moskole z bryndzą

Local Foodie
Local Foodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Local Foodie
Moskole

Moskole 50

Moskoli, czyli podhalańskich placków z ziemniaków nie znałam do niedawna, aż ktoś wrzucił zdjęcie na jedną z facebookowych grup kulinarnych. Zaczęłam drążyć temat i dowiedziałam się, że ta tradycyjna Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami 20

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami 12

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Zobacz więcej
Banalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Moskole

Moskole 135

Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są Zobacz więcej
Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów Zobacz więcej
Kasza gryczana nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą z kasz. Nie zakwasza organizmu. Jest bogata w białko (zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu). lizyna - jest odpowiedzialna za wchłanianie Zobacz więcej
W zeszłym roku zostałam poproszona o przygotowanie przepisów do wydawnictwa promującego lokalne produkty z Małopolski. Nie chciałam wybrać nic oczywistego, a bryndza była wyzwaniem! Tort okazał się Zobacz więcej
Przepis na gołąbki bieszczadzkie znam z jakiejś starej gazety czy książki, nie pamiętam już skąd. Takie gołąbki robię niekiedy od wielu, wielu lat. Nie wiem, jak bardzo bieszczadzki jest pomysł na Zobacz więcej
Przepis na te słowackie pierogi dodała autorka bloga "am.art kolor i smak" do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016". Po raz pierwszy spotkałam się z ciastem na pierogi z dodatkiem ugotowanych Zobacz więcej
mamsmaka
mamsmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamSmaka
Pierogi z Bryndzą i Boczkiem

Pierogi z Bryndzą i Boczkiem 5

Pierogi z Bryndzą i Boczkiem | Blog Kulinarny MamSmakaPrzepisy Dla Wszystkich : Smacznie i Prosto Kontakt i Współpraca O mnie OFICJALNY PARTNER BLOGA Polska/ Top Miesiąca Pierogi z Bryndzą i Boczkiem Zobacz więcej
Gołąbki z ziemniakami to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, która zadomowiła się także w różnych rejonach Polski, szczególnie na Podkarpaciu. Nigdy dotąd nie jadłam takich gołąbków i byłam Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Koperty z bryndzą i szpinakiem

Koperty z bryndzą i szpinakiem 1

Składniki: • 100 g bryndzy • 1/2 kg ziemniaków • 350 g świeżego szpinaku • 40 g masła • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz • 2 rulony ciasta francuskiego • 2 żółtka • 2 łyżki mleka Wykonanie: • Ugotować Zobacz więcej
Dzisiaj taki przedświąteczny błyskawiczny piątek. Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Moskole

Moskole 1814

Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy Zobacz więcej
Mamałyga z bryndzą, czyli huculska kulesza, to tradycyjne danie pasterzy. Kulesza zastępowała im chleb podczas wypasu owiec. Ta prosta potrawa ma jedno zadanie – nakarmić. Jeśli jednak zmoczeni nagłym Zobacz więcej
Cytryna
Cytryna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cytryna&Co
Moskole

Moskole 1630

Wczoraj zabrałam od Mamy z obiadu ziemniaki, które zostały. Miałam niecny plan na dziś - dojadanie wałówek :D Z ziemniaków postanowiłam zrobić moskole, według przepisu Doboshi, ze swoją szczyptą gałki Zobacz więcej
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku Ile to już razy występowała taka sytuacja, że nagotowało się ziemniaków zmyślą, że zostaną zjedzone, a tu nagle niespodzianka… Zobacz więcej
Chciałabym napisać wprost, że to moskole, ale nie mam takie prawa. O moskolach wiem tyle, co o odłowie tołpygi w Chinach... Jadłam je dwa razy w życiu. Pierwszy raz w pensjonacie w Murzasichlu i wtedy Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Smażone kopytka z bryndzą

Smażone kopytka z bryndzą 54

Niedawno na targu kupiłam prawdziwą bryndzę. Oczywiście wykorzystałam ją w dużej mierze do kanapki, ale zostało mi trochę i zastanawiałam się jak ją kreatywnie wykorzystać. I wpadłam na pomysł Zobacz więcej