hederacea L.). Przywiozłam go z gór gdzie jest bardzo częsty. Również jadalny jak kurdybanek o podobnym ale trochę delikatniejszym aromacie. Dlatego przepis nazwałam moskolami z Zobacz więcej
, próbując kęs po kęsie "jak to jest zrobione" i doszłyśmy do wniosku, że to właśnie nic innego jak rozpłaszczona śląska kluska, podsmażona na patelni. Pomysł, żeby zrobić moskole w domu przyszedł Zobacz więcej
w towarzystwie smażonych na maśle kurek. Smakują równie wybornie. :) Podstawowy przepis na moskole stanowi: 1 kg ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 1 jajko od wesolusiej kurki podhalańskiej szczypta Zobacz więcej
Moi Drodzy, pierwsza edycja akcji "Kulinarna podróż po Polsce" zakończona. Stworzyliśmy wspólnie wspaniały zbiór przepisów z całej Polski - a w nim potrawy z kuchni śląskiej, białostockiej, Zobacz więcej
Moi Drodzy, pierwsza edycja akcji "Kulinarna podróż po Polsce" zakończona. Stworzyliśmy wspólnie wspaniały zbiór przepisów z całej Polski - a w nim potrawy z kuchni śląskiej, białostockiej, Zobacz więcej
regionalny (15 zł) zawierał grillowanego oscypka z żurawiną, moskol (placek z ziemniaków) z masłem czosnkowym i placek chlebowy z bryndzą. Wszystkie te elementybyły smaczne i mega sycące. Nieświadomi Zobacz więcej
Moskole, zwane też moskalami to placki z mąki i ugotowanych ziemniaków. Nazywane podhalańskim lub góralskim chlebem. Kuchnia góralska fascynuje w swej prostocie. Nigdzie nie jadłam tak pysznych mięs, Zobacz więcej
Czekoladowy, słodki krem bez cukru 22/05/2014 Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 12/01/2015 Brak komentarzy Komentuj Anuluj odpowiedź Podpis * E-mail * Witryna internetowa Witaj! Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Majówka w Zakopanem

Majówka w Zakopanem 74

0
takiego nie przygotowała jednak u górali oprócz "kwaśnicy" i "moskoli" tradycyjnym daniem jest własnie "rosół z grulami" jako regionalne danie biedoty. Ponieważ nie piekło się kiedyś nawet chleba Zobacz więcej
do odkrywania, próbowania, niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni Zobacz więcej
, próbowania, niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Zobacz więcej
i trzy masła (żętyca, karmel, kwas) Gołka, moroszka, maca, żurawina | Technika: kamień Moskole, bryndza | Technika: grill Rydze, palone masło, śmietana | Technika: grill Pstrąg surowy, marynowany i Zobacz więcej