mousaka

ZOBACZ TAKŻE:

Zapraszam na kulinarną podróż, tym razem do Grecji, skąd pochodzi ta smakowita zapiekanka. Dużo się naczytałam i naszukałam o tym, jak powinna wyglądać oryginalna mousaka. Jednak ile głosów, tyle Zobacz więcej
adamczapski
adamczapski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
łyżka-widelec-nożyczki
"Mousaka"

"Mousaka" 204

0
krojona i podawana w porcjach. Mimo, że dzisiaj w menu grecka mousaka, to na jednym z poniższych zdjęć , znajdziecie oliwę prosto z Włoch, którą własnoręcznie produkuje Agnieszka Sulikowska z Zobacz więcej
Na obiadowym stole zawitała zapiekanka ispirowana trochę grecką mousaką. Do przygotowania potrzebujemy: 1 cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cukinie 1 bakłażana 500g mięsa mielonego puszkę krojonych Zobacz więcej
Nigdy w swoim życiu nie byłam w Grecji i nigdy nie miałam okazji spróbować jedno z flagowych dań tego kraju, mousaki. Ale natchniona książką Pascala i Okrasy stwierdziłam, że czas po raz pierwszy Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Mousaka z ...cukinią

Mousaka z ...cukinią 366

2
Uwielbiam mousakę. I choć jest przy niej troszkę roboty to szczerze ją polecam :) Z reguły robię ją klasycznie - z bakłażanem. Dziś zastąpiłam go cukinią i uważam, że z powodzeniem sobie poradziła :) Zobacz więcej
.. Mousaka (musaka). Grecka klasyka. /przepis na dużą formę 30 x 20cm/ ok. 800 g mielonego mięsa (w oryginale jagnięcina lub wołowina, ja użyłam wołowiny i łopatki wieprzowej w proporcji 1:1) 4 Zobacz więcej
wieki temu podawałam przepis na musakę w wersji bardziej greckiej greckiej, co z bakłażanami i beszamelem. teraz bardziej jest to wariacja na temat, bo zastąpiłam bakłażany młodymi ziemniakami. dzięki Zobacz więcej
Morza Śródziemnomorskiego jest znany z przynajmniej kilku charakterystycznych i produktów. Najpopularniejsze w Grecji specjały to: feta, gyros, mousaka, sos tzatziki, i grecka wódka - ouzo. Przysmaki Zobacz więcej
greckich: prawdziwej fety (nigdzie w Polsce takiej nie znalazłam), jogurtu greckiego, tzatziki, dolmades, mousaki, souvlaki podczas wieczoru grillowego i wiele innych dań, których nie sposób było Zobacz więcej
i posypujemy startym serem mozarella. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 200 stopni bez przykrycia. *można też zrobić sos beszamelowy taki jak robię do mousaki. Przepis Zobacz więcej
godzinę. Gdy warzywa zmiękną, posyp wierzch dania serem i wstaw do piekarnika. Poczekaj aż ser się rozpuści i serwuj na ciepło. Uwaga: mousaka po wyjęciu z piekarnika jest nieco niestabilna. Jeśli Zobacz więcej
Fantastyczna przekąska, która jednak jest na tyle sycąca, że z powodzeniem poradzi sobie jako danie główne. Farsz mięsny przygotowywałam podobnie jak do mousaki. Z podanej porcji wychodzi ok. 24 Zobacz więcej
z nich jest nie dokończona, z wystającymi z dachu drutami. Jeśli chodzi o greckie jedzenie, to załapaliśmy się na organizowany w hotelu grecki wieczór. Podane specjały (nadziewane bakłażany, pieczona Zobacz więcej
pietruszkę. Mogą być różne odmiany mousakas: z bakłażanem, z cukinią, z ziemniakami lub też formy mieszane bakłażanowo-cukiniowa, ziemniaczano- bakłażanowa itp. Jednak mousakę z bakłażanem uważa się Zobacz więcej
, robię zawsze większą porcję i zamrażam. Jest jak znalazł do np. mousaki, czy lazanii. Składniki na 2 obiady: kilogram pomidorów (takich na sos, bo można je już u nas kupić) 2 - 3 marchewki 2 - 3 Zobacz więcej
magdasad
magdasad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłopisalnia
Musaka

Musaka 755

1
Musaka (mousaka, mussaka, moussaka) to jedno ze sztandarowych dań kuchni greckiej. Jest to zapiekanka na bazie ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem, którą można skosztować w każdej Zobacz więcej
Marta G
Marta G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czerwona Porzeczka
Grecka Musaka

Grecka Musaka 134

1
Grecja to kraj, który zawsze kojarzył mi się z pięknymi widokami, słońcem, bogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Zobacz więcej
morza). Szczególnie kuchnia grecka i włoska obfitują w dania, których jednym z głównych składników jest właśnie czosnek. Któż z nas nie próbował słynnego greckiego dipu tzatziki, kulek mięsnych Zobacz więcej
greckich do wyboru pojawiła się sałatka grecka ze składnikami z wyspy Zakinthos, pita Souvlan z domowymi tzatzikami, mousaka z jagnięciną, wołowiną i bakłażanem oraz galaktoboureko czyli kremowe Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bettycook
Musaka z bakłażanem

Musaka z bakłażanem 115

0
C, B1 i B2 (dlatego warto ich nie obierać – chyba, że w celach ozdobnych). Poza tym można z nim robić szereg różnych rzeczy, tj. smażyć, dusić, zapiekać – ale pamiętaj, że nie nadaje się do jedzenia Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: